Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Italo di Filippo biologische wijnen uit Umbrië!

Italo di Filippo

Italo di Filippo biologische wijnen uit Umbrië!

Italo di Filippo – Azienda Agraria Di Filippo is een familiebedrijf gevestigd aan de voet van de Colli Martani bij Cannara, globaal gelegen tussen Assisi en Montefalco. Sinds jaar en dag maken ze kwaliteitswijnen van biologisch geteelde druiven. De 30 hectare aan wijngaarden liggen op de zonovergoten heuvels in het hart van Umbrië tussen Torgiano en Montefalco. Roberto di Filippo is een bekwame oenoloog. Hij respecteert de natuur, en gelooft sterk in een balans van mens, bodem en flora en fauna. Emma en Roberto Di Filippo hebben een grote passie voor wijn maken, maar dan wél met respect voor de natuur en met het oog op de toekomst. Zoals ze het zelf zeggen: “Passie, respect, liefde. Dit zijn de drie krachten die ons drijven in ons dagelijks leven met en in onze wijngaarden. Passie voor ons werk, respect voor de bodem en de liefde voor de familietraditie in de wijnteelt. We geloven sterk in de noodzaak van een constante balans tussen mens, bodem, flora en fauna.” En die filosofie wordt beloond! Niet alleen produceren ze bijzonder smaakvolle en eerlijke wijnen, maar ze winnen ook met grote regelmaat belangrijke prijzen in internationale (biologische) wijnconcoursen. Italo di Filippo

Italo di Filippo – historie

De familie Di Filippo leidt het wijngoed sinds 1971. Het is gevestigd in de Colli Martani in Umbrië (vlak bij de stad Assisi) en beschikt over 30 hectare wijngaarden, waarvan een gedeelte binnen de DOCG-regio Sagrantino di Montefalco en een gedeelte in de DOC-regio Colli Martani. Vader Italo is aanvankelijk begonnen met de biologische teelt van druiven, maar heeft na enkele jaren moeten omschakelen op de moderne wijnbouw vanwege diverse ziekten. Zijn zoon, Roberto, die inmiddels al ruim 10 jaar aan het hoofd van het wijnhuis staat, heeft sinds 1994 weer de moed getoond om terug te schakelen op de biologische teelt, dat betekent geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest enz. Voor de Di Filippo’s is dit buitengewoon succesvol gebleken en zij zijn in staat geweest om diverse mooie wijnen op de markt te brengen, waaruit de deskundigheid van Roberto, die zijn opleiding tot oenoloog heeft gevolgd aan de wijnacademie van Conegliano, heel duidelijk tot uiting komt.Italo di Filippo

Italo di Filippo druivenrassen

Het aantal druivenrassen dat op de wijngaarden staat aangeplant, is behoorlijk divers. Daardoor wordt tevens het risico voor ziekten teruggebracht: de ene druivensoort is resistenter dan de andere en omdat je als biologische wijnboer nauwelijks mag optreden tegen ziekten, kun je door een verscheidenheid aan druivenrassen het risico beter spreiden. Zo heeft Di Filippo o.a. de volgende druiven aangeplant: Grechetto, Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano, Barbera, Ciliegiolo, Sagrantino, Merlot, Cornetta. Bijzonder is de laatstgenoemde druivensoort, waarvan Roberto als enige ter wereld de Vernaccia di Cannara maakt, een rode dessertwijn. Hij is daarmee waarschijnlijk volledig verantwoordelijk voor het behoeden voor uitsterving van het inheemse druifje Cornetta.

Emma e Roberto Di Filippo

Emma e Roberto Di Filippo

De familie Di Filippo is zelf via Roberto, zijn vrouw Elena en zijn zus Emma dagelijks bij alle ins en outs van het wijngoed betrokken. Daarnaast zijn er enkele trouwe werknemers in dienst die zich vol overgave aan deze speciale manier van druiventeelt en wijn maken wijden. Inmiddels heeft Di Filippo een uitstekende reputatie opgebouwd als producent van biologische wijnen, zowel in binnen- als buitenland.

Italo di Filippo I nostri vini

Grechetto Colli Martani (Italo di Filippo) DOC – wit

Herkomst: wijngaard San Nicola in de Colli Martani tussen Assisi en Montefalco – Druiven: grechetto (100%). Alcoholgehalte: 12,5% vol. Karakter/bijzonderheden: volle, intens geurige typische grechetto-wijn van biologisch geteelde druiven met een aangenaam, licht bittere afdronk; goede score in zowel Vini d’Italia gids als de Almanacco del Berebene. Serveren: op 6-8 graden, bij vis en schaaldieren en vooral bij asperges.

Rosso dell’Umbria Terre di San Nicola (Italo di Filippo) IGT – rood

Herkomst: de wijngaard San Nicola in de Colli Martani tussen Assisi en Montefalco – Druiven: Montepulciano, Merlot, Barbera. Alcoholgehalte: 13,5% vol. Karakter/bijzonderheden: intens bouquet met noten van rijpe rode bessen; robuust en intens van smaak met prettige tannines; er zijn slechts ca. 20.000 flessen gemaakt; 50% van de wijn rijpt op barriques, 50% op grote eiken vaten gedurende minimaal 1 jaar; goed bewaarpotentieel, maar nu al zeer mooi. Serveren: enkele uren van tevoren openen; op kamertemperatuur.

Properzio Riserva Sangiovese Colli Martani (Italo di Filippo) DOC – rood

Herkomst: bij Cannara (tussen Assisi en Montefalco) – Druiven: sangiovese (100%). Alcoholgehalte: 13,5% vol. Karakter/bijzonderheden: de biologisch verbouwde Sangiovese wordt handmatig geplukt en verblijft min. 12 mnd in barriques; Roberto di Filippo produceert jaarlijks slechts ca. 5000 flessen van de Properzio; intens en karakteristiek parfum met tonen van o.a. tabak; fruitig en fluweelzacht op de tong; een absolute topper onder de Sangiovese-wijnen. Serveren: op 16 – 18 graden, vooral bij rood vlees, Prosciutto, salami, belegen kaas.

Italo di Filippo Montefalco Rosso DOC – rood

Druiven: Sangiovese 60%, Barbera 30%, Sagrantino 10% – Karakter/bijzonderheden: De geur is, dankzij het gebruik van de Barbera druif, héél licht bitter met tonen van wilde bessen en rood fruit. De kleur is prachtig vol rood, en eigenlijk kun je deze wijn de hele avond blijven drinken.  Serveren: Hij past perfect bij rood vlees, worsten en kaas.

Italo di Filippo Sagrantino Passito DOCG – rood, dessert

Bij Di Filippo worden per jaar slechts 1.000 flessen gemaakt van deze verukkelijke dessertwijn. De Passito wordt, integenstelling tot de ‘Vendemma tardiva (verlate oogst) en de ‘Muffa Nobile (edelrot) op ‘onnatuurlijke’wijze gemaakt. Dat wil zeggen dat de druiven van de stokken worden gehaald en vaak op rieten matten in de zon te drogen gelegd. Hierdoor drogen de druiven in en blijft er te weinig vocht over om ervoor te zorgen dat bij de vergisting alle suikers in alcohol kunnen worden omgezet. Dit heeft tot gevolg dat de wijn zoet blijft en relatief weinig alcohol bevat. Na de vergisting in roestvrij stalen tanks volgt de hourtrijping in eikenhouten vaten. Omdat de Passito afkomstig van de krachtige Sagrantino-druif die beroemd is vanwege zijn mooie taninnes, wordt het zoete karakter van deze Passito juist weer mooi in balans gebracht. De kleur is puur granaatrood, bijna zwart te noemen. De eerste geuren die opvallen zijn die van van bessen op likeur, drop, een lichte vanille met balsamico en hars. Al deze karaktereigenschappen zorgen ervoor dat de biologische Sagrantino Passito uitstekend te combineren is met kazen met een lekker pittig karakter. Denk bijvoorbeeld aan een Gorgonzola Piccante of een lang gerijpte Pecorino. Maar ook een dessert met een zoet karakter past hier erg goed bij! Kies dan niet voor al té zoet, maar iets met een lichtbittere smaak, of juist een heel lichtzure smaak. Een dessert van pure chocolade of bosvruchten kan bijvoorbeeld heel mooi samengaan met deze Rosso DOCG Dolce!

Italo di Filippo Vernaccia di Cannara – Rosso Passito DOC

Als biologische wijnboer weet Roberto DiFilippo als geen ander dat hij nauwelijks mag optreden tegen de ziekten die zijn druiven kunnen treffen. Door een grote verscheidenheid aan druivenrassen te planten, spreidt hij het risico beter. Een van de bijzondere druivenrassen die bij DiFilippo te vinden is, is de Cornetta. Als een van de weinige in de wijnwereld maakt hij van deze inheemse druif de Vernaccia di Cannara: een rode dessertwijn. Niet alleen weet hij hiermee een prachtige ‘vino passito’ te maken, hij behoedde dit druivenras meteen van uitsterving. De druiven zijn wederom biologisch geteeld, en worden daarna ongeveer 2-3 maanden gedroogd. Ieder jaar in december wordt de wijn gemaakt en daarna begint het langzame fermentatieproces op lage (winterse) temperaturen. De smaak is zoet, licht tannine met een droge afdronk, 14,5% alcohol. Hij wordt – verrassend genoeg – redelijk jong gedronken. Deze Passito is heerlijk als dessertwijn, de ideale begeleider van zoet gebak, koekjes en natuurlijk de Italiaanse crostate (taarten) met bramen of rode vruchtenjam. Voor de kaasliefhebbers: serveer en drink deze Passito met de wat scherpere kazen, zoals de ‘pecorino stagionato’. In 2015 waardeerde de AIS (Associazione Italiana Sommelier) deze wijn met 2 van de 4 haalbare ‘symbolen’ ( dit is een score van 80-84 punten).