Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Malbec Limited Production wijn van dit seizoen

Malbec Limited Production

Bestel hier!

Nu de koude periode en vooral natte periode aanbreekt hebben we wijnen nodig waar we warm van worden!

Malbec Limited Production – Bodegas Escorihuela Gascon

Malbec Limited Production – Escorihuela Gascón is nog steeds het oudste wijnhuis in Mendoza, Argentinië. Het werd in 1884 opgericht door Don Miguel Escorihuela Gascón. Vandaag is het bedrijf eigendom van de Catena Famliy en de huidige voorzitter is de heer Ernesto Catena. Bij Bodegas Escorihuela Gascon gaan traditie en innovatie hand in hand. Het is de oudste, nog actieve Bodega, in Mendoza. Door de combinatie van het gebruik van diverse terroirs in de wijngaarden en de grote hoogteverschillen wordt uit ieder druivenras het optimale rendement gehaald. Mendoza is gelegen aan de voet van het Andesgebergte, ongeveer 960 km ten westen van Buenos Aires. Mendoza is het economisch hart van de Argentijnse wijnindustrie. Mendoza telt 5 verschillende wijngebieden met circa 140.000 ha wijnstokken. Mendoza Ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 600 m en 1500 meter. De Malbec Limited Production is een vlaggenschip van dit huis!

Malbec

Malbec Limited Production – Mendoza

Mendoza ligt aan de voet van het Andesgebergte, circa 960 km ten westen van Buenos Aires. Het vormt het economische hart van de Argentijnse wijnindustrie. Mendoza telt vijf verschillende subzones. Het ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 600 m en 1500 meter. De provincie is vernoemd naar de gelijknamige hoofdstad Mendoza, waar ongeveer 111.000 mensen wonen. De provincie heeft een bevolkingsgrootte van ruim anderhalf miljoen. Het gebied is bekend voor zijn wijnproductie. Mendoza levert ongeveer 80 procent van de totale wijnproductie van Argentinië. Het klimaat is warm en droog. Irrigatie vindt plaats met behulp van het smeltwater vanuit de Andes. Hiervoor gebruikt men een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes: de acéquias. Wijnbouw kwam op gang met de komst van kolonisten. Vele immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland en Italië brachten hun eigen druivenrassen mee. De meeste druivenrassen zijn van Spaanse, Italiaanse en Franse origine, waaronder: Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah, Sangiovese, Tempranillo en Chardonnay. De wijngaarden liggen hoog op berghellingen, waardoor ze een goede zuurgraad opbouwen. De Malbec is uitgegroeid tot de nationale druif van Argentinië en vormt één van de specialiteiten. De Malbec bezit een dikke schil, waardoor het een hoge concentratie aan geur-, kleur- en aromastoffen bezit. Dit zorgt voor behoorlijk krachtige wijnen. Ze variëren van fruitrijk tot uiterst krachtige exemplaren met houtrijping. Argentijnse rode wijnen passen, en vooral de Malbec, gaat voortreffelijk bij rood vlees (Argentijnse steak) en pasta’s. De witte wijnen combineren afhankelijk van druivenras bij: salades, vis en wit vlees.

Malbec Limited Production – Malbec

Malbec geeft een krachtige, kruidige rode wijn met een sterk bouquet van rijp zwart fruit. Daarnaast leuk om te vermelden dat Malbec zelfs zijn eigen nationale dag heeft: 17 april is het namelijk Wereld-Malbec-dag. De Malbec is te herkennen aan zijn kleine vorm en donkere kleur, wat deels ook afhangt van het klimaat waarin de druif groeit. Zo is de Malbec uit Frankrijk krachtiger van smaak terwijl die uit Zuid-Amerika rijper en soepeler zijn. De Malbec wordt ook wel gebruikt als blend in bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Merlot of Cabernet franc.

De Malbec is een gevoelige druif, houdt van een droog en warm klimaat en heeft lang nodig om te rijpen. Ook kan hij niet goed tegen schimmels en vindt het fijn als het in de nacht afkoelt. De Malbec komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk, in Cahors, waar hij de bekend is als de belangrijkste druif voor de ‘zwarte wijn’. De druif zou zijn vernoemd naar een Hongaarse boer die de druif voor het eerst in Frankrijk introduceerde. De druif was des tijds populair onder wijndrinkers in Frankrijk, maar het klimaat werkte helaas tegen en de opbrengst bleef erg laag. In Frankrijk is de Malbec dan ook steeds vaker vervangen door de merlot, cabernet sauvignon,de cabernet franc en de tannat.

Sinds een aantal jaren is de Malbec ook wel bekend als een Argentijnse druif. Tegenwoordig produceert dit Zuid-Amerikaanse land meer dan 75% van het totale aandeel Malbec-wijnen op de wereld. De bekendste wijnstreek in Argentinië is de Mendoza. Het speciale aan deze wijngaarden is de hoge ligging tot wel 1.400 meter. Dit zorgt voor veel zonlicht en een hoog UV-gehalte, wat de wijnen meer tannine geeft en daarnaast zien we dat de schil van de druif dikker is dan in andere landen die Malbec verbouwen. Ook speciaal te noemen is het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dit zorgt voor een veel langzame rijping van de druiven en daardoor veel aroma’s in de wijnen.

Naast Argentinië is deze druif ook naar Chili gereisd en wordt ook hier veel aangeplant. Het verschil tussen de landen is het tannineaandeel van de wijn. Dit is in Chileense wijnen hoger en vaak deze wijnen worden vaak gecombineerd met Bordeaux-druiven.

De Malbec heeft een diepe paarse kleur en is sterk te vergelijken met de kleur van de syrah of mourvedre. Leuk om te weten is dat de druif wel gemakkelijk te herkennen is tijdens een proeverij, want Malbec is te herkennen aan zijn prachtige dieproze rand. De smaak van de Malbec-druif verschilt per klimaat. De druiven uit Frankrijk zijn vaak wat kruidiger van smaak en tonen van chocola en tabak. Des te warmer het klimaat, sappiger en voller de structuur van de wijn is. Over het algemeen is donker fruit zeer herkenbaar in de geur en smaak van Malbec wijnen. Smaakelementen die in alle wijnen terugkomen zijn: zwarte bessen, kersen, pruimen en soms zelfs chocola.

De Malbec komt niet voor niets hoofdzakelijk uit Argentinie, hij past dan ook perfect bij Zuid-Amerikaanse gerechten: een mooie steak en andere pikante (vlees)gerechten. Door het hoge tanninegehalte past deze wijn heel goed bij roodvlees en wij zeggen dan ook niet voor niks: meat Malbec. De kruidigheid van de Malbec ondersteunt naast vlees ook diverse andere gerechten zoals groentegerechten, kruidige gerechten en verschillende sauzen. Deze wijn is dan ook een vriend voor de vegatariërs en past perfect bij geroosterde groenten, tempeh of een sterkere paddenstoelen risotto als voorbeeld. Verder is deze wijn de perfecte kameraad tijdens een borrel of proeverij, want in combinatie met een stukje kaas en vlees komt hij echt tot zijn recht en maakt hij de borrel compleet. Samengevat kunnen we zeggen dat Malbec een veelzijdige druif is die in verschillende sitatuaties een wijndrijker echt kan verrassen!

Malbec Limited Production Bodegas Escorihuela

Malbec Limited Production is rood en droog – zwart fruit, rond, houtrijping! Deze Limited Edition Malbec is dieprood van kleur. Aroma’s van rijp zwart fruit (pruim, zwarte kers) verweven met de aroma’s vanille en chocolade van de houtinvloeden, erg aantrekkelijke neus. Rijpe en ronde tannine. Op het palet weer een explosie van rijp rood fruit verweven met de prettige houttoetsen (vanille en chocolade). Interessante wijn en met behoorlijk bewaarpotentieel. Wijn en gerecht: Heerlijk bij vlees gerechten, gegrilde steaks, biefstuk, wildgerechten en stoofschotels.  Uiteraard ook bij gegrilled klasse rundvlees gegrild vlees van de BBQGreen EggKamado JoOfyrBlack Bastard of de Oklahoma.