Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau

Ook dit jaar is er weer Beaujolais Nouveau!

Het startsein van een nieuw wijnjaar. De Beaujolais Nouveau van Joseph Drouhin is elk jaar verrassend smakelijk!

Wat is Beaujolais Nouveau?

Van druif naar wijn in twee maanden. Dat is Beaujolais Nouveau. Beaujolais Nouveau ontstond eigenlijk als tafelwijn, een lekkere doordrinker voor de hardwerkende plukkers aan het einde van het oogstseizoen. Zo’n einde betekent natuurlijk automatisch een nieuw begin. Het begin van een nieuw wijnjaar! Reden temeer voor een feestje. Zo werd Beaujolais Nouveau steeds populairder. Niet alleen in Beaujolais, maar overal in Frankrijk vierden mensen het feestje mee. In de jaren ’50 ontstond er zelfs een wedstrijdje: welke producent kon zijn Beaujolais het eerst in Parijs krijgen? In 1970 had wijnmaker Georges Duboeuf blijkbaar een marketingboek gelezen en besloot grote spandoeken te maken met ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”. Die quote kom je vandaag de dag nog tegen. In Beaujolais is het nog steeds groot feest op elke derde donderdag van november! Beaujolais Nouveau wordt gemaakt van de Gamay-druif uit Beaujolais. Dat is het, fruit, fruit en nog eens fruit. Voor houtinvloeden is geen tijd. Licht, toegankelijk, gezellig. Deze wijn kun je het beste gekoeld drinken, dan komt het fruit het beste tot z’n recht.

Gamay

De Gamay is een blauw druivenras dat voor de productie van wijn wordt gebruikt. Door middel van DNA-onderzoek is gebleken dat dat dit een kruising is tussen de Franse Pinot noir en de Oostenrijkse inheemse druif Heunisch Weiss / Gouais Blanc. De opbrengst per aangeplante hectare is vrij hoog. Soms wel 100 tot 200 hectoliter.

Gouais Blanc

De Gouais Blanc is een zeer oude Franse witte druivensoort, die uitermate belangrijk is geweest als voorouder.Deze druif is een van de oudste én belangrijkste rassen in West-Europa en kwam daar vanaf de 13e eeuw op grote schaal voor. De streek waar dit ras ontstaan is, ligt in het oostelijk gedeelte van Frankrijk tegen de Duits-Zwitserse grens. Jarenlang DNA-onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat deze variëteit wel meer dan 80 nakomelingen heeft, vandaar de bijnaam Casanova onder de druiven. Hier zijn een paar voorbeelden op zijn plaats.

– de Chardonnay maar ook de Gamay Noir zijn kruisingen van deze druif met de Pinot;
– de Aubin Blanc en de Petit Meslier zijn kruisingen van deze druif met de Chenin Blanc;
– de Furmint, de Riesling, de Elbling en de Blaufränkisch hebben deze druif als een van de voorouders.

Kenmerken Gouais Blanc

Gouais Blanc is een sterke groeier, zeer productief met een opbrengst tegen de 100 hectoliter per hectare. Bloeit wat later in het voorjaar en is relatief vroeg rijp, waardoor de kans op nachtvorst in beide gevallen laag is. Grote trossen met grote druiven, die een dunne schil hebben. Deze druif is gevoelig voor botrytis, maar heeft weinig last van andere ziektes. De aroma’s die vrijkomen zijn die van citrusvruchten, groene appel en peer. De zuurgraad is aantrekkelijk hoog. Het belang van de Gouais Blanc voor de wijnliefhebber van vandaag de dag ligt volledig bij de wereldberoemde afstammeling, namelijk de Chardonnay druif en anno 2016 niet meer bij de productie van deze druif in Frankrijk. Alleen in Marin in de Haute-Savoie bevindt zich nog een kleine wijngaard, maar deze wordt niet meer commercieel geëxploiteerd. In Italië wordt deze druif – daar bekend onder het synoniem Preveiral Blanco – nog op kleine schaal geproduceerd en wel in het noordelijke gedeelte van Piëmont in de Val de Susa en in Val de Bormida waar het bekend is onder de naam Liseiret. In Wijnbouw in Zwitserland wordt in Wallis – wat aan de grens met Frankrijk ligt – nog het meeste verbouwd en wel 100 hectare. Hier heet dit ras Gwäss.

Wijnhuis Joseph Drouhin

Wijnhuis Joseph Drouhin werd in 1880 opgericht in Beaune. Drouhin is momenteel één van de belangrijkste domeinen in de Bourgogne, met meer dan twee derde van de wijngaarden geclassificeerd als Premier- en Grand Cru. Het familiebedrijf produceert meer dan 80 verschillende wijnen. De stijl kan beschreven worden als een alliantie van elegantie, evenwicht en harmonie. Het wijnhuis is groot voorstander van de biologische en biodynamische aanpak. Alleen natuurlijke producten worden gebruikt in de wijngaarden. Respect voor de bodem, de wijngaarden en het milieu staat centraal in alle processen. Op een groot deel van de wijngaarden wordt volledig biologisch verbouwd. Drouhin Beaujolais Nouveau is een heerlijk elegante, jonge rode wijn. De Beaujolais-Villages Nouveau is altijd iets steviger dan de standaard Beaujolais Nouveau, voller en rijker. Beide wijnen vertonen een herkenbare smaak van rood fruit waaronder kers en framboos. Mooie herkenbare smaakaroma’s van rood fruit waaronder kers en framboos.

Beaujolais – terroir en appelatie’s

De bodem bestaat in het noorden uit graniet, meer zuidelijker uit mergel, klei en zand. De gemiddelde temperatuur komt uit op 10,7 Celsius, het aantal zonuren ligt rond de 1.820. De belangrijkste druivenrassen zijn Gamay en Chardonnay. De oppervlakte aan wijngaarden ligt rond de 18.000 hectare.

Appelations

De appellationwetgeving heeft drie kwaliteitsniveaus:

  1. AOP Beaujolais: alle witte wijnen van de Beaujolais vallen onder deze appellation;
  2. AOP Beaujolais-Villages;
  3. AOP Crus du Beaujolais.

Beaujolais: 50% van totale productie;
Beaujolais-Villages: 25% van totale productie;
Beaujolais Nouveau;
Beaujolais Supérieur;
Beaujolais-Villages Nouveau;
Cru du Beaujolais.

Cru du Beaujolais bestaat uit: Saint-Amour – Juliénas – Chénas? – Moulin-à-Vent – Fleurie – Chiroubles – Morgon – Régnié – Côte de Brouilly – Brouilly.

Beaujolais ligt tussen Mâconnais en het Rhônegebied, op de oostelijke uitlopers van het ‘Massif Central’. Het Beaujolaisgebied is iets kleiner dan Bourgogne, maar de gemiddelde jaarproductie is veel hoger: 190 miljoen flessen. De wijngaarden liggen op 200 à 400 meter hoogte, op de oostelijke of zuidoostelijke berghellingen. De wijngaarden zijn dicht beplant met 7000 tot 13.000 stokken per hectare. Door deze hoge plantdichtheid en de soms steile hellingen is het bewerken van de wijngaarden in Beaujolais arbeidsintensief. Wat betreft klimaat is Beaujolais een echt overgangsgebied: de bergen in het westen vormen een barrière voor zowel koude lucht uit de Alpen als voor warme lucht uit het zuiden. Als deze luchtstromen botsen kan het weer plotseling omslaan. Onweersbuien met hagel vormen een groot probleem, omdat ze plaatselijk grote schade kunnen aanrichten. De bodem van Beaujolais bestaat vooral uit zand, klei en kalk. Deze vruchtbare bodem staat garant voor een goede productie van de Gamay, maar levert niet het soort druiven dat nodig is voor kwalitatief hoogstaande wijn. Het gebied langs de rivier de Saône heeft een gevarieerde bodem van zand, klei en kalk. Daarom heeft de Gamay van deze terroirs een iets mindere kwaliteit. Deze wijnen hebben de appellation ‘Beaujolais’. In het gebied landinwaarts ten noorden van de stad Villefranche-sur-Saône bevat de bodem meer graniet. Hier komen de betere wijnen vandaan, die recht hebben op de appellation ‘Beaujolais-Villages’ of de naam hebben van een ‘Cru du Beaujolais’. Het gebied ten zuiden van Villefranche-sur-Saône is genoemd naar de goud/okerkleurige stenen die hier liggen: ‘le pays des pierres dorées’. De bodem heeft minder graniet en de wijnen hebben de appellation ‘Beaujolais’.

De witte Beaujolaiswijnen, chardonnay, komen vooral uit de buurt van Saint-Amour. Deze appellation grenst direct aan Mâconnais. Wijnen met de appellation Beaujolais of Beaujolais-Villages mogen op de markt komen als Beaujolais Nouveau. Voor de gisting gebruikt men de macération carbonique methode. Bij de ‘macération carbonique’ gaan hele trossen in de gistkuip. Omdat het belangrijk is dat de druiven niet gekneusd zijn, moet de wijnboer ze met de hand oogsten. Wijnen die met deze vinificatiemethode worden gemaakt zijn snel op dronk en minder geschikt om lang te bewaren. Beaujolais Nouveau gist maar vier dagen. Vanaf de derde donderdag van november mag Beaujolais Nouveau verkocht worden.

Cru de Beaujolais-Côte de Brouilly
De meeste Beaujolaiswijnen zijn het smakelijkst tot een jaar na de oogst. Er is weinig verschil in smaak tussen de verschillende Crus; alleen de Moulin-à-Vent staat bekend als een stevige Beaujolaiswijn. De smaak van deze Cru kan door rijping verbeteren. Soms past de wijnmaker bij deze Cru houtrijping toe.

beaujolais

Bestellen