Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Vino Amore op Bachfestival 2016

Bachfestival 2016

Bachfestival 2016 – programma (16-24 sept 2016)

Negen dagen lang komt de rijke wereld van Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot leven! Zijn muziek zal klinken tijdens meer dan 35 concerten en activiteiten op binnen- en buitenlocaties in de historische binnenstad van Dordrecht en in de Drechtsteden. Deze editie van het Bachfestival is de eerste onder artistiek leiderschap van Marieke Grotenhuis. Zij schakelt soepel van traditie en herkenning naar vernieuwing en verrassing met steeds de rijke muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt.

Editie 2016

Dit jaar staat oude muziek zij aan zij met hedendaagse muziek. Naast het klassieke Bachrepertoire door o.a. The Amsterdam Baroque Orchestra (met Lisa Ferschtman op een historisch instrument), Sette Voci, Harmonie Universelle en het Tulipa Consort met Johannette Zomer, kunnen we met trots zeggen dat er drie nieuwe composities in première gaan. Gerenommeerde musici en ensembles als o.a. Lunatree, Bart Schneemann, Lucia Swarts, BRISK en Ivo Janssen maken een mooie verbinding van nieuwe naar oude muziek.

Bachfestival 2016 – Waterwerken

Uitgangspunt voor de editie 2016 is het samenbrengen van oude en nieuwe muziek! Daarbij wordt gebruik gemaakt van de unieke geografische ligging van de regio Dordrecht en de Drechtsteden. De regio ligt aan druk bevaren rivieren, waar het water scheidt en verbindt. Het thema ‘Waterwerken’ klinkt in vrijwel alle programma’s door. Water is door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron voor componisten geweest. Meerdere redenen maakten de keuze voor dit thema evident.

  • de weidse rivieren in de regio;
  • het drie rivieren punt als kern;
  • de maritieme sector;
  • het eiland Dordrecht door water omgeven;
  • de verbinding met de Drechtsteden door middel van het water.

Een zinderend festival door fantastische musici op prachtige locaties!

Water

Het thematische ijkpunt is water. Het eiland Dordrecht wordt omringd door water en de Drechtsteden hebben een sterke positie in de maritieme industriesector; het drie rivierenpunt als één van de grootste internationale handelsroutes is uniek, de kleine binnenhavens met soms prachtige historische schepen zijn een lust voor het oog en de dijken en kades nodigen uit ze in te zetten als concertlocaties.

Water heeft net als Bachs muziek een enorme aantrekkingskracht bij het ontwikkelen van nieuwe concepten. Zowel beeldend, fysiek als klinkend is het een onuitputtelijke bron van inspiratie. Water wordt in de programmering op twee manieren ingezet:

  • Als locatie, bijvoorbeeld tijdens het openingsconcert in de Haven en de literaire route door de binnenwateren van de historische stad Dordrecht.
  • Als muzikaal uitgangspunt voor het repertoire zoals in de orgelserie en het slotconcert van Harmonie Universelle.

Maatschappelijk

Naast de artistieke waarde heeft het waterthema ook een sterk regionaal maatschappelijk doel. Het verbinden van het festival met Dordrecht en de andere Drechtsteden. In het kader van de aansluiting van de Drechtsteden bij het festival zijn er verbindingen gelegd over het water heen. Wij maken gebruik van concertlocaties die iets met water van doen hebben. Denk aan kades, havens, de Biesbosch, scheepswerf en industriële locaties. Daarmee onderstreept het Bachfestival de trots op eigen stad! Het heeft zelfs met inhoudelijke projecten een landelijke en zelfs internationale uitstraling!

Vino Amore en het Bachfestival 2016

Vino Amore heeft een sterke binding met de Oude muziek. Bestuurlijk en ondersteunend is zij actief bij onder andere de Stichting Duyschot Concerten te Hendrik Ido Ambacht, de Stichting Dutch Baroque te Zwijndrecht en het Bachfestival Dordrecht (vanaf het begin in 2010) . Ondersteunend niet alleen met werk en advies, maar ook met wijnen. Zo schonken wij op het Bachfestival 2016 onze wijnen na diverse concerten in de regio!