Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Lucia Bodegas Alceno ¡Qué hermoso vino!

Lucia Bodegas Alceno

Lucia Bodegas Alceno – wat een mooie fles!

Lucia Bodegas Alceno – De grijze dagen rijgen zich aanéén zonder dat wij zicht hebben op het zonnetje! Om ons er doorheen te helpen hebben we de zon in het glas nodig en een fles die onze blik méér dan waard is! Natuurlijk heeft Vino Amore zo’n wijn! Ik stel u voor aan de wijn van de maand!

Lucia Bodegas Alceno – Spanje

Lucia Bodegas Alceno – Spanje is, gemeten in wijngaard oppervlakte, het grootste wijnland ter wereld. Als het gaat om de wijnproductie neemt Spanje slechts een bescheiden plaats in. Dit heeft grotendeels te maken met het droge klimaat met gemiddeld lage opbrengsten per hectare.

Wijn toen en nu

Spanje is van oudsher bekend om zijn versterkte of zoete wijnen als Sherry en Malaga. Sinds de toetreding tot de EU eind jaren 80, heeft het land zich in rap tempo ontwikkeld. Moderne wijntechnieken, aanplant van internationale druivenrassen en een nieuwe generatie wijnmakers zorgden ervoor dat Spanje zijn internationale marktpositie in een relatief korte tijd wist neer te zetten. In de laatste tien jaar heben veel wijnregio’s de officiële herkomstbenaming, DO (Denominación de Origen), verworven. De wijnwet werd onlangs uitgebreid met een nieuwe categorie wijnen, de Vinos de Pago. Dit vormt nu de hoogste categorie wijnen, waarbij de wijnen afkomstig zijn uit één wijngaard. Sinds korte tijd vindt er een herontdekking plaats van lokale druivenrassen.

Klimaat

Spanje kent een grote verscheidenheid aan microklimaten. Van mediterraans- tot gematigd landklimaat. Het milde zeeklimaat aan de kust verschilt enorm met de extreme hitte en koude van de hoogvlakten in het binnenland. In het noordwestelijk gelegen Galicië is het uiterst koel en vochtig. In Andalusië, in het verrre zuiden, kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 40¢ª C. Droogte komt overal in Spanje voor. Irrigatie is tot een bepaalde datum toegestaan (31 juli in Avila en Valladolid en 15 augustus in Segovia).

Wijngebieden

De meeste Spaanse wijngaarden liggen in het noorden en het oosten van het land. Het grootste wijngebied ter wereld, La Mancha, ligt echter ten zuiden van Madrid.

Druivenrassen

Het bekendste Spaanse druivenras is de Tempranillo. Deze is onder diverse synoniemen terug te vinden in veel van Spanje’s wijnregio’s, o.a. in: Rioja, Navarra, Ribera del Duero, La Mancha, Valdepeñas en langs de Middellandse Zee. Andere bekende blauwe druivenrassen van Spaanse afkomst zijn de Monastrell/Mourvèdre en de Garnacha Tinta, ook bekend onder de naam Grenache Noir. Bekende Spaanse witte druivenrassen zijn de Macabeo, de Albariño, de Verdejo en de Palomino. De Macabeo levert het fruit voor een groot aantal wijnen in het noorden en noordoosten van Spanje. De Albariño vinden we terug in Rías Baixas. De Verdejo in Rueda en de Palomino in Jeréz. Verder kent Spanje een hoge influx van internationale druivenrassen en vindt er een herontdekking van inheemse druivenrassen plaats.

Classificaties

De Spaanse wijnwet kent meerdere gecontroleerde herkomstbenamingen. De Denominación de Origen (DO) en de Denominación de Origen Calificada (DOCa) vormen de hoogste categorie. Een raad van toezicht, een Consejo Regulador, ziet toe op naleving van de voorschriften van de DO’s. Elke Consejo Regulador kent zijn eigen garantiezegel en logo. In 2003 vond er een herziening van de wijnwet plaats met als resultaat twee nieuwe appellaties: 1) de Vinos de Pago, wijnen afkomstig uit een specifieke topwijngaard en 2) de VCIG, wijnen met een geografische herkomstbenaming, een voorloper op de DO).

Houtrijping gereguleerd in wijnwet

Verder kent Spanje een duidelijke wijnwet als het gaat om de indicatie van houtrijping. Afhankelijk van de totale duur van de rijping dragen de wijnen de aanduidingen: Cosecha, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Een wijn met de aanduiding Jovén (jong) heeft geen houtrijping ondergaan.

Bodegas Alceno Lucia

Bodegas Alceno Lucia – Bodegas Alceno is een familiebedrijf opgericht in 1870 en gelegen in het hart van Jumilla. Tegenwoordig in handen van de familie Bastide. Door toepassing van nieuwe en moderne technieken van wijnmaken en door voortdurende innovaties in de faciliteiten voldoen ze aan de hoogste kwaliteitseisen. De wijnen blinken uit in zuiverheid en de Sauvignon Blanc heeft een uitzonderlijk expressief aroma! De wijnen van Bodegas Alceño komen voor in de beste gidsen en schitteren op allerlei concoursen. Het allerbelangrijkste voor de familie is echter de erkenning van de klanten die de wijnen keer op keer weten te waarderen. Diepe intense lagen van rode en paarse schakeringen in kleur. Complexe aroma’s van geroosterd fruit, cacao en kruiden. Grote verscheidenheid in smaak, lang aanhoudend en gebalanceerde finale. Smakelijk en vol. Serveren op 16 C. Voortreffelijk bij rood vlees, gegrild vlees, spareribs en kruidige gerechten. Harde kaassoorten, pizza en gerechten van de BBQ, Kamado Joe, black Bastard en Green Egg!

Lucia Bodegas Alceno

Bodegas Alceno Lucia – Jumilla

Jumilla is een droog bijna aride gebied dat naam gemaakt heeft met zware, rode wijnen (dikwijls volgens de ‘doble pasta’ methode gemaakt), om te mengen met Vinos de Mesa. Een ander aspect dat dit wijngebied bekendheid gegeven heeft, is het feit dat deze hoge, hete zandbodem nooit is geplaagd door de afschuwelijke Phylloxera; er kunnen dus niet-geënte wijnstokken groeien. De laatste jaren zijn er een paar dingen veranderd. Ten eerste daalt de vraag naar bulkwijn, en ten tweede heeft de Phylloxera eindelijk Jumilla bereikt, honderd jaar te laat misschien, maar met een even verwoestend effect. Veel opnieuw geplante wijngaarden zijn pas nu weer als vanouds productief.

De heraanplant van de wijngaarden was een zware en kostbare klus, maar de nieuwe wijngaarden gaven Jumilla de gelegenheid om met het verleden te breken en hun complete wijnfilosofie te heroverwegen; de vruchten hiervan zijn reeds merkbaar. Sinds een jaar of tien experimenteren sommige grotere wijnhuizen uit Jumilla, onder de supervisie van INDO, met nieuwe-stijl wijnen, zoals die steeds meer geproduceerd worden in de naburige D.O.’s Alicante en Almansa. De bodem en het klimaat zijn gunstig voor het verbouwen van wijnstokken (hoewel aan de droge kant) en de monastrell-druif heeft bewezen dat hij kwaliteitswijnen kan leveren. De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor Jumilla. Een teken aan de wand zijn de buitenlandse investeringen: de afgelopen zeven of acht jaar zijn er buitenlandse bodega’s opgericht, en experimenten met de monastrell hebben laten zien dat er van deze druif indrukwekkende wijnen gemaakt kunnen worden, mits in deskundige handen. Eind 1994 heb ik een paar proefwijnen van de monastrell druif geproefd, die een prachtige en evenwichtige combinatie van fruitigheid en zuurgraad hadden. De producent gaat 100% monastrell wijnen op de markt brengen als D.O. Jumilla, met wellicht nog een subbenaming op het etiket. Ongeveer driekwart van de wijngaarden ligt rond Jumilla, in de provincie Murcia, maar het resterende gedeelte ligt in zes verschillende gemeenten over de grens in Albacete (Castilla-La Mancha). Druivenrassen: Blauw: monastrell (hoofdvariëteit, 87% van het totale oppervlak), garnacha tintorera (2%), cencibel. Wit: merseguera, airén(8%), pedro ximénez. Het klimaat gaat van continentaal tot semi-aride, met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van slechts 300 mm, dikwijls in de vorm van hevige stortregens in het late voorjaar of late najaar. De temperatuurschommelingen zijn groot met zomermaxima van 40ºC en meer, en winterminima onder nul. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 15,5ºC. Jumilla is een zeer warm en hooggelegen gebied waar enkel zeer sterke gewassen kunnen groeien, zoals wijnstokken, olijfbomen en amandelbomen. Het landschap is heuvelachtig en mondt uit in vrij hoge sierras (van 400 tot 800 m op sommige plaatsen), met roodbruine aarde op een kalkstenen ondergrond.

Lucia Bodegas Alceno ¡Qué hermoso vino!

Diepe intense lagen van rode en paarse schakeringen in kleur. Complexe aroma’s van geroosterd fruit, cacao en kruiden. Grote verscheidenheid in smaak, lang aanhoudend en gebalanceerde finale. Smakelijk en vol. Serveren op 16 C. Voortreffelijk bij rood vlees, gegrild vlees, spareribs en kruidige gerechten. Harde kaassoorten, pizza en gerechten van de BBQ, Kamado Joe, black Bastard en Green Egg!

Lucia Bodegas Alceno

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.