Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Shiraz

Syrah / Syrah

Enchanté! De druif Shiraz, ook wel bekend als syrah, geeft vaak elegante en levendige wijnen. De wijn heeft vaak een typisch gerookt aroma en past goed bij gerookt en gegrild vlees. In de neus en mond treft u tonen van kaneel, leer, tabak, chocolade, rode bessen, bramen, kersen, anijs, peper, eucalyptus en munt aan. De druif werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden Oosten naar Frankrijk gebracht. Over de herkomst van de druif doen vele geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Perzische stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuid Oost Frankrijk, dureza en mondeuse blanche.

Dureza – De kleur is zeer donker, zelfs inktachtig zwart met een relatief hoog zuurgehalte. De aroma’s zijn die van donker fruit, zoals blauwe besssen met tonen van peper en kruiden. Het tannine gehalte is zeer hoog en aangezien dit de houdbaarheid van de wijn ten goede komt, zal het geen verbazing wekken dat deze wijn in goede jaren meer dan 20 jaar op fles kan worden bewaard.

Mondeuse Blanche – Mondeuse blanche is een variëteit van witte druiven bijna uitsluitend gevonden in en rond de Savoie (Savoie) wijngebied in Frankrijk. Met slechts 5 hectare van de plantages in 1999, leidt het een slinkend bestaan ​​en wordt voornamelijk in gebruik de VDQS wijn Bugey en de AOC Vin de Savoie. Ondanks hun gelijkenis in namen, is Mondeuse blanche niet nauw verwant aan Mondeuse noire of Mondeuse gris.

Shiraz is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Shiraz is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine. De geur varieert van anjers en viooltjes tot chocolade tonen en zwarte kersen en bessen. De afdronk heeft – zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is – een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de Shiraz. Deze laatste, de “Sparkling Syrah” is zeldzaam, wordt afgesloten met een kroonkurk (jawel) en komt voornamelijk uit Australië.

De Shiraz is dé klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage in Frankrijk, maar tegenwoordig is Zuid Australië verreweg de grootste producent en dan vooral in Barossa Valley en McLaren Vale. De druif wordt ook verbouwd op Kreta, in Californië in de Verenigde Staten, in de Argentijnse provincie Mendoza, in Chili en in Stellenbosch in Zuid-Afrika.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.