Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof

Weingut Dr. Fischer

Wijnimport van Vino Amore

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof import

Weingut Johannes Fischer - Bocksteinhof

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof import – hoe het zo is gekomen…

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof import – Op 24 augustus 2019 bezocht ik met mijn broer de SaarRieslingSommer! Als Duitsland specialist voor mij geen straf, maar een uitgelezen moment om mij nog verder te verdiepen in de aristocratie en schoonheid van de Saar wijnen!

Saardal

Op de steile hellingen van het Saardal is Riesling hofdame bij uitstek! De groeicondities aan de zijrivier van de Moezel zijn dusdanig ideaal voor dit edele druivenras dat bijna 80% van de wijngaarden ermee is beplant. In combinatie met extreem lage opbrengsten resulteert dat in unieke wijnen met een uitzonderlijke kwaliteit en een geheel eigen karakter. Enkele specifieke kenmerken zijn:

  • de Saar-wijngaarden liggen hoger dan die aan de Moezel;
  • het is in de Saar gemiddeld 2 graden koeler dan in de rest van de Moezel / Mosel wijnregio;
  • de Saar-riesling rijpt erg langzaam. Met zijn rond de 140 dagen heeft de druif hier misschien wel het langste groeiseizoen wereldwijd!;
  • de Saar-bodem bestaat voornamelijk uit het donkere leisteen, ook wel Devonschiefer genoemd naar de imaginaire aardlaag;
  • de Saar-riesling wijnen onderscheiden zich van andere Mosel wijnen door een opvallend aristocratisch karakter en een finesse en mineraliteit;
  • er bestaan nauwelijks lichtere wijnen dan de Saar Riesling Kabinett met haar alcoholpercentage van zo’n 8%;
  • de Scharzhofberg – een van de bekendste en absoluut beste Rieslingwijngaarden ter wereld – bevindt zich in het Saar gebied;
  • meer dan een derde van de Mosel VDP. Erste Lagen – dus de topwijngaarden in het Mosel-Anbaugebiet – bevinden zich in de Saar regio;
  • van de 31 VDP-wijnmakers in de Mosel-regio zijn er tien afkomstig uit de Saar;
  • wijnhuizen als Reichsgraf von Kesselstatt, Forstmeister Geltz-Zilliken, Van Volxem, Peter Lauer, Von Othegraven, Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof en Egon Müller – produceren hun geweldige wijnen rond de oevers van de Saar!

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof import – Op zo’n dag komt je er achter dat 12 wijnboeren ‘afklapperen’ eigenlijk te veel is voor één dag! Dat gaan we dus de volgende keer anders doen! Wat de feitelijke reden is dat ik enthousiast ben over deze wijnen is dat in de middag, toen de vermoeidheid dreigde toe te slaan, deze wijnen mij meteen wakker schudden! Deze wijnen waren totaal anders dan ‘gemiddeld’ geproefd! Wat een extract, wat een mineraliteit, wat een ‘eigen gezicht’! Zowel mijn broer en ik waren meteen enthousiast! Ik wil deze wijnen in Nederland voor het voetlicht zetten en ga daar mijn best voor doen!

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof – geschiedenis

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof  – Het historische landgoed Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof ligt in Ockfen, een klein dorp in een zijrivier in de buurt van de samenvloeiing van de rivieren de Saar en de Moezel in het verre westen van Duitsland. Schriftelijke gegevens over de wijnbereiding in Ockfen dateren uit het Villa Occava-klooster, dat in 975 werd gesticht; volgens wijnhistorici werd de wijnbouw echter meer dan 2000 jaar geleden door de Romeinen naar de regio Moezel-Saar-Ruwer gebracht.

Volgens de oorkonde is de familie Fischer sinds 1758 werkzaam in de wijnbouw. Het hoofdgebouw van de wijnmakerij is gelegen in Saarburg. Van 1950 tot 1952 werd het Bocksteinhof gebouwd aan de voet van de wereldberoemde Locatie “Bockstein” in Ockfen gebouwd door Dr. Hanns Heinz Fischer, de grootvader van de huidige eigenaar Johannes Fischer . De boerderij en de berg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Johannes’ vader, Hans-Henning Fischer, runde de wijnmakerij samen met zijn vrouw Karin tot aan zijn dood in 1999; dit op zijn beurt alleen tot 2014, het jaar van de overdracht aan haar zoon. Onder leiding en participatie van de twee broers en zussen Anne en Stefan, leidt de jonge generatie de lange geschiedenis van de boerderij en de traditie van de wijnmakerij naar een nieuwe toekomst.

Eigen verantwoordelijkheid voor kwaliteit onafhankelijk van wat voor normen dan ook hebben in dit wijnhuis de hoogste prioriteit. De filosofie bestaat uit het produceren van heldere, minerale, fijne fruitige en terroir-reliëf gedreven Rieslings. Lagere opbrengsten, veel handmatig werk en met de hand geplukt in de steile hellingen zijn het middel om topkwaliteiten van jaar tot jaar te produceren. Alles, maar dan ook alles is ondergeschikt aan dit doel. De authenticiteit van de wijnen ligt na aan het hart van de familie.

Het gezaghebbende blad Mosel Fine Wines over de wijnen van Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof (juni 2019)

2018er Weingut Johannes Fischer Riesling Trocken Bockstein 89 punten

De 2018er Riesling Trocken Bockstein is een Estate-wijn gemaakt van fruit geoogst op bijna 90 ° Oechsle in de Grand Cru Ockfener Bockstein en gefermenteerd in roestvrijstaal voordat de wijn na de lente wordt gebotteld. Het biedt een geweldige rijpe neus van perzik, vlierbloesem, meloen, abrikozenbloesem en een stijlvolle toets van kruiden. De wijn begint aan een opmerkelijk intense kant in de mond, met nog steeds een flinke reductie door de heerlijk rokerige aanwezigheid van mineralen, mirabel en kruidig doordrenkte afwerking. Een rijpe maar structurerende zuurgraad zorgt voor de juiste aanwezigheid in de finish. De intensiteit en complexiteit zijn ver boven wat men kan verwachten van een gewone Estate-wijn. Drinken nu tot 2028! Prettig te constateren dat de indrukken van Mosel Fine Wines precies dezelfde zijn als de onze, wat een wijn!

2018er Weingut Johannes Fischer Riesling Feinherb Steinbock 88 punten

De 2018er Riesling Feinherb Steinbock is afkomstig van de vooroogst van het landgoed van de Estate in de Grand Cru Ockfener Bockstein en werd gefermenteerd tot 25 g / l restsuiker. Deze wijn biedt een nogal boeiende, zelfs als rijpe neus gemaakt van citroenschil, peer, mirabel, gedroogde kruiden en fijne kruiden. De wijn is mooi gestructureerd en speels in de mond en laat een schoon en delicaat gevoel van steenvruchten sorbet in de lange en mooi sappige afdronk. Een vleugje scherpheid komt door in de afwerking die nog moet worden geïntegreerd. Geef deze wijn een jaar of twee en hij zal dan zorgen een plezier om te drinken. Drinken vanaf 2020 tot 2025!

2018er Weingut Johannes Fischer Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 90 punten

De 2018er Ockfener Bockstein Riesling Kabinett werd geoogst op een volledige 92 ° Oechsle en gefermenteerd tot nauwelijks fruitig gestileerde niveaus van resterende suiker (37 g/l). De wijn biedt een prachtig zuivere neus van witte perzik, kalkachtige mineralen, peer, slagroom en rokerige leisteen. Een vleugje abrikoos bloesem sluit zich aan bij het feest in het subtiel romige gehemelte en onderstreept het Spätlese-karakter van de wijn. Maar alles is hier mooi in balans, inclusief de restsuiker, die al mooi is geïntegreerd in de milde maar toch kriebelende zuurgraad. Dit is een mooie fruitige wijn met slechts een hint van kracht in de verder vrij pure afdronk (de wijn heeft 11,5% alcohol). Drinken vanaf 2023 tot 2038!

2018er Weingut Johannes Fischer Ockfener Bockstein Riesling Spätlese 90 punten

De 2018er Ockfener Bockstein Riesling Spätlese werd geoogst op een volledige 95 ° Oechsle en gefermenteerd tot volledig fruitige restniveaus suiker (60 g/l). Dit biedt een vrij mooi innemende neus gemaakt van witte perzik en perensorbet, florale elementen, een vleugje slagroom en gewoon een vleugje rokerige leisteen. De wijn onderstreept de rijpheid van het fruit in de mond, waar abrikoos, ananas en een vleugje honing diepte toevoegen aan de mooie romige en pittige spanning die tot in de finish loopt. De afdronk is lang maar ook nog steeds licht gestructureerd en zoet. Deze wijn gaat alleen nog maar beter worden en vindt haar evenwicht in een jaar of tien! Drinken van 2028-2038!

 

Weingut Johannes Fischer - Bocksteinhof

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof

1. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Bockstein Riesling

2. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Bocksteinhof Riesling feinherb

3. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Steinbock Riesling

4. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Ockfener Bockstein Riesling Kabinett

5. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Ockfener Bockstein Riesling Spätlese