Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Overstromingen en hoogwater Nordrhein-Westfalen – Rheinland-Pfalz – Saarland

Overstromingen en hoogwater Nordrhein-Westfalen – Rheinland-Pfalz – Saarland

Overstromingen en hoogwater – Wat een ellende!

Steeds meer dramatische berichten over de overstromingen, ook en vooral vanuit het Ahrdal, alles onder water, houten wijnvaten die ronddrijven, voorraad die kapot is, geen stroom… Ik leef met de producenten mee… #ahrwein

Door het noodweer in het westen van Duitsland zijn zeker 103 mensen om het leven gekomen, aldus de autoriteiten. Dat zijn er tientallen meer dan aan het begin van de dag bekend was. Een onbekend aantal mensen wordt vermist. De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook ’s nachts mensen in veiligheid gebracht.

Overstromingen en hoogwater

Die Menschen schauen in dem Ort im Kreis Ahrweiler nach dem Unwetter auf die Zerstörungen. Mindestens sechs Häuser wurden durch die Fluten zerstört.

Overstromingen en hoogwater – Bad Neuenahr-Ahrweiler

In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Zo’n 114.000 huishoudens in het westen van Duitsland zitten zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater. Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld. Velen zochten bescherming tegen de overstromingen op bomen en daken van huizen. Reddingswerkers brachten mensen in veiligheid met boten en helikopters. “We hebben nog nooit zo’n ramp meegemaakt. Het is echt slopend,” zei premier Malu Dreyer (SPD). In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Op verschillende plekken in het getroffen gebied zitten mensen zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.

Overstromingen en hoogwater – Erfstadt

Volgens de lokale autoriteiten worden vanuit huizen in Erfstadt-Blessem noodoproepen gedaan, maar is redding vaak niet mogelijk. De reddingsdiensten zijn wel ter plaatse. Vele mensen zouden zich nog in hun huizen bevinden. Geëvacueerde mensen waren terug naar hun huis gekeerd omdat ze dachten dat de situatie weer veilig was ondanks waarschuwingen van de autoriteiten en sommige mensen hadden eerder geweigerd om geëvacueerd te worden. Volgens Duitse media zijn er echter niet genoeg reddingswerkers en wordt hun werk bemoeilijkt door een gaslek dat niet kan worden gerepareerd.

Overstromingen en hoogwater

Geschokt

De hulpdiensten worden ondersteund door 850 militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die zijn geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken. Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze donderdag president Biden en vicepresident Harris ontmoet, ‘geschokt’ op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de ‘onvermoeibare’ hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming.

Overstromingen en hoogwater – Luxemburg

Ondertussen heeft de Luxemburgse regering donderdag een noodplan afgekondigd de zware regenval. Alle beschikbare hulpdiensten in het land zijn uitgerukt en helpen bij het redden van mensen in gevaar en het beschermen van belangrijke infrastructuur. Niet iedereen die om hulp vraagt, kan hulp krijgen.

De rivier Alzette, die door hoofdstad Luxemburg stroomt, is volgens lokale media buiten zijn oevers getreden. Autoriteiten vrezen dat het waterpeil van de Moezel verder blijft stijgen tot en met het weekend. Deze rivier dreigt bij de plaats Stadtbredimus ook te overstromen.

Op allerlei plaatsen in het land hebben mensen hun woningen moeten verlaten en zijn wegen geblokkeerd. Voor meerdere gemeenten, zoals Mersch en Diekirch, is code rood afgegeven. Inwoners is verzocht hun voertuigen weg te halen uit gebieden die nog dreigen te overstromen.

Historische Hochwasser der Mosel

Hochwasser im Siegel der Zeit

Overstromingen en hoogwater – Historie hoogwater

Toch is de hoogwater problematiek niet alleen van onze tijd. Het gaat terug tot in de 13e eeuw, naar dat wij weten.

Dordrecht

Van een beetje water op de kade kijken de meeste Dordtenaren niet gek op. Ze zijn het gewend, het gebeurt vaker. Een stukje geschiedenis. De Sint Elisabethsvloed van 1421 heeft grote gevolgen gehad voor Dordrecht. De stad kwam hierdoor op een eiland te liggen. Bij de enorme overstroming verdwenen zestien dorpen rond Dordrecht in de golven. De Dordtse binnenstad bleef wonderwel gespaard. Dat kwam door haar hoge ligging en haar stadsmuren.

Welvaart

De stad werd na de overstroming omringd door water. Die ligging bracht welvaart. Het water werd een levensader. Dordrecht werd de belangrijkste handelsstad van zuidelijk Holland. De stad pikte een graantje mee van de bloeiende scheepvaart. Passerende schippers waren verplicht hun goederen in Dordrecht op de markt te brengen. Het stapelrecht bracht geld in het laatje. Ook scheepswerven deden goede zaken in Dordrecht. Het water had ook een keerzijde: het gevaar voor overstromingen lag steeds op de loer.

Voorstraat

Na de Elisabethsvloed werd de Voorstraat een waterkerende dijk. Die moest het water tegenhouden, samen met de stadsmuren. In de 19e eeuw werden de muren afgebroken en was het gebied buiten de Voorstraat op zichzelf aangewezen. Een paar keer per jaar liep het water de kades op. De bewoners leerden ermee leven. Het buitendijks gebied stond zelfs een paar keer per maand onder water.

Boven straatniveau

Bij de bouw van huizen werd in die tijd rekening gehouden met de kans op hoog water. De begane grond kwam boven straatniveau te liggen. Niet iedereen kon het hogerop zoeken. Wie dat niet kon, probeerde zijn huis droog te houden met zandzakken of schotten.

In 1916 stroomde het water over de Voorstraat de oude binnenstad in. Hierna kwam het besluit om over de gehele lengte van de Voorstraat vloedschotten aan te brengen wanneer hoogwater dreigde. Ook in onze tijd spelen vloedschotten een belangrijke rol bij de strijd tegen hoogwater. Jaarlijks test het waterschap het systeem.

Overstromingen

De afgelopen eeuwen stond het water veelvuldig op de kades. Tussen 1906 en 1954 waren er liefst zes overstromingen. Gelukkig vielen er zelden slachtoffers. Er was vooral schade aan huizen en gebouwen. Zelfs tijdens de watersnood van 1953 met een waterstand van +3,73 meter boven NAP waren de gevolgen voor de stad kleiner dan op andere plekken.

Vanuit de rivieren

Met de afsluiting van het Haringvliet in 1970 werd het gevaar vanuit zee een stuk kleiner. De dreiging vanuit de rivieren bleef bestaan. De afgelopen veertig jaar kwam het water tientallen keren boven de grens van 2 meter boven NAP uit en stroomde het water op de kades. De Kraansteiger is het laagste buitendijkse punt van Dordrecht. Die kade overstroomt het eerst. Ook de Houttuinen, Hooikade en Taankade liggen laag en krijgen hierdoor eerder met hoogwater te maken.

Zandzakken

De kans dat er water op de kades komt, wordt groter nu de waterspiegel stijgt. Met zandzakken (die de gemeente gratis verstrekt) en vloedschotten kunnen bewoners van het historisch havengebied overlast van hoogwater zo klein mogelijk maken. Aan natte voeten valt niet altijd te ontkomen, maar wie zich goed voorbereidt kan de schade beperken. Onder andere via de hoogwatermailservice geeft de gemeente bewoners een waarschuwing zodra hoog water op komst is.