Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Wijn van Remus

Remus

Remus en Romulus

Romulus en Remus zijn in de Romeinse mythologie de tweelingzonen van Mars en Rhea Silvia (ook Ilia genoemd) en stichters van Rome. De stichting wordt in de legende gedateerd op 21 april 753 v.Chr. Het verhaal over de stichting van Rome werd voor het eerst opgetekend in de 1e eeuw voor Christus door Vergilius in zijn epos “Aeneas”. Romulus en Remus zouden de nakomelingen zijn van de Trojaan Aeneas. Aeneas ontsnapte met zijn vader Anchises en zijn zoon Ascanius uit het brandende Troje en belandde na veel omzwervingen aan de rivier de Tiber in Italië. Een van zijn nakomelingen, de priesteres en Vestaalse maagd Rhea Silvia, was zwanger van de oorlogsgod Mars (Titus Livius zegt in zijn Geschiedenis van Rome dat zij verkracht werd en dat ze Mars als vader aanduidde omdat het eerbaarder was om een god als verwekker te noemen). Nadat zij was vermoord, werden Romulus en Remus in een rieten mand in de Tiber geworpen, waarna ze werden gevonden en gezoogd door een wolvin, de Lupa Capitolina. Volgens de legende vermoordde Romulus zijn tweelingbroer Remus na een ruzie over de vraag wie van beiden over de nieuw gestichte stad zou gaan heersen en er zijn naam aan mocht geven. Aldus werd Romulus de eerste koning van Rome. Hij zou de naamgever zijn van de stad Rome die werd gebouwd op de Mons Palatinus (hoewel het waarschijnlijker is dat het omgekeerd was). Alhoewel het verhaal zelf als een mythe wordt beschouwd, lijkt het erop dat het jaar 753 v.Chr. een vrij goede schatting is voor het ontstaan van de polis Rome (er was al veel eerder bewoning, maar pas rond 750 v.Chr. begonnen deze zich echt te organiseren als gemeenschap).

Domaine de la Taille aux Loups 2015 ‘Remus’ – wijn van de maand

Met dank aan Wikipedia dit aanloopje naar een van de spannendste wijnen van Frankrijk luisterend naar de naam Remus. De wijngaarden liggen in de omgeving van Montlouis sur Loire op de zuidelijke oever van de rivier nabij de stad Tours. Overigens een prachtige stad om te bezoeken!

Tours

Wijnmaker in kwestie is één van de hele grote mannen, Jacky Blot. Zijn wijnen worden in één adem genoemd met die van Francois Chidaine. Remus 2015 bestaat voor 100% uit de chenin blanc druif. Door uiterst zorgvuldige vinificatie ontstaat een brandschone wijn, zuiver, vol, ingetogen, en finesserijk. Het is een witte wijn voor grootse momenten, belangrijke diners, schitterende vissen. Tarbot, beurre blanc schreeuwt om Remus!