Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

The land of Hungarian Wine Terra Benedicta

"Terra Benedicta" - "The land of Hungarian Wine"
H.E. Mr. András Kocsis

H.E. Mr. András Kocsis

The land of Hungarian Wine Terra Benedicta

The land of Hungarian Wine Terra Benedicta – Op 11 november 2019 was ik uitgenodigd door de Ambassadeur van Hongarije, H.E. Mr. András Kocsis, voor de “Terra Benedicta” – “The land of Hungarian Wine”. Dit is een masterclass voor Nederlandse Wijnexperts met een keur aan uitgezochte wijnen uit de regio’s Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány, Somló, Sopron en het Noorden van het Balatonmeer. E.e.a. werd gepresenteerd door Ms. Andrea Furjak, internationaal wijnexpert en WSET Educator. Een avond die je niet mag missen dacht ik, met een klant uit Den Haag reisde ik naar de ambassade! Een tiental prachtige wijnen passeerden de revue en er werd afgesloten met traditioneel Hongaars voedsel. Dat Hongarije goede wijnen maakt wist ik al, maar de wijnen die hier vanavond voorbijkwamen waren uitstekend en zelfs soms spectaculair!

The land of Hungarian Wine

The land of Hungarian Wine Terra Benedicta – De Hongaren zijn al heel lang wijnbouwers. Vroeger waren het de Kelten die in de wijnbouw zaten. Toen de Romeinen in groten getale kwamen, droegen zij de wijnstok in hun kielzog, want waar Romeinen waren, was de druivenstok niet ver. Keizer Probus kwam met de eerste wijnwetten. De basis voor de wijncultuur was gelegd. Dat was driehonderd jaar na Christus, maar zeshonderd jaar daarna keerden de Magyaren terug uit de Oeral en brachten de Kalisen met zich mee, een wijnbouwvolk uit de Wolgastreek. De Serven brachten de Kadarkadruif naar dit land, de Fransen plantten de Furmintdruif hier en de Germanen droegen de edele Riesling aan. Hongarije had zelf de vruchtbare grond en de warme zonneschijn, vooral in het najaar. In de twaalfde eeuw ging de bevolking kloosters bouwen en men omringde deze gelijk met nieuwe wijngaarden.

The land of Hungarian Wine taal

De officiële taal van Hongarije is Hongaars (Maygar). Deze taal is niet verwant aan een taal die in één van de buurlanden wordt gesproken. De Hongaren komen van oorsprong uit de richting van Mongolië. Rond de 2.200 Hongaarse woorden hebben Mongoolse wortels. Het schijnt één van de moeilijkste talen te zijn om te leren. Het alfabet heeft 44 letters en de volgorde van woorden in een zin zijn ook niet zo heel belangrijk waardoor het voor een beginner heel lastig kan zijn.

The land of Hungarian Wine wijnen en ontwikkelingen

Op dit moment maakt Hongarije weer furore met zowel haar oude traditionele als met haar nieuwe wijnen. De passie voor wijn en de vakkennis van de Hongaren zijn niet verdwenen. Hongarije produceert een zeer grote verscheidenheid aan wijnen. Dit is te danken aan de vele verschillende druivenrassen, met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 130.000 hectare, en aan de al even talrijke grondsoorten. Ongeveer 65-75 procent van de wijnen is wit, de rest – naast een beetje rosé – is rood. De belangrijkste witte druivenrassen zijn de olasz (= welschriesling), furmint, hárslevelü en kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije ‘gamza’ wordt genoemd), gevolgd door de kékfrankos (= blaufränkisch).

Welschriesling / Olaszrizling

Welschriesling is een oud ras van witte wijn druiven. Welschriesling groeit voornamelijk in Centraal-Europa, met name in Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Welschriesling ie een veelzijdig ras, een breed scala van wijn kan worden geproduceerd uit dit druivenras: van fris en fruitige techno-wijnen tot full-bodied, rijke grote wijnen en geeft duidelijk blijk van de kenmerken van het terroir. Onder andere in het Oostenrijkse Burgenland (wijnbouwgebied Neusiedlersee) wordt het ras veelvuldig gebruikt voor edelzoete wijn, de Trockenbeerenauslese. In het Oostenrijkse Weinviertel wordt welschriesling gebruikt voor schenkwijn. Droge Welschriesling combineert goed met schaal- en schelpdieren, witvis, kruidige visgerechten, gevogelte en roodschimmelkazen.

Afkomst Welschriesling / Olaszrizling

Welschriesling is een oude druif van onzekere afkomst. De Duitse naam “Welschriesling” betekent letterlijk ‘Romaanse Riesling’, en het merendeel van de synoniemen in Centraal-Europa zijn variaties op ‘Italiaanse Riesling’. Het ras kan in Centraal-Europa gekomen zijn via de Romeinen, de Kroatische naam Graševina stelt voor dat de oorsprong zou kunnen zijn ergens in het oosten van de Balkan. Het ras is geen familie van de echte Riesling. Elbling is een druivenras dat de meeste overeenkomsten vertoont. Vooral de afgelopen jaren zijn er onder invloed van buitenlandse wijnbedrijven die in Hongarije investeren veel populaire Franse druivenrassen, zoals merlot, cabernet-sauvignon en dergelijke aangeplant. De wijnwetgeving is grotendeels aan die van de EU aangepast. Op 22 plaatsen wordt in Hongarije wijnbouw bedreven. Na Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje is Hongarije het vijfde wijnland van Europa. Hongarije telt ruim twintig individuele herkomstgebieden die wettelijk als zodanig erkend zijn en waarvan ongeveer de helft van meer dan lokale betekenis is.

Wij proefden de volgende wijnen!

 • Villa Tolnay – Rhine Riesling Panoráma 2017 single vineyard (12,5%)
 • Figula Winery – Sáfránkert Olaszrizling 2017 (14,5%)
 • Kreinbacher Juhfark Selection 2016 (13%)
 • Kikelet Tokaji Hárslevelü Kassai vineyard 2018 (13,5%)
 • Luka Kékfrankos 2017 (14,5%)
 • Sebestyén Ivánvölgyi Bikavér 2017 (13,5%)
 • Bolyki Bikavér Superior 2016 (13,5%)
 • Gere Villányi Franc, Csillagvölgy vineyard 2017 (14,5%)
 • Kreinbacher Prestige Brut Methode Traditionelle (12,5%)

Terra Benedicta Hungarian Wine

Tokaj

De wijnregio Tokaj-Hegyalja ligt in het uiterste noordoosten van Hongarije tegen de grens met Slowakije. Het gebied heeft een droog, continentaal klimaat met warme en droge zomers en koude winters. De rivieren aan de zuidoostelijke zijde, de Tisza en Bodrog, zorgen voor ochtendmist, een ideale voorwaarde voor het ontstaan van botrytis, oftewel de nobele rot, de basis voor de dessertwijn Tokaj Aszú, waardoor de regio wereldberoemd is geworden. Naast Aszú produceert deze regio ook prachtige droge wijnen. Tokaj is sinds 2002 een Unesco World Heritage Site. Tokaj wijnen zijn al eeuwen bekend. In 1703 bezocht de Transylvanische prins Ferenc Rákóczi de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. Als geschenk bracht hij diverse Tokaj wijnen mee. Louis de 14e was lyrisch en noemde Tokaj: “Le vin des Rois, le Roi des Vins”, oftewel “de wijn van koningen, de koning der wijnen”. Sindsdien werd de magisch dessertwijn door vele koningen, keizers, tsaren en andere hoogwaardigheidsbekleders gedronken.

Botrytis cinerea

Het echte wonder van deze regio gebeurt in de herfst, wanneer de combinatie van mistige ochtenden en zonnige middagen de ideale condities creeëren voor nobele rot, oftewel botrytis cinerea. De opkomende zon verjaagt de mist en verwarmt de druiven. Dit is het moment waarop de botrytis heeft gewacht: het valt de druif aan en prikt door de schil. De druiven zuigen het water op en schrompelen als rozijnen met extreem hoge concentraties suiker. De druiven worden vervolgens met de hand geplukt en gemeten in een emmer of puttonyos, die ongeveer 20-25kg weegt. Deze puttonyos worden vervolgens in verschillende hoeveelheden toegevoegd aan 136 liter basiswijn. Bekende producten in deze regio zijn oa. Szepsy, Grof Degenfeld, Dobogó, Hétszőlő, Árvay Pince, Disznókő, Oremus, Royal Tokaji en Chateau Dereszla.

Tokaj Puttonyos – een uitleg

Terra Benedicta Hungarian Wine

Eger

De wijnregio Eger ligt in het noorden van Hongarije ten zuiden van het Bükk gebergte rondom de gelijknamige stad Eger op zo`n 140km van Budapest. Het klimaat in deze regio is gelijk aan dat van Mátra, waar de lente laat komt en het groeiseizoen nogal kort is. De regio is met gemiddeld 10 graden één van de koudste in het land. De winters zijn streng en some extreem koud. Het warme zomerklimaat garandeert een langzame en gelijkmatig rijping van de druiven, waardoor elegante, fruitige wijnen ontstaan die niet te zwaar zijn en goed oud kunnen worden. Eger kent een grote variatie in bodemsoorten; van vulkanische onderbodem met een metersdikke laag loess tot bruine bosgrond vermengd met klei. Dit in combinatie met het klimaat zorgt voor diverse prachtige microklimaten zoals die in de wijngaarden Nagy-Eged bij Eger en Áfrika en Tekenöhát bij het dorpje Noszvaj. Zowel de rode als de witte druivenrassen zijn goed vertegenwoordigd in Eger. De regio kenmerkt zich door de enorme ontwikkelingen die er gaande zijn, alsmede de nieuwe aanplantingen door vooruitstrevende producenten. Momenteel groeien er in de wijnregio Eger 19 druivenrassen. Kékfrankos is één van de belangrijkste, gevolgd door kadarka, portugieser en zweigelt. De witte rassen zijn leányka, olaszrizling en muscat ottonel. De regio Eger heeft wereldfaam gekregen door de Egri Bikavér, oftewel Stierenbloed. Deze blend van maximaal 11 en minimaal 3 druivenrassen is over de hele wereld bekend en sinds 1990 bezig aan een enorme opmars. De bekendste producten in deze regio zijn Tibor Gál (GIA KFT), Grof Buttler, St. Andrea en Thummerer.Terra Benedicta Hungarian Wine

Szekszárd

De wijnregio Szekszárd ligt in het zuiden van Hongarije tussen de regio`s Tolna en Villány-Siklos op zo`n 160km ten zuiden van Budapest. Het gebied kenmerkt zich door lange, milde winters en extreem warme zomers. Dit zorgt voor een enorm lang groeiseizoen. De bodem bestaat uit een dikke laag loess, die ideaal is voor rode druivenrassen. Door de eeuwen heen is de loess bedekt door een mix van klei, zand en steen met een hoog kalkgehalte, wat het mogelijk maakt om extreem complexe wijnen te produceren. De rode Hongaarse wijnen hebben Szekszárd internationaal beroemd gemaakt. Naast het lichte en kruidige karakter van de inheemse kadarka druif vindt men hier ook veel kékfrankos, merlot en cabernet franc. De kadarka is natuurlijk de basis van de bekende Bikavér (oftewel Stierenbloed). Szekszárd is naast de wijnregio Eger de enige regio die de naam Bikavér mag gebruiken. De laatste jaren verschijnen uit deze regio ook steeds betere rosé wijnen. Geweldige wijnhuizen uit deze regio zijn Bodri, Dúzsi, Vesztergombi, Takler, Heimann, Sebestyén en Vida.

Villány

De Hongaarse wijnregio Villány-Siklós is de meest zuidelijke wijnregio van Hongarije en ligt tegen de Kroatische grens. Villány-Siklós produceert schitterende rode wijnen, die tot de absolute top van Hongarije behoren. De dominantie van de rode wijnen is te danken aan de Serviërs (Rács) die vluchtend voor de Turken de kadarka druif meenamen. Duitse kolonisten uit Bavaria (Svábs) brachten de portugieser en niet veel later kwam de kékfrankos. Het mediterrane  klimaat zorgt voor buitengewoon goede omstandigheden om heerlijke volle, zware wijnen te maken. Villány-Siklós is één van de Hongaarse wijnregio`s met het grootste aantal zonne-uren per jaar alsmede de hoogste gemiddelde temperatuur. Het aangename klimaat heeft een voelbare warme luchtstroom uit de Middellandse Zee. In het noorden beschermen de bergen van Villány tegen de koude wind. De nabije rivier Drava zorgt voor dauw op de wijnstokken, wat in de zomer belangrijke insecten aantrekt. De grond in Villány-Siklós bestaat uit loess gemixt met rode klei en bruine bosgrond op de kalk ondergrond van de bergen van Villány. Het landschap wordt gedomineerd door een reusachtige rots: de Szársomlyó. Aan de zuidelijke zijde van deze rots ligt de wereldberoemde wijngaard Kopár (kaal, dor). Andere belangrijke wijngaarden kregen van de Duitse kolonisten ook Duitse namen: Jammertal of Siralomvölgy betekent dal van verdriet en is vernoemd naar de slag bij Szársomlyó in 1687, die gewonnen werd door de Keizer, waarna de gewonde Turken nog weken lagen “te jammeren”. Sterntal of Csillagvölgy betekent Sterrendal en heeft zijn naam gekregen door de dikke bomen en beplanting, waardoor men alleen kon navigeren met behulp van de sterren. Ördögárok of Teufelsgraben betekent Duivelsvallei, wat refereert naar de Slag bij Nagyharsány, toen er ook is gevochten tegen de Turken. Naar verluidt ploegde de Duivel hier zelf de grond om. Remete betekent afgelegen. Remete ligt ten oosten van Sterntal en is verdeeld over diverse stukjes land. Kopár betekent dor of kaal en is het meest westelijk gelegen en aan de noordzijde volledig beschermd. Het gebied rondom Villány kenmerkt zich door de uitzonderlijke kwaliteit van de blauwe druivenrassen: kadarka, portugieser, kékfrankos, pinot noir, zweigelt, merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon. Siklós heeft voornamelijk witte druivenrassen, zoals olaszrizling, chardonnay, hárslevelű en rajnai rizling. Prachtige wijnhuizen uit deze wijnregio zijn Attila Gere, Tamás & Zsolt Gere, Vylyan, Wunderlich, Tiffán, Bock, Malatinszky, Heumann, Sauska, Chateau Teleki en Tamas Günzer. Absolute wereldtop is de Kopár van Attila Gere. Ook zijn recente Solus is voortreffelijk.

Somló

De wijnregio Somló ligt in het westen van Hongarije rondom de uitgedoofde vulkaan Somló. De vulkanische ondergrond en de vruchtbare bodem hebben al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht. De Hongaarse wijncultuur is terug te leiden tot de 12e eeuw, toen de nonnen uit een voormalig klooster hier al wijn verbouwden. In het gebied rondom de Somló heuvels lijkt het soms alsof de Hongaarse wijnstokken zo uit de 5 miljoen jaar oude basalt grond groeien, waardoor de mineralen nog rijker zijn dan in de wijnregio Badacsony. Het klimaat is continentaal met relatief veel wind. De Hongaarse wijnen uit de wijnregio Somló hebben een vurig, hard karakter en een hoog zuur- en alcoholgehalte. Wijn uit Somló wordt ook wel eens Huwelijksnachtwijn genoemd. De legende wil dat indien er een glas Somloi wijn tijdens de huwelijksnacht wordt gedronken er gegarandeerd een mannelijke (troon)opvolger zal volgen. De belangrijkste druivenrassen in deze regio zijn olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, furmint, rizlingszilváni en juhfark. Belangrijkste producenten zijn Tornai en Kreinbacher.

Sopron

Het Hongaarse wijngebied Sopron ligt in het uiterste noordwesten van Hongarije tegen de Oostenrijkse grens en het wijngebied Burgenland. Aan hand van gevonden druivenzaadjes is de wijnhistorie terug te voeren tot de Romeinse tijd, toen de streek bekend was als Scabantia. Het klimaat in Sopron is gemiddeld continentaal en gebalanceerd door het nabij gelegen Fertömeer (Neusiedlersee). Gemiddeld zijn de zomers koeler en winters warmer dan het landgemiddelde. De grond bestaat uit kalk met klei, löss en bosgrond. Het gebied kenmerkt zich met name door de prachtige rode wijnen. De Soproni kékfrankos is veruit het populairste druivenras met zo`n 1100 ha beplant. Zweigelt volgt met 110 ha op grote afstand. Bekende wijnproducenten uit dit gebied zijn Pfneiszl, Weninger, Taschner, Gangl, Jandl en Ráspi. Het was in de wijnregio Sopron dat de legende over de naam Kékfrankos is ontstaan. De legende van Kékfrankos begint in de wijnregio Sopron tijdens de periode van overheersing door Napoleon. Volgens de volksverhalen waren de troepen van Napoleon langdurig gevestigd in Sopron, waar zij uiteraard ook moesten eten en drinken. De wijn van Sopron was in die tijd al goed bekend en de soldaten lieten zich dit dan ook goed smaken. In die tijd bestonden er twee soorten bankbiljetten: de witte, uitgegeven door Napoleon om de militaire kosten te dekken en de blauwe, die al veel ouder was en ook waardevast. Al snel begrepen de lokale bewoners dat ze standaard moesten vragen om de blauwe francen: kék frankos. De traditie claimt dat de wijn en de druif zo hun naam hebben gekregen. Alhoewel het verhaal mooi is, wordt het achterhaald door feiten. Allereerst waren in de periode van Napoleon vooral de witte wijnen populair. Ten tweede is bewezen dat de kékfrankos druif pas na de phylloxeria in grote hoeveelheden aangeplant werd. Mocht u zelf willen kékfrankos willen ervaren dan kunt u dit doen bij de wijnhuizen van bijvoorbeeld Ikon, Heimann, Takler of Feind.

Balatonmeer

De Balaton wijn regio bestaat uit zes wijnstreken: Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonmelléke en Nagy-Somló. De aroma’s, structuur, en de algehele smaak van een wijn zijn in belangrijke mate bepaald door de grond en met name waaruit deze grond is opgebouwd. Elk druiven ras heeft een verschillend niveau van gevoeligheid, maar de druiven die traditioneel in de Balaton regio voorkomen, zoals Szürkebarát, Olaszrizling en Keknyelú, reageren allemaal heel levendig op de invloeden van de streek. In combinatie met een uitstekend microklimaat maakt het een perfecte harmonie tussen de elementen, wat leid tot onderscheidende top kwaliteit wijnen. Het grootste gedeelte van de regio laat een divers beeld zien, maar de grond aan de zuidelijke wijngaarden heeft vrijwel dezelfde geologische samenstelling, de bodem bestaat hier voornamelijk uit löss. Het noordelijke deel is meer rotsachtig de mineralen in deze heuvels zijn meer divers variërend van kalksteen, rode zandsteen, klei, zand, basalt en löss. De hellingen van de vulkaan gebieden Badacsony, Szent-György, Csobánc en Somló bestaan voornamelijk uit verweerd basalt en löss. De bovengrond bestaat uit löss en pannonisch zand, des te hoger op de heuvel wordt dit meer vervangen door basalt. De meest gunstig gelegen hellingen aan de zuidelijke kant werden al gebruikt sinds de Romeinse tijd, vandaag de dag maakt dit deel van de regio zeer succesvolle trendy, fruitige wijnen van internationale druiven die uitstekend lijken te passen bij de lokale omstandigheden.

1 Reactie

 1. Andrea Hársfalvai

  Geachte heren,

  Ten eerste wil ik u bedanken voor het bijwonen van de wijnproeverij. We zijn zeer vereerd met uw bezoek. Ik ben echt heel ontroerd wanneer ik uw artikel over het programma op uw website heb gevonden. Staat u mij toe om mijn hartelijke dank uit te spreken voor de woorden van erkenning.
  Ten slotte hopen wij dat u plezier hebt gehad en kijken ernaar uit u en uw klant te zien bij het volgende evenement.

  Met vriendelijke groet,
  Embassy of Hungary in The Hague
  Andrea Hársfalvai – Advisor for Business and Trade

Geen reacties toegestaan.