Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Wijnreis Duitsland ‘de Vulkaniërs’ – Register Vinologen

Wijnreis Duitsland 'de Vulkaniërs'

Wijnreis Duitsland ‘de Vulkaniërs’

"<yoastmark
Wijnreis Duitsland ‘de Vulkaniërs’ – De Wijnacademie was de afgelopen dagen – 27 t/m 30 november 2019 – met 25 (register)vinologen, waaronder mijzelf, en vinologen in spe onderweg in de Duitse wijngebieden. Na een mooie reis in 2017 werden dit keer wederom meerdere van de dertien Anbaugebiete aangedaan: Mittelrhein, Nahe, Rheinhessen, Mosel en Ahr. En op het programma, samengesteld door Lars Daniëls MV, die naast manager Klazien Vermeer als inhoudelijk begeleider mee was, stonden louter bezoeken aan topproducenten.

Wijnreis Duitsland ‘de Vulkaniërs’ op woensdag 27 november

Het feest begon op woensdag 27 november bij Weingut Matthias Müller in Spay (Mittelrhein). Johannes Müller wachtte ons op onderaan de Bopparder Hamm, waar hij diverse percelen heeft in delen als Mandelstein, Feuerlay en Ohlenberg. Diverse wijnen werden tijdens een wandeling door de wijngaarden geproefd, waarbij duidelijk werd dat de stijl van de Rieslings de laatste jaren steeds fijner en droger geworden is. Dat heeft niet alleen met de vraag naar dat soort wijnen te maken, legde Johannes gepassioneerd uit. “Het opwarmende klimaat maakt het mogelijk en nodig om drogere wijnen te maken. Want we hebben steeds minder zuren en dus is restsuiker minder van belang voor de smaakbalans”, gaf hij aan. Een verhaal dat we vaker zouden horen. In de moderne winery proefden we vervolgens nog veel meer wijnen, van het mooie Grosses Gewächs An der Rabenlei 2018 tot een heerlijke Auslese uit Engelstein. De toon was gezet.Wijnreis Duitsland 'de Vulkaniërs'

Weingut Kruger-Rumpf

Door het hochromantische Obere Mittelrheintal, UNESCO werelderfgoed, reden we naar Münster-Sarmsheim (Nahe). Weingut Kruger-Rumpf was onze afspraak voor de namiddag én avond. Georg Rumpf en Daniel Butz (van de Weinstube) hadden er een fijn programma van gemaakt, met een kort maar boeiend wijngaardbezoek én een proeverij, gedeeltelijk tijdens het diner. Alle recente wijnen kwamen voorbij en deze bewezen eens te meer dat dit Traditionsweingut de absolute Duitse top nadert. Uitsmijter was een briljante Riesling Spätlese Halbtrocken 1992 uit de wijngaard Dautenpflänzer.Weingut Kruger-Rumpf

Wijnreis Duitsland ‘de Vulkaniërs’ bij Weingut Dreissigacker

Na een welverdiende nachtrust in Landhotel Zum Schwanen in Osthofen, brak de dag van Rheinhessen aan. Eerst reden we langs de Grosse Lagen van Westhofen, zoals Morstein, Brunnenhäuschen en Kirchspiel, daarna waren we te gast bij Weingut DREISSIGACKER. En wel in Jochen Dreissigacker’s indrukwekkende nieuwe wijnmakerij net buiten het dorp Bechtheim. De wijnen zijn net zo indrukwekkend als het mooi maar functioneel ontworpen gebouw: krachtig en precies. Bij weinig Duitse producenten krijg je zo veel wijn voor je geld; de Gutsriesling is duidelijk ‘over-delivering’. Niet alleen de Rieslings zijn steengoed, ook maakt men heel goede Chardonnay en Spätburgunder.

100 Guldenmühle & Weingut Bischel

De lunch genoten we in de 100 Guldenmühle in Appenheim, het fijne restaurant van Eva Eppard. Matthias Runkel, een van de broers die Weingut Bischel in Appenheim leiden, kwam langs om hun prachtige wijnen te presenteren. De wijnen maakten duidelijk dat Bischel een van de rising stars van de Duitse wijnbouw is, met o.a. zeer goede Riesling GG uit twee heel verschillende wijngaarden: Scharlachberg (Bingen; leisteen) en Hundertgulden (Appenheim; kalksteen). Ze bleven met gemak overeind bij de heerlijke Martingans, alhoewel de Frühburgunder daarbij ook niet te versmaden was!

Kühling-Gillot & BattenfeldSpanier

Om 15:00 uur waren we bij weer een topproducent, of eigenlijk twee-in-een: Carolin Spanier liet niet alleen de schitterende wijnen van Kühling-Gillot & BattenfeldSpanier proeven, maar uiteraard ook die van Battenfeld-Spanier. De paartjes leverden spanning en veel contrast. Wat een hoog niveau, wat een eigenzinnig karakter… We haastten ons vervolgens de Roter Hang op, om nog net een beetje mee te krijgen van het grandioze uitzicht op Rothenberg, Pettenthal cum suis.

Weingut Gunderloch

De volgende halte was vlakbij: Weingut Gunderloch in Nackenheim. Johannes Hasselbach ontving ons op geweldige wijze en we kregen voor het eten een proeverij van zijn wijnen, maar ook van die van Kai Schätzel (Weingut Schätzel) en J. Neus Weingut seit 1881. Kai was ondanks een flinke verkoudheid toch even gekomen om zijn eigenzinnige, avantgardistische wijnen te presenteren, super! De wijnen van Gunderloch zijn nog verfijnder geworden de laatste jaren en hun Rothenberg GG 2018 is een monument. Heel fijn toonden zich ook de Spätburgunders van J. Neus, met als highlight hun Pares GG 2017.
Door onze meer dan bereidwillige en heel goede chauffeuse Lianne werden we naar Nierstein gereden, waar de fijne groep zich in tweeën moest delen. Veel van de mannen sliepen in Platen’s Rheinhotel, de dames en overige heren in het Wein- und Parkhotel. Maar uiteindelijk kwamen ook de heertjes van het Rheinhotel daar terecht, vanwege de Irish Pub.

Gut Hermannsberg – Wijnreis Duitsland ‘de Vulkaniërs’

De vrijdag was een overzichtelijke dag, met twee uitgebreide bezoeken. In de ochtend waren we te gast op het voormalige staatswijngoed aan de Nahe, dat tegenwoordig Gut Hermannsberg heet (Gut Hermannsberg Weinhandels GmbH). Dat is en blijft een van de mooiste plekken in de Duitse wijnwereld om te bezoeken. En gelukkig tegenwoordig ook weer om de kwaliteit van de wijnen uit al die beroemde Grosse Lagen die het wijngoed omringen, zoals Felsenberg, Kupfergrube, Hermannsberg en Steinberg. Evenwel was de grootste wijn die in ons glas kwam misschien wel de Riesling GG 2015 uit Traiser Bastei, die kleine wijngaard onderaan de majestueuze Rotenfels, waar we op weg naar Gut Hermannsberg kort waren gestopt.De lunch bij Gut Hermannsberg was was van een uitzonderlijke klasse! Wat een smaken!

Schlossgut Diel

Na de lunch togen we naar Burg Layen, voor een onvergetelijk bezoek aan Schlossgut Diel. Daar was het de eerste dag van de Wintergarten: alle wijnen stonden open en er was een pop-up restaurant ingericht. De proeverij, onder de heerlijk spontane en sprankelende leiding van Caroline Diel, was heel goed en ongedwongen. En de crêpes van haar man Sylvain Taurisson Diel heerlijk. Alles voelde enorm hartelijk aan, de gezelligheid was overweldigend. Helaas moesten we naar ons hotel in Bad Kreuznach, waar nog een klein glaasje werd genoten…

Caroline Diel weet trouwens wel hoe ze gastvrijheid vorm geeft! De menukaart van de Wintergarten was speciaal voor onze groep op maat gemaakt! Heel attent en ook nog eens erg leuk om mee te maken! Zó doe je dat dus!

Weingut Heymann-Löwenstein – Wijnreis Duitsland ‘de Vulkaniërs’

Zaterdag was alweer de laatste dag. Eindelijk was het echt mooi weer, koud maar zonnig. Alhoewel, Winningen in de Terrassenmosel, lag ’s ochtends volledig in de mist. Maar dat mocht de pret niet drukken, daar zorgde Reinhard Löwenstein van Weingut Heymann-Löwenstein, wel voor. Reinhard is een van de boeiendste, origineelste mensen in de wijnwereld en hij was in topvorm; iedereen hing aan zijn lippen. Daarbij liet hij uiteraard zijn vijf weergaloze Grosse Gewächse 2018 proeven, waaronder de exotische Röttgen, de eindeloze Blaufüsser Lay en de karaktervolle Laubach. Grosses Kino, granate!

Restaurant & Hotel Hohenzollern an der Ahr & Weingut Adeneuer

Tenslotte gingen we naar het Ahrdal, voor een lunch in Restaurant & Hotel Hohenzollern an der Ahr, in aanwezigheid van Marc Adeneuer (Weingut J.J. Adeneuer), die een zestal fraaie wijnen liet proeven. Hoe beter een hoogst memorabele reis af te ronden dan met Rosenthal GG 2017 en Gärkammer GG 2016, met grandioos uitzicht op het dal? De Wijnacademie bedankt allereerst alle producenten van harte, maar ook Alain Jacobs, het Deutsches Weininstitut GmbH en VDP.Rheinhessen. En uiteraard alle deelnemers, die altijd op tijd, goed gemutst, gezellig en nieuwsgierig waren. Profis!

Tekst Lars Daniëls MV & Peter Taams RV

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.