Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Brigaldara Valpolicella Ripasso Superiore

Brigaldara Valpolicella Ripasso

Brigaldara Valpolicella Ripasso Superiore

Brigaldara Valpolicella Ripasso Superiore – De naam Brigaldara verscheen voor het eerst in een akte van 1260. De familie Caesars kochten het huis en de grond in 1929, de teelt van wijnstokken en olijfbomen werd afgewisseld met boomgaarden en granen. Vanaf 1979 richt men zich volledig op de wijnbouw, eerst druiven verkopen en vanaf 1991 zelf wijn maken. Wij vroegen Stefano waarom de Ripasso als enige een afwijkend etiket heeft, want deze is werkelijk geweldig! Hij antwoordde: elke Ripasso is een gemiste kans voor de verkoop van een Amarone! Dus een ander etiket. Inmiddels krijgt zijn Amarone met enige regelmaat 3 glaasjes in de Gambero Rosso, ook weer in 2015! De Riserva wordt pas sinds een aantal jaren gemaakt, als je deze uit 2007 geproefd hebt, dan kun je niet meer terug, zo’n extreme lengte en diepte in een wijn zie je zelden. Rondinella, Corvina, Corvinone! Opgevoed allereerst in RVS vaten en daarna in Sloveens eiken vaten. Volgens Decanter behoort deze tot de 5 beste Valpolicella Ripasso. Granaat rode kleur met in de neus mooie tonen van droge rijpe rode vruchten, kersen en vanille. Deze zalige Ripasso is een volle, ronde smaakvolle wijn met zoals bekend bij Brigaldara een zeer fraaie balans waarbij je veel proeft maar niets overheerst. Opgenomen in De Grote Hamersma gids met een 8,5! Eten bij Spicy Oosters, Rood vlees, Harde kaas, Nagel- en komijnkaas, Wild!

Hoe wordt Valpolicella Ripasso gemaakt?

Het Consortium van de Valpolicella wijnen is opgericht in 1970. De Valpolicella wijnen wordt gemaakt uit een blend van drie druivensoorten, te weten de Corvina, Rondinella en Corvinione. De Corvina druif speelt bij deze wijn rol de meest belangrijke rol. Deze druif zorgt met haar zuurgraad en een gemiddeld suikergehalte voor de karakteristieke frisheid van de wijn. De Rondinella is verantwoordelijk voor mooie dieprode kleur van de wijn. De Corvinione zorgt voor de structuur en de levensduur van de wijn. De Valpolicella Ripasso DOC wordt gemaakt van de basis Valpolicella maar deze wordt aanvullend gedurende 15-20 dagen geweekt met de druivenschillen van de Amarone wijn. Dit geeft de wijn een dichtere structuur, een hoger alcoholpercentage en een meer subtiele zuurgraad. Het resultaat geeft een Ripasso wijn, die opvalt door een uitstekende balans. Het boeket van de Ripasso doet denken aan vanille en rozen. In de mond,  is de wijn fijn, harmonieus droog en zacht.