Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Vino Amore wijnproeverij

Vino Amore wijnproeverij

Vino Amore wijnproeverij

Vino Amore wijnroeverij – Gisteravond was het eindelijk weer zover – post corona hoop ik – we hebben weer een mooie en super-gezellige wijnproeverij mogen organiseren!

Vino Amore wijnproeverij – Hoe ziet een Vino Amore wijnproeverij er uit?

Een wijnproeverij kun je invullen zoals je maar wilt. Mogelijkheden te over:

  • vergelijken van wijnen uit verschillende werelddelen;
  • karaktervolle kwaliteitswijnen vergelijken uit diverse wijnstreken die meer kenmerkend zijn voor de streek en ook een hogere kwaliteitsklasse hebben;
  • topwijnen.

Vino Amore wijnproeverij – Een wijnproeverij heeft diverse ingrediënten nodig – Vino Amore verzorgt het volgende:

• glazen en verdere benodigdheden;
• wijnen;
• proeven met uitleg & proefformulieren;
• u kunt de wijnen na de proeverij bestellen;
• een gezellige en boeiende beleving!

Vino Amore wijnproeverij – U zorgt voor:

• een geschikte locatie met voldoende ruimte voor de aanwezigen (wijn proeven op een kluitje is lastig en niet fijn);
• gemotiveerde wijnliefhebbers;
• bijpassende hapjes (wij geven u suggesties).

Vino Amore wijnproeverij – Wijnproeverij vrijdag 2 juli 2021

Het is altijd de uitdaging om mooie wijnen te presenteren die passen bij het seizoen, en natuurlijk bij de wensen van de gastheer & gastvrouw. Voor deze avond heb ik de volgende wijnen uitgezocht:

1. Domaine Chevallier Bernard – Jongieux Blanc – Vin De Savoie
2. Cave St- Pierre – Fendant du Valais
3. DUO proeven: De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Pinot Blanc+ (selectie KLM World Businessclass) <> Kuhlmann-Platz – Cave Vinicole de Hunawihr – Pinot Blanc Cuvée Prestige
4. Durnberg Grüner Veltliner Falkenstein
5. Touraine Pineau d’Aunis Rosé – domaine du Pré Baron
6. Johannes Fischer Ockfener Bockstein Kabinett
7. Domaine Chevallier Bernard – Mondeuse Jongieux
8. Feudi 125 Malvasia Nera Del Salento IGP
9. Fuentenarro Roble barrica 4 meses bodegas Fuentenarro
10. Quinta do Vesuvio Vintage Port 2007
11. Weingut Dorwagen – St. Johanner Abtei – Silvaner – Eiswein

Meest memorabele quote van de avond

“Ik heb nog nooit zoveel goede wijnen in zo’n korte tijd gedronken!”

Mooiste wijn – spijs combinatie

De Johannes Fischer Bockstein Riesling kabinett met een paar stokjes Yakitori Saté! Héérlijk!

De publiekslieveling van de avond

Meest imponerende wijn van vanavond was unaniem de Johannes Fischer Ockfener Bockstein Kabinett uit de Saar!

Vino Amore wijnproeverij

De druiven van deze avond

GeproefdKenmerken
JacquèreDe Jacquère – alleen in de Savoie – vrij lichte droge witte wijn met aangename zuren. Deze zuren maken de wijn fris en fruitig. Tonen van gemaaid gras, groene appel en citrusvruchten
ChasselasChasselas, een icoon voor Franstalig Zwitserland, zeer oude variëteit al bekend onder de naam Fendant in de 17e eeuw – Het kanton Vaud stopte geleidelijk met het gebruik van de naam van deze variëteit ten gunste van appellations op basis van dorpen of jaargangen, zodat de naam Fendant sinds 1966 wordt beschermd voor het exclusieve gebruik van de regio Wallis. Vnl in Vaud, Wallis, Genève en Neuchâtel. Vroeg en delicaat zowel op de wijnstok als in de kelder, Chasselas geeft subtiele en elegante wijnen, Fendant, Gutedel
Pinot BlancJonge broertje van de pinot gris, die ook weer familie is van de pinot noir. De smaak van een Pinot Blanc herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht tintje. Deze wijn is de trouwe vriend van mosselen en asperges, maar combineert ook goed met veel andere (lichte) maaltijden met vis of gevogelte, salades en quiches.
Grüner VeltlinerOostenrijks trots is een sterke, late rijper, die veel zon nodig heeft. Als de oogst niet beperkt wordt (zie hierboven) geeft dat slappe wijn. Wijnmakers die hun best doen, maken prachtige, ferme wijnen, die veel structuur hebben. De wijn heeft stuivende, groene aroma’s en een heerlijk pittig pepertje in de afdronk. Er wordt bijna niet geblend met andere druiven.
Pineau d’Aunis / Chenin NoirPineau d’Aunis is een briljant ras. Het lijkt een beetje op Pinot Noir, in die zin dat het lichtere rode wijnen produceert met complexiteit en elegantie, hoewel het ook een beetje pittiger is. Het doet me een beetje denken aan Kadarka.
RieslingRiesling is een aromatisch ras. Rieslingwijnen zijn meestal raszuiver – in termen van belang voor kwaliteitswijnen, wordt het meestal opgenomen in de “top drie” witte wijn rassen samen met Chardonnay en Sauvignon blanc. Riesling is een variëteit die zeer ” terroir- expressief” is, wat betekent dat het karakter van Rieslingwijnen sterk wordt beïnvloed door de plaats van herkomst van de wijn. De Saar en Moezelwijnen met restzoet behoren tot de duurste witte wijnen ter wereld. Een gegeven dat vrijwel geheel voorbijgaat aan de Nederlandse wijndrinker. Fruitsmaken: groene appel, ananas, peer, perzik, citroen, limoen, sinaasappel.

Aroma’s: bloemachtig: kamperfoelie, witte bloesem, jasmijn.

MondeuseMondeuse – Savoie – Mondeuse lijkt erg op Muscardin die wordt gevonden in de zuidelijke Rhône, waar het een van de dertien druivenrassen is die zijn toegestaan ​​in de wijn Châteauneuf-du-Pape. In de Savoie wordt Mondeuse gebruikt bij het mengen met Gamay, Pinot noir en Poulsard, waar het zijn donkere kleur en hoge zuurniveaus aan de wijn bijdraagt, waardoor de wijnen goed kunnen rijpen. De druif is een toegestane variëteit in de Appellation d’origine contrôlée (AOC) wijnen van Bugey in het departement Ain en Vin de Savoie.
Malvasia NeraDe oorsprong van malvasia nera ligt in Apulië, een wijnregio in het zuiden van Italië. Tegenwoordig is de druif door heel Italië te vinden, maar het merendeel vind je nog steeds in het zuiden van het land. Hier wordt de druif vaak gemengd met negroamaro. In Toscane staat malvasia nera te boek onder de naam ‘grosseto’ of ‘alberese’. Hier wordt de druif vaak geblend met sangiovese.

Malvasia nera is een blauw druivenras uit de malvasia-familie, een grote druivenfamilie met een aantal witte druivenrassen en een handjevol klonen. Als we het hebben over malvasia nera, dan gaat het doorgaans over malvasia nera di Brindisi. Iets minder bekend is malvasia nera di Basilicata, die je sporadisch tegenkomt in het zuiden van Italië, in de provincies Potenza en Matera.

Malvasia nera (di Brindisi) is een druif met een dikke schil en intense aroma’s van donker fruit, zoals zwarte kersen en pruimen. Dat maakt ’m een ideale kandidaat in blends met onder andere negroamaro en susumaniello. Deze rode wijnen zijn vol van smaak met zachte, rijpe tannines. Soms hebben de wijnen wat restzoet. In het zuiden van land wordt veel rosé gemaakt waarin malvasia nera wordt gebruikt voor de kleur.

De rosé uit het zuiden van Italië is het lekkerst om zo te drinken op een zonnige dag. De zwaardere, rode wijnen met malvasia nera in de hoofdrol en misschien wat negroamaro passen goed bij stevige pasta met vlees.

TempranilloSpanje in optima forma. Dit is de druif die Rioja op de kaart heeft gezet. Maar ook in het thans veelbezongen Ribera del Duero is hij het helemaal. De smaak laat zich misschien het beste omschrijven als een kruising tussen pinot noir en cabernet sauvignon. Maar laat ze dat in Spanje niet horen. Daar beschouwen ze ‘m namelijk als uniek.

Hoe smaakt ie dan? Als ie echt goed gelukt is kersen, aardbeien, zwarte bessen, pruimen(jam), cacao, alle gedrapeerd op een bedje van fluweel, bestrooid met wat vanille (als er ook houtlagering in het spel is geweest), soms wat gedroogd fruit en wat zachte zuren. Heel lekker dus, als de makers maar niet al te scheutig zijn geweest met eikenhout. Ook in Navarra proberen de wijnmakers de tempranillo zijn verrukkingen te ontlokken. En dat lukt regelmatig. In Somontano maakt men er een fraaie wijn van.

Elders op het Iberisch schiereiland doet Portugal een duit in het zakje, al heet hij daar de Tinta Roriz. En ook uit Argentinië en Australië heb ik wat temperamentvolle tempranillo’s geproefd. Vergis je overigens niet: tempranillo kent heel veel ‘pseudoniemen’. Zo gaat hij tevens door het leven als cencibel (ook leuk), tinto del pais, tinto de toro en ull de de llebre, om er maar een paar te noemen. Maar de meeste wijnmakers zijn nu wel zo ver dat ze hem als tempranillo op het etiket zetten. Die is veel bekender.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.