Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Oostenrijk wijnland – wat maakt Oostenrijk bijzonder?

Oostenrijk wijnland

Peter, Vino Amore2019 Oostenrijk wijnland jaar!

Oostenrijk wijnland – Het kan natuurlijk niet uitblijven! Wij van Vino Amore zijn reeds lang met Oostenrijk verbonden, dus dit jaar een speciale focus met boeiende aanbiedingen uit dit fantastische wijnland! Oostenrijk is hot! Dus komen wij dit jaar met mooie aanbiedingen! Hou deze website in de gaten!

Oostenrijk wijnland – wat maakt Oostenrijk bijzonder?

Klein, maar fijn – dat is Oostenrijkse wijn wanneer je hem op basis van internationaal niveau vergelijkt. Wijnland Oostenrijk heeft een oude en rijke wijnhistorie en presenteert zich als een wijnland met een bijzonder eigen karakter. Het is een veelzijdig wijnland, dat zowel op het gebied van mousserende, droge witte wijnen, rosé wijnen, volle rode wijnen als ook zoete wijnen veel interessants te bieden heeft voor de wijnliefhebber. In toonaangevend internationale proeverijen staan met enige regelmaat Oostenrijkse wijnen bij de beste. De wijnbouw in Oostenrijk is zeer traditioneel. De oogst gebeurt vrijwel uitsluitend handmatig en veel producenten werken (grotendeels) biologisch. Oostenrijk behoort tot de kwalitatief beste wijnlanden ter wereld!

Oostenrijk wijnland

Oostenrijk wijnland – bijzonder!

Geen wijn die je overal ter wereld vindt, maar een zeldzame bijzonderheid. Wijn uit Oostenrijk is een van de interessantste fenomenen in de wijnwereld: hij is op elke goede wijnkaart te vinden en wordt door wijnkenners, waaronder Vino Amore, zeer gewaardeerd! Maar wat maakt de Oostenrijkse bijzonder? Daarvoor bestaan natuurlijk vele redenen en factoren. Heel belangrijk is de wijntraditie: de wijnbouw is al sinds duizenden jaren verweven in het Oostenrijkse landschap. Wijnranken horen bij het landschapspanorama, de cultuur en bij het dagelijks leven. Hierdoor heeft Oostenrijk typische druivenrassen, waarvan velen uitsluitend in Oostenrijks wijngebieden te vinden zijn. Zij vinden daar, dankzij ideale klimatologische en geologische omstandigheden, de beste condities om zich te ontwikkelen tot voor authentieke, onmiskenbare wijnen met karakter en persoonlijkheid. Maar achter dit alles zit natuurlijk ook de mens. De Oostenrijkse wijnboeren en -boerinnen hebben het voor elkaar gekregen om in de laatste jaren een uiterst geslaagde mix tussen wijnbouwtraditie en moderne verwerkingstechnieken te creëren. Absolute kwaliteit luidde het motto – en absoluut succes was het gevolg.De verscheidenheid van het Oostenrijkse wijnlandschap wordt weerspiegeld in de vele wijnsoorten. Van mousserende, lichte tot krachtige, monumentale witte wijnen. Charmante, fruitige tot hoogwaardige, duurzame rode wijnen, en natuurlijk de zoete wijnen vol finesse en innerlijke spanning, die tot de beste ter wereld behoren.

Oostenrijk wijnland – Grüner Veltliner!

Hét paradepaardje van de Oostenrijkse wijnbouw is zonder meer het druivenras Grüner Veltliner. Met meer dan één derde van de aanplant is dit het meest voorkomende druivenras. De Grüner Veltliner weerspiegelt sterkt het microklimaat en overkoepelend het ‘terroir’ waarin de druiven zich bevinden en is dus in meerdere stijlen te vinden. Aan de ene kant heb je de lichtere, fruitige variant (tot ca. 11,5% alcohol), aan de andere kant de krachtigere, rijke variant (tot vaak 14,5% alcohol). Het zijn fruitige wijnen met een aangename zuurgraad. In deze stijl kan de Grüner Veltliner het beste jong gedronken worden. De krachtigere variant, is qua smaaktype meer vergelijkbaar met een Pinot Gris of Chardonnay. Het zijn dan volle, rijke wijnen, met iets nootachtigs en het zo kenmerkende pepertje. De krachtigere variant van de Grüner Veltliner is juist een uitstekende bewaarwijn (ca. 10-15 jaar) en kan bij veel verschillende gerechten geserveerd worden. Behalve bij visgerechten, kan de wijn ook bij kalfsvlees, lamsvlees, wildgerechten en sommige – niet te zware – gerechten met rood vlees geserveerd worden.

Oostenrijk wijnland – Grüner Veltliner – wijn en spijs!

Oostenrijkse wijnen zijn perfecte begeleiders bij gerechten uit de meeste verschillende kookstijlen en keukens. Steeds meer toprestaurants in de metropolen van deze wereld – van New York tot Tokio – schenken wijnen uit Oostenrijk, vooral omdat de beste sommeliers met deze frisse en complexe gewassen hun gasten steeds weer kunnen verrassen en zo ook bij lastige gevallen, zoals “asperges & wijn”, goede suggesties kunnen bieden. Verder is de geboden kwaliteit in verhouding met de gunstige prijzen nog een goede reden om Oostenrijkse topwijnen te serveren. En tot slot mag ook niet vergeten worden dat de Oostenrijkse wijn sterk verweven is met de culinaire tradities van Oostenrijk. Oostenrijk is het culinaire centrum van Midden-Europa en verbindt in haar `Weense keuken` de invloeden uit alle erflanden van de voormalige Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Grüner Veltliner – wijn vol nuances – zorgt voor perfecte combinaties met verschillende gerechten, van het klassieke geroosterde varkensvlees tot loempia’s, alsook vleeswaren, salades, lichte groentegerechten en vis – denk aan het soort gerechten dat je zou serveren met een sauvignon blanc of een riesling. Verder zijn ze een geweldige keuze in Aziatische of Aziatische fusion restaurants, vooral met Thaise en Vietnamese gerechten. Oostenrijkers houden van asperges – er zijn hele aspergemenu’s in de lente en de vroege zomer. Het zijn voornamelijk witte asperges die worden geserveerd in een salade of warm met hollandaise, maar je kunt Grüner Veltliner net zo goed drinken bij de groene variant. Denk ook aan artisjokken, gerookte ham , vooral flinterdun gesneden zoals de Oostenrijkers het doen, gerookte vis zoals gerookte zalm of forel, rauwe vis zoals sushi, sashimi, carpaccio en tartares – vooral met Aziatische kruiden zoals gember of wasabi, salades, gerechten met kruiden als dille, dragon, munt en peterselie, kip met een kruidenkorst bijvoorbeeld, lichte groentegerechten zoals gestoofde venkel, courgette / courgettegratin of een quiche met groenten. Pittige maar niet te hete Zuidoost-Aziatische gerechten met gember of laos en citroengras. Zoals dim sum, lichte roerbakgerechten en milde Thaise curries. Grüner Veltliner is vooral goed met Vietnamese gerechten, met name zomerbroodjes en noedelsalades. Gefrituurd voedsel, waarbij schnitzel het voor de hand liggende voorbeeld is, maar je zou Grüner ook bij vis en patat of zelfs gebakken kip kunnen drinken. Verse kazen zoals geitenkaas, jonge pecorino of mozzarella. Je kunt Grüner Veltliner ook combineren met veel pastagerechten op basis van vis en groente of risotto’s, maar ik zou liever een Italiaans wit kiezen en ik denk niet dat Grüner Veltliner met gekookte tomatensauzen werkt. Rijkere stijlen passen goed bij geroosterd varkensvlees of kalfsvlees, vooral met een romige saus maar niet met een intense vlezige ‘jus’.

Oostenrijk wijnland – druivenrassen!

De belangrijkste witte druivenrassen zijn o.a. Grüner Veltliner, Welschriesling, Neuburger, Riesling, Weissburgunder (= Pinot Blanc), en Muskat-Ottonel. De belangrijkste rode druivenrassen zijn o.a. Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en Blauer Portugieser. De productie van rode wijn is de laatste jaren sterk toegenomen. Momenteel wordt er ca. 68% witte wijn en 32% rode wijn gemaakt. In Oostenrijk is 36% van de totale aanplant met Grüner Veltliner aangeplant en 8% met Zweigelt. Beide druivenrassen zijn hiermee de meest aangeplante rassen in dit prachtige wijnland. 75% van de totale wijnproductie wordt in Oostenrijk zelf genuttigd. Afhankelijk van de specifieke bodem, zijn bepaalde druivenrassen dominant. In het Neusiedlersee is voornamelijk zandbodem. Hier gedijt vooral Zweigelt goed. In het Mittelburgenland zijn er met name zware leem-/kleibodems, waar Blaufränkisch het dominante druivenras is. In de Thermenregion zijn veel kalkrijke bodems waar St. Laurent en Pinot Noir de mooiste resultaten opleveren. De wijngaarden direct aan de oevers van de Neusiedlersee (o.a. de dorpjes Illmitz in het Neusiedlersee gebied aan de oostkant van het meer en Rust in Neusiedlersee Hügelland aan de westkant) – dit gebied is voornamelijk bekend vanwege de prachtige edelzoete dessertwijnen (o.a. Eiswein, Beerenauslese, Ausbruch en Trockenbeerenauslese). De combinatie van het warme landklimaat en de grote en ondiepe wateroppervlakte van de Neusiedlersee (300 km2 groot en ca. 1 a 1,5 meter diep) geven ideale omstandigheden voor edele rotting (edelfäule of pourriture noble). Vrijwel ieder jaar kan hier topkwaliteit edelzoete wijn gemaakt worden. Stiermarken (Südsteiermark, Süd-oststeiermark en Weststeiermark) is het enige gebied in Oostenrijk dat in de mediterrane invloedsfeer ligt (en waar dus niet het pannonische landklimaat dominant is). Hier vind je karige, stenige bodemsoorten en soms ook vulkanische bodems. Dit gebied vormt eigenlijk samen met Slovenië en Friuli één klimaatzone. Witte druivenrassen zijn hier dominant, zoals Sauvignon Blanc, Traminer, Morillon (lokale naam voor chardonnay), Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauer Burgunder (Pinot Gris) en Welschriesling (=Riesling Italico). Verder wordt er in de Weststeiermark ook een bijzondere, beendroge rosé gemaakt – Schilcher genaamd – van het druivenras Blauer Wildbacher. Overigens zijn ook de rode wijnen van Blauer Wildbacher erg interessant!