Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Red de bijen met Vino Amore!

red de bij!

Red de bijen met Vino Amore!

Red de bijen met Vino Amore! – Vino Amore heeft niet alleen liefde voor de ware aard van wijn maar ook voor onze natuur en ons ecosysteem! Iedereen heeft wel eens gehoord dat het niet goed gaat met de bijen. De wilde honingbij is in Nederland eigenlijk al uitgestorven. Volgens de universiteit van Wageningen zit de dichtheid aan volken tegen de ondergrens aan die nodig is voor het voortbestaan. Dat betekent dat de volledige bestuiving van voedselgewassen gevaar loopt, dat komt omdat daarvoor vooral honingbijen worden gebruikt. Het uitsterven komt o.a. doordat ons milieu in het algemeen achteruit gaat en door de pesticiden die de boeren op hun gewassen spuiten.

Vooral de zogenaamde neonicotinoiden gaan in het DNA van planten zitten. Het gaat er nooit meer uit. Bijen, maar ook andere insecten, creperen er in grote getale aan. De bijen zijn heel erg belangrijk voor de voedselketen, dus ook voor de mens. Dit komt omdat de bijen de bloemen bestuiven, waardoor de vruchten zich kunnen ontwikkelen. In de natuur en de landbouw dreigt het bestuiven onvoldoende te worden. Er sterven in Nederland 25 tot 30% van de bijenvolken per jaar. Bijen worden steeds kwetsbaarder voor ziektes en mijten, omdat ze verzwakt zijn door de pesticiden. 50% van alle wilde bijen in Nederland staan nu op uitsterven.

Groente en vooral fruit zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van bestuiving door bijen. Als het slecht gaat met de de bijen heeft dat een enorme slechte uitwerking op het ecosysteem en op de hele voedselketen. De voedselschaarste zal toenemen en de variatie in voedselaanbod zal enorm afnemen. Einstein zei eens: “de mens heeft nog maar 4 jaar te leven als de bijen uitsterven”. In Europa is er een tekort van 7 miljard bijen! Wereldwijd is er een tekort van vele tientallen miljarden.

Enkele berichten in diverse media

Het onderzoek van de EFSA geeft nu aan dat blootstelling van bijen aan druppels, vocht en mogelijk ook stof waar bepaalde pesticiden in zitten, schadelijk is voor de bijen of hun larven. De neonicotinoiden zijn vaak niet de directe doodsoorzaak, maar 

  • Kamer op de bres voor de bij

Alleen de toepassingen waarvan onomstotelijk is bewezen dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van bijen, kunnen worden benut. De Partij voor de Dieren kreeg donderdag steun van PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en 50Plus bij het 

Zembla (VARA) Het gebruik van bepaalde insecticiden in de landbouw leidt nog altijd tot grote sterfte onder honingbijen. Waarom doet de politiek niets?

Meer informatie

Veel informatie over de bijensterfte m.b.t. neonicotinoïden is te vinden op de website bijensterfte.nl

Wat doen wij als Vino Amore?

Vino Amore start met ingang van 2016 met het steunen van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging! Van iedere fles wijn die wij verkopen reserveren wij een percentage voor dit goede doel! Wij hopen natuurlijk dat u onze wijn koopt omdat die goed bevalt, maar u steunt bij iedere aankoop ook meteen een belangrijke component van de wereld waarin wij leven! Wijndrinker of niet, wij kunnen niet zonder onze gevleugelde vriendjes, de bijen! De bij hoort er bij!