Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Goedkope wijn – Achter een goedkope fles wijn zit een wereld van concurrentie en pesticiden

Goedkope wijn

Goedkope wijn – Achter een goedkope fles wijn zit een wereld van concurrentie en pesticiden. Eva en Ersin doen onderzoek naar de grootschalige wijnproductie en komen tot de ontdekking dat de productie van goedkope wijn niet zonder grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen kan. Het Nederlands gemiddelde ligt net onder de 4 euro, “het is ongelofelijk”! Hoe kan het dat deze zaken zó goedkoop zijn?

Wijn voor een appel en ei vinden we in Nederland heel normaal. Voor € 3,50 koop je al een liter witte wijn, rode wijn of rosé. Dat kan nooit goede kwaliteit zijn, vindt wijnverkoper Erik Tax die aan het woord komt in tv-programma De prijsknaller van KRO-NCRV dat te zien was op 18 februari 2022. Overigens, dit alles is nog afgezien van de toegestane hulpstoffen die toegestaan zijn in de EU om dit soort wijnen op “smaak” te brengen.

Beter gezegd: je kunt wel wijn maken met dat prijskaartje eraan, maar alleen door grootschalig druiven te laten groeien, oogsten, maken en bottelen. Peter-Josef Zenzen, wijnhandelaar in Duitsland, laat in de aflevering van het nieuwe programma zien dat hij wijn bottelt uit alle uithoeken van de wereld: van Californië tot Australië. Bottelen op één centraal punt is namelijk veel goedkoper dan wijn in flessen doen op het wijngoed waar de druiven groeiden. Zijn bedrijfshal lijkt eerder op een industrieel complex dan op een wijnkelder. Dit zijn feitelijk dus industriële “wijnen”. Alles draait om goedkoop en efficiënt werken. Ook in de bijbehorende wijngaarden wordt er zo gewerkt.

Ook aan het oogsten is nog maar weinig romantisch te ontdekken: er komt geen mensenhand aan te pas. Grote machines halen alle trossen van de wijnplanten, waar takken en bladeren meekomen. En u moest eens weten hoeveel beestjes er mee komen. De opbrengsten zijn klein en de supermarkten hebben de wijnmakers bij de strot. Ze krijgen de opdracht wijn te leveren voor een bepaalde prijs en hoe ze dat doen, is hun probleem, erkent Zenzen. “Als ik niet lever, dan heb ik geen werk.”

Goedkope wijn – Wijn vol pesticiden

Om de productie te vergroten gebruiken de wijnboeren druivenrassen die veel druiven leveren. Die rassen zijn wel gevoelig voor ziekten, waardoor het spuiten met pesticiden gemeengoed is, erkent wijnboer Patrick Farbos. Ook werken hij en zijn collega’s met onkruidverdelgers. Het gevolg: in goedkope wijn (Zenzen heeft het liever over ‘betaalbare wijn’) zitten pesticiden. Tot wel 26 verschillende soorten, aldus wetenschapper Violette Geissen.

“We gooien er niet met onze pet naar”

Levensgevaarlijk, vindt Valérie Murat die zich met de non-profitorganisatie Alerte Aux Toxiques al jarenlang inzet voor de strijd tegen bestrijdingsmiddelen. Wijnboeren grijpen in sommige wijngebieden tussen april en september wel twintig keer naar chemische middelen. Medewerkers worden ziek en staan bloot aan hogere kansen op leukemie, kanker, Parkinson, Alzheimer. Al die vervuiling is onzichtbaar omdat het niet verplicht is ook maar iets over de samenstelling te vermelden. Glyphosfaat grijpt in op de darmflora en helpt uw weerstand om zeep.

Dat dat niet zonder gevaar is, daar kan Sylvie Berger over meepraten. Pesticiden hebben haar ziek gemaakt. Zij werkte in de Franse wijngaarden en lijdt nu aan Parkinson. In Frankrijk is dat inmiddels een erkende beroepsziekte. Daarom krijgt zij een uitkering van de Franse overheid. Dat betekent echter niet dat pesticiden verboden zijn. Wijnboer Patrick Farbos stelt dat hij niets verkeerd doet. Hij houdt zich aan de regels en vindt dat hij geen keus heeft. “We gooien er niet met onze pet naar.” Maar mij overtuigd hij niet.

Het kan ook anders

Het kan ook anders, zo laat wijnmaker Thierry Valette zien. Hij is hard in zijn oordeel over collega’s die wel pesticides gebruiken en grootschalig werken. “Ze produceren maar wat ze willen en nemen geen verantwoordelijkheid voor de consequenties.” Het zijn systematische bestrijdingsmiddelen. Onkruid, schimmels, alles wordt aangepakt. In een flesje wijn kunnen zo maar 26 pesticiden zitten.

Dit hele gedoe heeft maar één drijfveer, prijs gedreven. Kunstmest en pesticiden zijn de ‘enablers’ van deze gestoorde massaproductie. Met duurzaamheid heeft dit alles niets meer te maken.

Waarom werkt het systeem nu zoals het is?

Da’s niet zo heel moeilijk. Marketing en “geen cent tevéél hoor!”

Wat is de oplossing?

Nederland is een moeilijk afzetgebied wat betreft de prijs. Misschien is dat historisch zo gegroeid, want in Noord-België betalen ze al een goede prijs voor goede wijn. Je kunt geen wijn maken voor 3,50, dan moet je er allerlei rotzooi in stoppen. De marketing moet veranderen, wijn kán feitelijk geen 3,50 kosten. Duurzaam werken, biologisch, biodynamisch, geen bestrijdingsmiddelen, kwaliteit zijn de oplossingsrichtingen. Je kunt niet alles alleen maar economisch bekijken. En wellicht ook hypocrisie afleren. Als je deze categorie wijnen drinkt heeft het weinig zin om bij de bakker om een papieren zak te vragen of je afval te scheiden.

Goedkope wijn