Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Quinta da Raza – wijn van de maanden juli en augustus 2020!

Vinho Verde Raza Branco

Best buy Vinho Verde ******* Year’s best 2020! ******* Wine and Spirits winner!

Quinta da Raza branco, een heerlijke Portugese zomerwijn!

Quinta da Raza – Casa do Outeiro, het familiehuis van Quinta da Raza, ligt in Veade, Celorico de Basto, in het midden van de Vinho Verde regio. De geschiedenis gaat terug tot de zeventiende eeuw en heeft het sindsdien in dezelfde familie. Oorspronkelijk was de Quinta een boerderij waar vee gefokt werd, later graangewassen en appelboomgaarden, evenals een wijngaard. Naarmate de tijd vorderde ging men meer en meet over op de wijngaarden. Vandaag de dag gaat het erfgoed van de regio door met het kweken van unieke druivenrassen, variërend van Azal, Arinto, Vinhão en Alvarinho.Quinta da Raza

Diogo Teixeira Coelho is een directe afstammeling van de familie en is toegewijd aan de productie van wijn sinds hij een jaar of 17 oud was. Hij heeft een passie voor de wondere wereld van de wijn en realiseerde zich zeer snel de unieke kenmerken van de Basto wijnstreek. Na zijn grootvader’s – Inácio Xavier de Barros Teixeira Coelho – dood, begon hij zijn activiteit als wijnproducent in 1987. Het landgoed en haar potentieel, de landbouw en zijn passie voor de wereld van de wijn waren de belangrijkste redenen voor zijn inzet, enthousiasme en toewijding aan de herstructurering van de wijngaard en de boerderij. Op aanmoediging van zijn vrouw en door het feit dat hij de beste druivenleverancier was bij de coöperatie, besloot hij vanaf 2000 zelf te gaan bottelen. Zijn vrouw Mafalda verzorgt de marketing en export. Het succesvolle bedrijf is inmiddels uitgegroeid met 40 hectare en een verkoop van 200.000 flessen.

De bodem in deze regio bestaat voornamelijk uit graniet, maar in deze subzone is ook schist en klei te vinden. Uniek voor deze regio! De wijngaarden van Quinta da Raza liggen op heuvels op een – voor deze regio – ideale hoogte van gemiddeld 250 meter, nabij de rivier de Tamaga. Deze rivier stroomt, in tegenstelling tot de meeste rivieren in Portugal, van noordoost naar zuidwest in plaats van oost naar west. Samen met de westelijk gelegen bergen zorgt dit voor een karakteristiek microklimaat waar de invloed van de Atlantische Oceaan met de nodige aanvoer van regen minder invloed heeft. De beschutte ligging zorgt voor een iets hogere temperatuur, waardoor de druiven gemakkelijker rijpen.

De wijngaard Quinta da Raza viel meerdere malen prijzen. In 1999 tijdens het Spaanse evenement, ‘Fair of Galiza’, waar de Raza-wijngaard werd verkozen als ‘beste wijngaard’ uit een selectie van Spaanse en Portugese deelnemers. De wijngaard werd achtereenvolgens bekroond met een zilveren medaille in: 2002, 2003, 2007 en 2009 tijdens de wijncompetitie,
‘Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes’ (CVRVV). Tevens ontving de Quinta da Raza van de “Wijnbouw Commissie van de Vinho Verde Regio”, om meer precies te zijn moeten we zeggen: ontvíng Diogo Teixeira Coelho, de oorkonde “Beste Wijnproducent van het Jaar.” Dit was de enige keer dat deze onderscheiding is toegekend.

Diogo Teixeira Coelho

Diogo Teixeira Coelho

De witte Vinho Verde is een heerlijke, frisse wijn met vaak een laag alcoholpercentage. Kenmerkend voor Vinho Verde is het licht parelende karakter, wat veroorzaakt wordt door een klein beetje CO2 (koolzuurgas), dat tijdens de botteling aan de wijn wordt toegevoegd. Afhankelijk van de gebruikte druivenrassen kent Vinho Verde een floraal of een fruitig aroma. Soms is een combinatie van beide elementen terug te vinden in de smaak. De wijn bezit een fris, jeugdig en levendig smaakkarakter. Een subregio in Minho is Monção waaruit uitsluitend Vinho Verde afkomstig is van 100% Alvarinho.

Koop deze heerlijke verfrissende wijn bij Vino Amore