Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Vino Amore op herfstpresentatie Müller Catoir

Weingut Müller Catoir
Herfstpresentatie Müller Catoir

Müller Catoir presenteert ieder jaar hun wijnen op de zogenaamde herfstpresentatie. Vino Amore is daar regelmatig aanwezig, zowel in 2013 als in 2015. Het wijngoed van Müller-Catoir ligt in de Mittelhaardt: het hart van de Pfalz. Al sinds 1744 is dit statige wijngoed in familiebezit en werd gedurende 100 jaar geleid door vrouwen. Momenteel is het in eigendom van Jakob Heinrich Catoir en heeft zijn zoon Philipp David de dagelijkse leiding. Het wijngaardbezit bestaat uit 20 hectare waarvan 30% op hellingen. De bodem varieert van zware klei tot gravel, waarop voornamelijk Riesling staat aangeplant, aangevuld met Weiss- en Grauburgunder, Rieslaner, Scheurebe en Muskateller*. De kelder bestaat uitsluitend uit roestvrijstalen tanks en is het domein van Martin Franzen die deze baan in 2002 van icoon Hans-Günther Schwarz heeft overgenomen. Hij ging – na 42 jaar de wijnmaker te zijn geweest – met pensioen. De wijnen blinken uit in hun uitmuntende balans, verfijning, zuiverheid en spanning en behoren zonder twijfel tot de top van de Pfalz. Bekende Weinlagen, waar Müller-Catoir haar druivenstokken aanplant zijn: Haardter Bürgergarten, Herrenletten, Herzog, Mandelring ,Neustadter Mönchgarten, Mußbacher Eselshaut, Gimmeldinger Mandelgarten, Schlössel. Het huis heeft de afgelopen 40 jaar continue topprestaties geleverd en is lid van de VDP. Die Prädikatsweingüter. Eigenaar Philipp David Catoir – keldermeester Martin Franzen – oppervlak wijngoed 21 hectare – produktie 150.000 flessen –  VDP.GROSSE LAGE: Haardter Bürgergarten, “Breumel in den Mauern“ , Gimmeldinger Mandelgarten. De Vino Amore tip, tegen alle verwachtingen in is dat deze keer geen Riesling, is de VDP Erste Lage Herrenletten Grauburgunder – S – 2012. Ik heb Philipp David over deze wijn gesproken – deze Bourgondisch uitgebouwde wijn is een passie van de keldermeester en de heren zijn aangenaam verrast door deze wijn! Dat is mooi!

* De pinot blanc is een aan de pinot noir en pinot gris verwante druif. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort weissburgunder. Het gebruik van de pinot blanc die in de Champagne ook wel de “Blanc vrai” wordt genoemd is bij de productie van de champagne ongebruikelijk. De druif is redelijk bestand tegen plantenziekten en nachtvorst.

De ‘Pinot Gris’ is een uit Frankrijk afkomstige cultivar van de druif, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. Deze druif staat ook bekend onder de namen malvoisie, grauburgunder, ruländer en szürkebarát.

Rieslaner is een wit druivenras geteeld voor de vinificatie van wijn. Het is een in 1921 – op het Beierse Staatsinstituut voor wijnbouw en tuinbouw in Veitshöchheim – ontwikkelde kruising tussen Riesling en Sylvaner. In 1950 werd de druif herontdekt en in Duitsland vrij algemeen aangeplant, maar pas in 1957 vermeld op de lijst van rassen. Voor teelt in Franken en de Pfalz werd de druif pas vrijgegeven in 1968. Juist en vooral in deze wijnstreken wordt de druif tegenwoordig nog het meest verbouwd.

Scheurebe is een witte druivensoort. Het is een kruising tussen een wilde druif en de Riesling-druif en is in 1916 door de Duitse onderzoeker en wijnboer Georg Scheu voor het eerst benoemd en in cultuur gebracht. De van Scheurebe gemaakte wijn heeft aroma’s van rode bessen en grapefruit. Van deze druif wordt dikwijls zoete dessertwijn gemaakt. Het meest wordt deze druif aangeplant in de Duitse wijnstreken Rheinhessen en Pfalz.

(Gelber) Muskateller is de Duitstalige benaming voor de druif die wereldwijd bekend staat als de Muscat blanc à petit grains, Moscatel in Spanje, Moscato in Italie etc. Deze druif staat aan het begin van de stamboom van vele varieteiten en is al door de Grieken en Romeinen beschreven en over hun rijk verspreid. Vermeldingen van de diverse lokale benamingen vinden al over een groot gedeelte van wijnbouwend Europa plaats in de vroege Middeleeuwen. Hij geeft herkenbare, soms zwoele wijnen met een zweem van specerijen en sinaasappelbloesem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.