Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

La Grace Fonrazade Grand Cru Saint-Émilion

Chateau La Grace Fonrazade Saint-Émilion Grand Cru

La Grace Fonrazade Grand Cru Saint-Émilion – wat een prachtige wijn is dit! – wijn van de maand

Bordeaux

La Grace Fonrazade Saint-Émilion Grand Cru – Bordeaux behoort tot de belangrijkste wijngebieden in de wereld en neemt maar liefst 1/3 van de productie van Franse kwaliteitswijn voor haar rekening. Ze heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd voor Christus. De Romeinen planten wijngaarden rondom Bordeaux, destijds Burdigala genoemd. De ontwikkeling van de wijnhandel kwam echter pas veel later op gang, rond de 13e – 14e eeuw. In tegenstelling tot veel andere gebieden in Frankrijk zijn het hier niet de monniken maar kooplieden geweest die verantwoordelijk waren voor de groei van de handel in Bordeaux.La Grace Fonrazade Grand Cru

La Grace Fonrazade Grand Cru – Linker- en rechteroever

Het huidige Bordeaux omvat circa 107.000 hectare aan wijngaarden. De aanplant van druivenrassen verschilt per subgebied. Aan de linkerkant van de rivier de Gironde is de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif voor de rode wijn productie, aangevuld met Merlot en Cabernet Franc. Aan de rechteroever van de Gironde verschilt de samenstelling en nemen Merlot en Cabernet Franc de belangrijkste plaats in, aangevuld met Cabernet Sauvignon. Voor witte- en zoete wijnen uit Bordeaux zijn Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle de aangewezen druivenrassen. Overige druivenrassen die voorkomen in Bordeaux zijn de Malbec, Petit Verdot en de Carmenère.

La Grace Fonrazade Grand Cru – Klimaat

De belangrijkste factoren met betrekking tot het klimaat zijn de ligging rond de 45e breedtegraad, de nabijheid van de Atlantische Oceaan en het zeer grote estuarium van de Gironde, de verschillende rivieren in het gebied. Deze combinatie zorgt voor een gematigd klimaat met een regelmatige, goede vochtigheidsgraad. Overigens regent het in Bordeaux over het algemeen veel.

La Grace Fonrazade Grand Cru – Bodem en terroir

In de subregio’s Graves en Médoc bestaat de bodem uit een 3 tot 4 meter dikke kiezellaag. Deze kiezellaag werkt als een filter. In perioden van veel neerslag kan het water snel worden afgevoerd naar diepere aardlagen en in tijden van droogte is deze kiezellaag in staat om veel water aan de plant af te geven. De Cabernet Sauvignon gedijt goed op deze bodem en is in staat om zich in zijn volle rijkdom te ontwikkelen. Niet voor niets zijn hier de wijnen destijds ingedeeld in diverse classificaties, de Grand Cru Classé’s om op deze manier uitdrukking te geven aan de sublieme kwaliteit van deze wijnen.

La Grace Fonrazade Grand Cru – Saint-Émilion

Saint-Emilion

Saint-Emilion is een wijn met een lange traditie. Deze wijnstreek stond reeds in de Gallo-Romeinse periode hoog aangeschreven. Een Saint-Emilion kan zeer uitlopende kenmerken hebben. De meeste wijnbouwers in Saint-Emilion zijn nog steeds familiebedrijven van ongeveer 7 hectaren groot. Er zijn negen gemeenten die de naam Saint-Emilion mogen dragen:

 1. Saint-Emilion (2,290 hectaren);
 2. Saint-Christophe des Bardes (545 hectaren);
 3. Saint-Etienne de Lisse (525 hectaren);
 4. Saint-Hippolyte (290 hectaren);
 5. Saint-Laurent des Combes (235 hectaren);
 6. Saint-Pey d’Armens (290 hectaren);
 7. Saint-Sulpice de Faleyrens (595 hectaren);
 8. Vignonet (275 hectaren);
 9. Een deel van de gemeente Libourne (160 hectaren).

De negen gemeenten produceren een grote waaier aan wijnen met elk een eigen persoonlijkheid wat het moeilijk maakt om over een Saint-Emilionwijn te spreken. De jonge wijnen hebben aroma’s van braambessen, jeneverbessen en framboos. De oudere wijnen hebben een boeket van hertenvlees en leer met een krachtige structuur. De grote verscheidenheid aan terroirs levert diverse smaken op.
Saint-Emilion heeft vier grote terroirs:

 1. Kalksteenplateau: is grotensdeels gelegen rond de stad van Saint-Emilion en voor een deel in de gemeenten Saint-Christophe des Bardes, St-Hippolyte en Saint-Etienne de Lisse;
 2. Klei-kalksteenhellingen: deze omringen het kalksteenplateau;
 3. Kiezel klei-grintterras: komt voor in het noordwesten, tot de gemeenten Pomerol en Libourne uit;
 4. Zand-gravelvlakte: Het zuidelijke deel van de benaming tot de vallei Dordogne.

Het druivenras Merlot overheerst Saint-Emilion maar ook Cabernet Frank (of Bouchet) en Cabernet Sauvignon worden gebruikt.

Saint-Émilion heeft bijna een magisch imago en wordt gezien als het paradijs voor wijnliefhebbers. Maar hoe komt dit? Allereerst is het een betoverend mooi stadje. Het is de eerste wijnstreek die door UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed. De Saint-Émilion wijnen zijn ook bekend als enkele van de beste wijnen ter wereld. Ondanks dat de appellatie bekend staat als een echte klassieker, is ze ook heel vooruitstrevend. De streek ligt op de rechteroever van de rivier Garonne en is gespecialiseerd in rode wijnen van de druivenrassen merlot en cabernet franc.

Saint-Émilion is beroemd door de smaak

La Grace Fonrazade Saint-Émilion Grand Cru – De wijnen van Saint-Émilion zijn verrukkelijk complex en elegant. Belangrijke fruitaroma’s zijn pruimen, aardbeien en kersen, die met de tijd meer gedroogd en gestoofd kunnen smaken. Deze wijnen worden vaak gerijpt op eik, wat evenwichtige aroma’s van vanille, toast en nootmuskaat oplevert. Vaak hebben ze ook een mooi verouderingspotentieel, van 3 tot 30 jaar. Dankzij die veroudering ontwikkelen er zich diepere toetsen van leder, tabak en chocolade. Als resultaat krijg je uitmuntende wijnen! De structuur van de wijn kan net zo belangrijk zijn als de smaak. De structuur is echter heel afhankelijk van het weer. Een goed weerpatroon voor deze wijn is zonnig en warm overdag, gevolgd door koele nachten. Het is het recept voor een perfect evenwicht tussen volle, confituur-achtige fruitsmaken met een verfrissende zuurheid en een fluweelachtige tanninestructuur.

Bodem en classificatie

De wijnen van Saint-Émilion worden in grote mate beïnvloed door de diverse bodemtypes, zoals kalksteen, klei, grind en zand. Ieder type verandert de samenstelling van de druiven … Dit leidt tot verschillende wijntypes, van eerder zwaar, vol en tanninerijk tot licht en elegant. Veel bejubelde wijngaarden liggen op de kalkstenen heuvels in het stadje zelf of op bodems met meer grind die veel dichter bij de naburige appellation Pomerol liggen. Er zijn in Saint-Émilion twee classificatiesystemen die over hetzelfde gebied gaan. Het gaat om St-Émilion AOC en St-Émilion Grand Cru AOC. Het verschil tussen de twee appellations schuilt in de regels met betrekking tot de kwaliteitscontrole. 2 van die regels zijn beperkingen in opbrengst, met de bedoeling meer geconcentreerde wijn te maken, en een verplichte rijping op eik. De wijnen van St-Émilion Grand Cru AOC zijn doorgaans duurder en kunnen vaak langer worden bewaard dan de algemene St-Émilion AOC.

La Grace Fonrazade Grand Cru Saint-Émilion

Rood droog – vol ,elegant en maar liefst organic! Een geraffineerd glas wijn met een fijn, geschakeerd aroma waarin subtiele nuances van o.a. rood en zwart fruit, geroosterde koffiebonen, leer en andere aardse tonen naar voren komen. De eveneens subtiele, bijna fluwelige smaak bezit een ferm middenrif waarin zwarte bessen, kersen. Fijne harmonieuze afdronk met een structuur van rijpe tannines die de afdronk domineren en de wijn in zijn geheel mooi ondersteund. Rijpe, romige kaassoorten (camembert, brie, chaume) en fijn rood vlees.

Bestellen Deze wijn bestellen