Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Bodegas Xenysel 12 Monastrell wijn van de maand!

Bodegas Xenysel 12 Monastrell

Bodegas Xenysel 12 Monastrell

Bodegas Xenysel 12 Monastrell – José María Martínez Verdú was de vijfde generatie die in plaats van druiven verbouwen in 2006 ook wijn ging maken. Uiteraard was er veel kennis van de wijngaarden omdat deze al vijf generaties werd verbouwd. De naam Xenysel komt van de initialen van zijn dochters, Xenia, Nydia en Selene. Het estate maakt gebruik van zowel Amerikaans als Frans eiken. Dankzij een zeer strenge selectie geeft de Monastrell druif wijnen met veel kracht, elegantie en balans. De wijngaarden liggen ten noordoosten van Jumilla tussen twee natuurlijke bergruggen, de Sierra Cingla en de Sierra de los Gavilanes, met 800 meter boven zeeniveau één van de hoogste bergen in Jumilla. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Nog een relatief jong bedrijf als het gaat om het zelf bottelen van de wijn, kortom nu al op zo een level kan veel betekenen voor de toekomst!

Bodegas Xenysel 12 Monastrell

Bodegas Xenysel 12 Monastrell – Jumilla

Jumilla ligt ten westen van Alicante ongeveer 80 kilometer het binnenland in. De DO Jumilla behelst ongeveer 41000 hectare. De regio kenmerkt zich door relatief koude winters en warme zomers met weinig neerslag. De Monastrell druif is hier heer en meester met zeer lage rendementen! Het grootste deel van de aanplant is rood en een klein deel wit en rosé. Naast Monastrell vinden we in Jumilla ook tempranillo, merlot, cabernet sauvignon en garnacha. Er zijn veel goede ontwikkelingen in Jumilla waarbij steeds meer producenten moderniseren en morderne wijnen maken die zeer geconcentreerd zijn met een prachtige balans en goede prijs. Een regio om in de gaten te houden! Sinds een jaar of tien experimenteren sommige grotere wijnhuizen uit Jumilla, onder de supervisie van INDO, met nieuwe-stijl wijnen, zoals die steeds meer geproduceerd worden in de naburige D.O.’s Alicante en Almansa. De bodem en het klimaat zijn gunstig voor het verbouwen van wijnstokken (hoewel aan de droge kant) en de monastrell-druif heeft bewezen dat hij kwaliteitswijnen kan leveren. De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor Jumilla. Een teken aan de wand zijn de buitenlandse investeringen: de afgelopen zeven of acht jaar zijn er buitenlandse bodega’s opgericht, en experimenten met de monastrell hebben laten zien dat er van deze druif indrukwekkende wijnen gemaakt kunnen worden, mits in deskundige handen. Eind 1994 heb ik een paar proefwijnen van de monastrell druif geproefd, die een prachtige en evenwichtige combinatie van fruitigheid en zuurgraad hadden. De producent gaat 100% monastrell wijnen op de markt brengen als D.O. Jumilla, met wellicht nog een subbenaming op het etiket. Ongeveer driekwart van de wijngaarden ligt rond Jumilla, in de provincie Murcia, maar het resterende gedeelte ligt in zes verschillende gemeenten over de grens in Albacete (Castilla-La Mancha). De D.O. wijnen vallen echter onder de Consejo Regulador in Jumilla, ongeacht wáár de druiven vandaan komen.

Bodegas Xenysel 12 Monastrell

Bodegas Xenysel 12 Monastrell

Rood droog – complex, krachtig! Volle kruidige wijn met aroma’s van bramen, pruimen en vanille van 12 maanden houtlagering. Zeer complex en goede balans in hout en het volle rode fruit. Mooie lange afdronk. Geselecteerde druiven, oude stokken, lage opbrengst, 12 maanden houtopvoeding in zowel Amerikaans als Frans eiken. Zilveren medaille International Wine Challenge Catavinum 2012! Wijn en gerecht: Stoofschotels met chorizo, gegrild vlees en wild. Ook mooi bij Leidse kaas.

Bodegas Xenysel 12 Monastrell

Bodegas Xenysel 12 Monastrell – de gewonnen prijzen van deze koopwaardige wijn!

  • Xenysel 12 2015: 88 points Guía Peñin 2018;
  • Commended Decanter World Wine Awards 2017;
  • Xenysel 12 2014: 89 points Guía Peñín 2017;
  • Bronze Medal Decanter World Wine Awards 2016;
  • Great Gold Medal at the International Challenge “Gilbert Gaillard 2014”;
  • Silver Medal at the Wine Challenge Catavinum 2012;
  • Silver Medal at the Wine Challenge Prowein (Germany) 2011;
  • Silver Medal at the Challenge “Kingdom of the Monastrell” 2011;
  • Bronze Medal at the Challenge “Kingdom of the Monastrell” 2009.