Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Wijnwijs wijnexcursie Monica van der Stap (2015)

Wijnexcursie Monica van der Stap

Wijnwijs wijnexcursie Monica van der Stap – Wijnwijs!

Wijnwijs wijnexcursie Monica van der Stap – Enchanté! Eenmaal aangeland in de Bourgogne is het erg leuk en leerzaam een wijnexcursie of workshop te doen. Wijnexcursie Monica van der Stap! Boek bij wijnwijs – Monica van der Stap. 33 jaar geleden is Monica naar de Bourgogne vertrokken om druiven te plukken en de Franse taal te leren. Al gauw begon ze een wijnstudie aan de universiteit van Dijon en heeft toen van haar passie haar beroep gemaakt. Naast haar activiteiten met en rond wijn in de Bourgogne, is ze in de Elzas en Beaujolais arrangementen gaan organiseren, omdat ook die streken haar uitermate boeien. Wij hebben zelf een leuke en boeiende middag gehad in Morey-Saint-Denis! Haar passie is wijn en Monica verzorgt activiteiten rond het thema ‘wijn’. Ze richt zich tot de wijnliefhebbers, maar je hoeft niet zozeer een wijnkenner te zijn. Zodra je geniet van een lekker glas wijn en er graag meer over wilt weten, kun je bij haar terecht. Haar activiteiten vinden plaats in de Bourgogne, waar ze woont, maar ook in de Elzas en de Beaujolais, in het oosten van Frankrijk.

Wijnwijs wijnexcursie Monica van der Stap

Wijnwijs wijnexcursie Monica van der Stap – Bourgogne

Bij het horen van Bourgogne, denk je natuurlijk aan het Bourgondische leven. Nou, daar kan ik over meepraten. Charmante, authentieke wijndorpjes met gemoedelijke sfeer, de Bourgondische keuken en de Bourgondische wijnen. Namen zoals Chambolle Musigny, Nuits Saint Georges en Gevrey Chambertin doen vele reizigers dromen. De Bourgogne kent geen pracht en praal zoals opzienbarende kastelen en landhuizen. Nee, hier vind je glooiende slingerweggetjes door de Bourgondische wijngaarden. De grond bestaat uit kalkhoudende klei, en die levert de beroemdste wijnen ter wereld. De herkomst van de wijngeschiedenis ligt bij de monniken van Citeaux en Cluny. Sinds 4 juli 2015 zijn de wijngaarden van de Côte d’Or met de steden Dijon en Beaune erkend als cultureel wereld erfgoed. Het mozaïek van de wijngaarden is niet altijd gemakkelijk te begrijpen. Waarom levert de ene wijngaard een Grand Cru en die van 100 meter verderop een gewone basisbourgogne?

De Bourgogne is een fascinerend wijngebied. Er zijn eigenlijk twee druivenrassen die er de dienst uitmaken, Chardonnay voor witte wijn en Pinot Noir voor rode wijn. Het gebied kent een grote verscheidenheid aan bodemsoorten en microklimaten. Van overwegend kalkbodems tot mergel, ijzer, klei en leem. In elk geval kent de Bourgogne diverse bodemlagen. Samen met het koele klimaat zorgt dit voor een evenwichtige langzame rijping van de druiven. De wijnen van de beste wijngaarden mogen Grand Cru of Premier Cru op het etiket zetten.
De Bourgogne is onderverdeeld in 4 subgebieden: Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise en de Mâconnais.

CHABLIS

De Chablis is het noordelijkste wijngebied in de Bourgogne. Het is een gebied waar de Chardonnay-druif strakke, terroirgetypeerde wijnen voortbrengt. De unieke bodem in Chablis bestaat uit fossielrijke kalk, genaamd ‘kimmeridge’. De fossielresten dateren uit een prehistorisch verleden toen dit gebied tot de zee behoorde, het Bassin Rhodanien. De beste locaties zijn toebedeeld aan 7 Grand Cru wijngaarden: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos and Blanchot. De productie hiervan bedraagt slechts ongeveer 3%. De Premier Crus zijn iets sneller op dronk, bij voorkeur 3-5 jaar na de oogst. De appellations Chablis en Petit Chablis vormen het grootste deel van de productie.

CÔTE D’OR

Ten zuidoosten van Chablis ligt de wijnregio Côte d’Or. De Côte d’Or is onderverdeeld in twee stukken, de Côte de Nuits in het noorden en de Côte de Beaune in het zuiden.
De Côte de Nuits begint bij het dorp Nuits-Saint-Georges en loopt tot aan Marsannay. Deze subregio is vooral beroemd om zijn rode wijnen van de Pinot Noir druif. De wijngaarden liggen op het oosten halverwege op een helling (côte), op ca. 225-350 m. boven zeeniveau. De bodem heeft veel weg van een omgekeerde taart. Deze is ooit ontstaan door aardverschuivingen en bestaat uit diverse lagen van o.a.: kalkrijke mergel, harde kalksteen en erosiemateriaal. Een reeks van beroemde wijngaarden liggen hier achterelkaar, waaronder: Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny en Vosne-Romanée. De rode wijnen uit de Côte de Nuits zijn vlezig en geurig en bezitten een vrij stevige structuur, die enige opleg vereist. De Grand Cru wijnen uit goede wijnjaren kunnen wel 20-40 jaar rijpen.
De Côte de Beaune begint vanaf Nuits-Saint-Georges en strekt zich zuidwaarts uit richting de meest zuidelijke gemeente Santenay. De regio is vooral bekend om zijn beroemde witte wijnen afkomstig van de Chardonnay druif. De druif kan zich hier in goede jaren tot een absolute perfectie ontwikkelen en kan dan wijnen voortbrengen van een grote complexiteit en finesse. Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Meursault zijn hier de grote namen en genieten een grote reputatie. De regio kent ook een aantal zeer goede rode wijnen, waaronder Pommard en Volnay. Corton, gelegen in het noorden van de Côte de Beaune, brengt zowel uitstekende rode als witte Grand Cru wijnen voort. Côte de Beaune telt 16 gemeenten. Over het algemeen zijn de rode wijnen uit de Côte de Beaune iets lichter van structuur dan die van de Côte de Nuits.

CÔTE CHALONNAISE

De Côte Chalonnaise regio ligt ten zuiden van de Côte de Beaune. In dit gebied is het iets droger en kouder dan in de Côte d’Or. De grond bestaat hier ook voor een belangrijk deel uit kalksteen. De wijnen kunnen een iets hogere zuurgraad hebben, mede als gevolg van de wat lagere temperatuur en stevige wind. De wijnen bezitten hierdoor een iets hogere zuurgraad, waardoor er hier ook veel mousserende wijn (Crémant de Bourgogne) wordt geproduceerd, in het bijzonder rondom Rully. Naast Pinot Noir en Chardonnay zijn hier ook wijnen te vinden van de druivenrassen Gamay (rood) en Aligoté (wit). De Côte Chalonnaise kent 5 gemeentelijke herkomstbenamingen. De noordelijkste gemeente is Bouzeron. Deze appellation produceert wijnen van de Aligoté druif. Verder maken Rully, Mercurey, Givry en Montagny ook deel uit van de Côte Chalonnaise. De Côte Chalonnaise produceert geen Grand Cru wijnen.

MÂCONNAIS

In de Mâconnais wordt de invloed van de Middellandse Zee merkbaar. De temperaturen worden hoger en ook valt er wat meer regen. De grond bestaat voor een deel uit kalksteen, waarop de Chardonnay druif zich thuis voelt. De Mâconnais is beroemd om zijn witte wijnen. Pouilly-Fuissé, een krachtige droge witte wijn, behoort kwalitatief tot de meest bekende wijnen uit de streek. De regio is verder bekend om zijn mousserende wijnen, de Crémant de Bourgogne. De rode wijnen zijn afkomstig van de druivenrassen Pinot Noir en/of Gamay.

Ontdek de Bourgogne hier!

0 Reacties

 1. Monica van der Stap

  Beste Esther en Peter,

  Wat ontzettend attend en lief van jullie dat je me deze foto’s hebt gestuurd en me zelfs op jullie site hebben gezet.

  Ik hoop dat de wijnen gaan lopen op de site.

  Ik dank jullie nog hartelijk en misschien een keer tot ziens in de Bourgogne of in de Elzas.

  Met hartelijke groet,

  Cordialement,

  Monica VAN DER STAP

  +33(0)6 88 11 04 78
  http://www.wijnwijs.com mvdstap@wijnwijs.com
  http://www.oenobourgogne.com info@oenobourgogne.com

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.