Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Nederlanders drinken niet meer, maar wel betere wijn

wijn drinken
Nederlanders drinken niet meer, maar wel betere wijn?

Wij Ollanders drinken niet persé meer wijn, maar wel steeds betere wijn. Wijn is terechtgekomen op het lijstje van noodzakelijke boodschappen. Dat zegt wijnschrijver Harold Hamersma in een recent interview. Wijndrinkers zouden steeds meer verlangen naar bredere en bijzondere keuzes. Hamersma vergelijkt het wijngebruik met koffie. “Vroeger dronken wij gewone koffie, maar tegenwoordig heb je allerlei variaties op het dagelijkse kopje koffie met bijzondere bonen uit de meest verre oorden”.

Champagne

In zijn nieuwe boek De Grote Hamersma 2016 omschrijft hij de ontwikkelingen in de Nederlandse wijncultuur. Zo signaleert de wijnkenner dat Nederlanders steeds vaker champagne drinken. De export van de wijn naar Nederland steeg in het afgelopen jaar met 20 procent, terwijl de wereldwijde export met slechts 0,7 procent toenam.

“De crisis is voorbij dus champagne mag weer. Waar het drankje met bubbels vroeger alleen in de decembermaand werd geschonken, staan de flessen tegenwoordig het hele jaar in de supermarkt”, aldus Hamersma. “In de jaren van de crisis hebben veel mensen geëxperimenteerd met alternatieve bubbels zoals prosecco. Hierdoor is de drempel lager geworden en denken veel mensen ‘nu wil ik toch wel even kijken hoe het échte dan smaakt’”. Maar amai, volgens Vino Amore moet je dan toch echt niet in de supermarkt zijn!

Volgens de schrijver is de populariteit van champagne geen trend maar een opwaartse beweging. “Hoewel het champagnegebruik volgend jaar niet weer 20 procent zal gaan stijgen, denk ik wel dat champagne populair blijft onder wijnliefhebbers. Ook luxere merken – zoals Ruinart en Moët & Chandon – worden steeds meer verkocht.”

Rosé

De opmars van wijn met bubbels gaat ten koste van roséwijn. “Deze wijn is op haar weg terug. Prosecco heeft de plek van rosé ingepikt. Het is ook makkelijk, vrolijk en fris maar minder zuur en iets feestelijker.” Wij vinden dit niet terecht overigens, prosecco is niet meer dan een marketing truc. Dat een Ollander daar (te) veel geld voor betaald mag gerust een mirakel genoemd worden!

Biologisch

Ook biologische natuurwijnen zijn tegenwoordig in trek volgens de wijnkenner. “Deze wijnen sluiten goed aan bij de stijgende vraag naar  biologische producten. Over 30 jaar is alles biologisch, omdat wij niet anders meer willen.” Tja, dat zullen we dan maar rustig afwachten, het zal zo’n vaart niet lopen vermoeden wij!

In Papendrecht en de Drechtsteden moet u voor betere wijn bij Vino Amore zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.