Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Negretti Barolo 2008 – wijn van de maand

Negretti Barolo

Negretti Barolo, Piemonte

Negretti Barolo – Negretti omvat 13 hectare wijngaarden in La Morra, Monforte d’Alba en Roddi. De wijnen worden uitsluitend gemaakt eigen geteelde druiven. ‘Respect voor de wijngaard’ is het motto hier. De nadruk bij Negretti ligt bij het werk in en aan de wijngaarden, slechts 10% wordt besteed aan de kelder. Uitgebreide zorg het hele jaar door en een ‘groene oogst’ resulteert in extreem lage opbrengsten, tussen eind juni en eind juli wordt een percentage overtollig fruit weggesneden. Alle druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig behandeld in kleine kistjes. Uiteraard worden de ongefilterde wijnen in een smetteloos schone kelder worden gemaakt en gelagerd. De prijzenkast van de Negretti wijnen toont de internationale waardering voor hun geweldige nebbiolo wijnen. De Barolo’s vallen keer op keer in de prijzen.

Negretti Barolo

Grote, grote Barolo! Slechts deze drie woorden had wijncriticus Harold Hamersma nodig om deze voorbeeldige Barolo te omschrijven. Hamersma heeft gelijk! Het kleine wijnhuis Negretti bezit meerdere wijngaarden in Barolo, waaronder ook een ‘single vineyard’ Mirau genaamd. Het fruit van deze wijngaard is dermate goed dat men de druiven onvermengd tot één wijn maakt. Barolo ‘Mirau’ 2008 is een raszuiver voorbeeld van uitstekende wijnbouw in dit deel van italië. Barolo heeft veel gemeen met de Bourgogne. Het telt veel kleine dorpjes die allen een geheel eigen karakter bezitten. Ook de beste wijngaarden zijn maar klein van oppervlakte. Hierdoor ontstaat er schaarste waardoor de prijzen fors zijn. En dan mogen we de locale keuken van de region niet vergeten, want als er érgens in Italië goed wordt gegeten dan is het wel in en om Barolo.

Negretti Barolo Mirau 2008 – wijn van de maand

Van het huis Negetti mag ook nadrukkelijk worden gesteld dat zij laten zien dat superbe kwaliteit niet altijd peperduur hoeft te zijn. Een gelijkwaardige kwaliteit bij een ander kost keihard het dubbele of meer! Wijn en spijs: Lam, Harde kaas, Varken, Pasta/deegwaren, Wild, Vederwild, Zachte romige kaas, Nagel- en komijnkaas, Rood vlees. Schitterende Barolo, oh nee “grote grote Barolo!”