Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Verenigde Vinologen Nederland

Verenigde Vinologen Nederland

Vino Amore lid van Verenigde Vinologen Nederland

Verenigde Vinologen Nederland – De VVN is een onafhankelijke landelijke vakvereniging van wijnspecialisten, is opgericht in 1974 en telt momenteel circa 400 leden. Vele leden houden zich professioneel bezig met wijn in ondermeer wijnhandel, slijtersbranche, horeca, journalistiek, consultancy en educatie. Daarnaast telt de vereniging de nodige leden die (nog) niet beroepsmatig met wijn bezig zijn maar vanuit hun speciale interesse voor wijn met succes Vinoloog zijn geworden. Kortom, de VVN bestaat uit wijnspecialisten die één ding gemeen hebben: liefde voor en kennis van het product wijn. Mede door de diversiteit in achtergrond en expertise van de leden is de VVN een potentieel interessante vereniging om lid van te worden of als partner in de wijnwereld mee samen te werken. Vandaag het lidmaatschap van Vino Amore!

Verenigde Vinologen Nederland – De VVN heeft drie belangrijke doelstellingen:

 • Kennisbevordering: zowel wijnkennis als proefvaardigheid;
 • Ontmoetingsplaats: netwerken, uitwisseling ervaringen, gezelligheid;
 • Uitdragen/verspreiden van wijnkennis in brede zin.

Verenigde Vinologen Nederland – Deze doelstellingen willen we bereiken door o.a.:

 • het organiseren van landelijke activiteiten: zoals masterclasses, themaproeverijen, bedrijfs- en beursbezoeken, wijnreizen;
 • het organiseren van regionale activiteiten: (thema)proeverijen;
 • het houden wedstrijd Vinoloog van het Jaar: na 3 voorronden, halve finale en finale;
 • het bieden van ondersteuning door VVN-leden tijdens evenementen (beurzen, presentaties, promotie e.d.);
 • het beschikbaar stellen van een toegankelijke en actuele website;
 • het aangaan van samenwerkingsverbanden en het binden van sponsors aan de VVN;
 • Om dit te realiseren zijn verschillende leden op diverse gebieden actief.

Verenigde Vinologen Nederland – Leden

De VVN kent de volgende soorten leden:

 1. Leden: dit zijn personen met de titel Vinoloog van de Wijnacademie hebben behaald;
 2. Aspirant leden: dit zijn personen die op dit moment de Opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie volgen.

Daarnaast kent de VVN nog:

 • Ere-leden: dit zijn leden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de VVN. Op voordracht van het Bestuur kan een lid door de Algemene Ledenvergadering tot Erelid worden benoemd.

Verenigde Vinologen Nederland – Activiteiten

Een voorbeeld van de activiteiten van de Verenigde Vinologen Nederland.

Verenigde Vinologen Nederland

Wijnreis naar Toscane (Chianti, Bolgheri en Montalcino), met de Italië expert bij uitstek Fred Nijhuis

Fred is niet alleen docent Italië aan de Wijnacademie, maar al meer dan 25 jaar de Italië wijnexpert van Nederland.  Toscane behoort zonder enige twijfel tot één van mooiste en belangrijkste wijngebieden in Italië. De regio barst van de cultuur, de natuur is er wonderschoon en het enorme aanbod aan fantastische wijnen is nog altijd onvolprezen. Het is een gebied met prachtige steden en schilderachtige dorpjes, en geweldige wijnhuizen. Fred wil graag jullie kennis laten maken met zijn favoriete wijnhuizen en eenieder, ter plaatse te laten ervaren hoe en waarom zijn respect en passie voor Toscane is ontstaan. De reis gaat naar drie van de belangrijkste wijndistricten van Toscane: Chianti Classico (Donderdag 10 juni 2021), Bolgheri (Vrijdag 11 juni) 2020 en Montalcino (Zaterdag 12 juni 2021) en we bezoeken uiteraard enkele van de meest aansprekende wijnhuizen.

Op het verlanglijstje staan wijnhuizen als San Guido, Ornellaia, Ca’ Marcanda, Castello di Monsanto, Fontodi en Isole e Olena, Poggio di Sotto, Biondi-Santi en Il Poggione, maar wij zouden ook graag Michele Satta, Grattamacco, Antinori, Badia a Coltibuono, Cecchi en Gianni Brunelli of Cerbaiona bezoeken. De definitieve keuze qua bezoeken is afhankelijk van zowel onze als hun beschikbaarheid, maar we in elk geval een groot aantal van deze wijnen proeven!  Dit laatste wordt overigens mede mogelijk gemaakt door de betrokken consortiums. De consortiums van zowel Chianti, Bolgheri en Montalcino hebben toegezegd ons graag te willen helpen. Hierdoor kunnen we uiterst efficiënte en effectieve wijze kennis maken met een aantal heerlijke wijnen. Aan culinaire genoegens zal het niet ontbreken, waarbij de nadruk op de avonden zal liggen. Qua lunch houden we het eenvoudig, maar wel met de lokale topproducten. We gaan in ieder geval uitgebreid genieten van de allerbeste Bistecca en andere streekgerechten. En hopelijk ook van een zeer fraai diner in een gerenommeerd (en Fred zijn favoriete) restaurant in Siena.