Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Manoir Bonpassage – zéér aantrekkelijk charmehotel in de Bourgogne

Enchanté! Manoir Bonpassage, een idyllisch hotel in een rustieke omgeving! De kamers bevinden zich in het voormalige Etablissement d’Aviculture Ste Marguerite, een gevogeltefokkerij. De inrichting is erg gezellig en dat geldt ook voor de kamers, die als gevolg van de opzet van het gebouw wellicht niet allemaal even groot zijn. Karel en Marja geven het gastheer- gastvrouwschap een nieuwe dimensie. Ze doen er werkelijk alles aan om het je naar de zin te maken! Het ontbijt is overvloedig en lekker, het diner wat om de dag geserveerd wordt is gewoon pure klasse en de wijnkaart biedt ook genoeg lekkers uit de streek! Kamertip: Even overleggen met de gastvrouw!

Geschiedenis

Een klein stukje geschiedenis over de oorspronkelijke bestemming van het pand. Het manoir is gebouwd in 1850 als woonhuis van een gegoede familie. In 1900 is de woning gekocht door een Parijzenaar die een gehandicapte dochter had, Marguerite. Vanwege zijn dochter wilde de Parijzenaar de drukte van de stad ontvluchten. Hij heeft daarom in 1900 het gebouw naast le manoir laten bouwen en is daarin een gevogeltefokkerij begonnen, die hij naar zijn dochter vernoemd heeft: Etablissement d’Aviculture Ste Marguerite. Tot ca. 1926 is de gevogeltefokkerij in bedrijf geweest, waarna het pand jarenlang heeft leeggestaan en in verval is geraakt. In 1994 is met de restauratie begonnen. Tot op de dag van vandaag herinneren de vele antieke keramieken waarmee de voorgevel versierd is aan deze tijd. De oorspronkelijke naam ‘Etablissement d’Aviculture Ste Marguerite’, die in bijna geheel vervaagde letters op de voorgevel stond, is in het najaar van 2007 gerestaureerd en daarmee in ere hersteld.

Markten

Waar kun je beter de echte Franse sfeer opsnuiven dan op de diverse weekmarkten in de Bourgogne?

De Bourgogne is beroemd om haar culinaire traditie. Wie kent er niet gerechten als coq au vin, escargots à la bouguignonne en, wat minder bekend in Nederland maar o zo lekker, oeufs en meurette en jambon persillé ? Op de markt vind je alle benodigde ingrediënten om deze heerlijke gerechten te bereiden. De beste producten uit de Bourgogne, zoals fruit, groente, diverse soorten kaas, charcuterie (worst), wijnen, paddestoelen, truffels, etc. worden er in overvloed aangeboden, vaak door lokale producenten.

Een aanrader is de markt in Dijon, die 4x per week gehouden wordt in ‘les Halles’, de prachtige overdekte markthal die is ontworpen door Gustave Eiffel. De markthal ligt middenin het centrum van Dijon, als u de leuke wandelroute ‘Parcours de la Chouette’ (de route van het uiltje) loopt, dan komt u er automatisch langs. Op marktdagen (di-do-vrij-za ochtend) is het gezellig druk in en rondom de markthal. En vergeet vooral niet om het bezoek aan de markt af te sluiten met een lekkere lunch in één van de vele restaurants die rondom de markt liggen.

Wat dichterbij Manoir Bonpassage zijn de volgende markten te vinden:

* Op vrijdagochtend de weekmarkt in Autun, met de ‘halles’ onder het gemeentehuis op de place du Champs de Mars.

* Eveneens op vrijdagochtend de weekmarkt in Chalon-sur-Saône in de straatjes rondom de schilderachtige Place St. Vincent bij de kathedraal. Hier zijn ook veel produkten uit buurstreek de Bresse te vinden (oa de beroemde poulet bresse!)

* Op zaterdagochtend de levendige en vaak erg drukke weekmarkt in Beaune, tegenover het ‘Hôtel Dieu’.

* Op zondagochtend, misschien wel de leukste, de grote weekmarkt van Chagny in de straten in het centrum van het stadje. Hier worden vaak ook kippen, eenden, konijnen, etc. verkocht én zijn wekelijks Suus en Paula (www.facebook.com/kaasenfrance) te vinden, onze Nederlandse kaasdames die met veel succes Hollandse kaas verkopen in het Bourgondische land.

* En dan een hele kleine markt, die van Nolay op maandagochtend. De markt zelf is niet erg indrukwekkend, maar de middeleeuwse houten marktoverkapping is oh zo mooi! Alleen die is al de moeite van het bekijken waard, zelfs als er geen markt is.

Markten in de Bourgogne – Mis ze niet !

1 Reactie

 1. Marja Brummer

  Vandaag lazen we jullie beoordeling op Tripadvisor. We worden gewoon een beetje verlegen van jullie mooie woorden, echt super. We waarderen dat enorm. Dus even een berichtje uit de Bourgogne om jullie dat te laten weten.

  Oh ja, we hoorden kort na jullie vertrek dat jullie in Zwitserland nog gasten zijn tegengekomen in het hotel waar jullie verbleven die naar ons op weg waren, wat een toeval hè ! Grappig om te horen.

  Nogmaals heel veel dank en een mooie nazomer in Nederland toegewenst.

  Hartelijke groet,
  Karel & Marja

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.