Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Les murgers de dents de chien – De tanden van de hond (2015)

Les murgers de dents de chien

Les murgers de dents de chien

Les murgers de dents de chien – Côte-d’Or

Op ongeveer 6 uur rijden van Maastricht vind je de Côte d’Or. Een departement dat in de Bourgogne ligt en wereldberoemd is vanwege de goede wijnen die er vandaan komen. De Côte-d’Or ligt ook ideaal als je op weg bent naar het zuiden van Frankrijk en is dan ook een prima streek om te bezoeken voor een tussenstop. Maar eigenlijk doe je daar je zelf mee te kort want de Côte-d’Or biedt heel veel om er een paar dagen of langer te verblijven. De bekendste plaatsen zijn ongetwijfeld de hoofdstad Dijon en Beaune de plaats in het hart van de beroemde wijngaarden en een prima uitgangspunt voor dagtrips in de omgeving. Maar de Côte-d’Or is veel meer dan alleen maar wijn. Je treft er een gevarieerd landschap aan waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of met de auto op ontdekkingstocht kunt gaan.

Les murgers de dents de chien – Côte-d’Or – natuur

In de Côte-d’Or kun je de natuur ontdekken in 2 fraaie natuurgebieden. De bekendste is Le parc naturel du Morvan dat aan nog drie departementen grenst. Met een totale oppervlakte van 332.000 hectare is de Morvan een bosrijke streek met talloze uitgezette wandelingen en routes voor mountainbikers. De Morvan nodigt uit om op de fiets te ontdekken maar houdt wel rekening met het heuvelachtige karakter. Je kunt natuurlijk ook in de auto stappen en over rustige binnenwegen de Morvan Binnendoor ontdekken. Een ander natuurpark is Le parc national des forêts de Champagne et Bourgogne. Dit nationale natuurpark schaart zich in de rij van Les Ecrins en de Mercantour in de Alpen en wordt in 2015 het 11e nationale natuurpark van Frankrijk. Met een oppervlakte van 10.000 hectare vind je het in het noorden van de Côte d’Or en in de Haute-Marne.

Het is een gebied met een rijke flora en fauna. De bossen bevatten veel wild zoals reeën en zwijnen en waren ooit het jachtterrein van Franse koningen. Hier kun je in een mooie omgeving de fraaie natuur ontdekken waaronder de zwarte ooievaar. Er worden steeds meer initiatieven ontplooit door het lokale Maison de la Fôret waardoor je er mooie wandelingen kunt maken (ook met GPS). Een paar andere tips om eens iets anders te zien dan wijngaarden zijn de prachtige Cirque du Bout du Monde bij het dorpje Vauchignon. Je kunt er een schitterende wandeling maken en een waterval ontdekken. Leuk om te zien of misschien zelfs wel te doen zijn de klim parcoursen bij Saffres waar je op en rots kunt klimmen. In het land van Alesia kun je op zoek naar de bron van de Seine of het indrukwekkende parc Alesia bij Alise-Sainte-Reine, waar je alles te weten komt over César en Vercingétorix.

Les murgers de dents de chien

Enchanté! Een wijn die tot de verbeelding spreekt! Ik denk er na een maand nog steeds aan terug en werp blikken van genegenheid op deze lege fles. Waar heb ik het over? Over Domaine Francoise & Denis Clair in Santenay. Deze premier cru, 2012 Saint-Aubin “Les murgers de dents de chien” heeft mij een ganse avond bekoord! De wijngaarden van Saint-Aubin, Côtes de Beaune,  grenzen in het zuiden aan de wijngaarden van Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet.  Zoals de Saint-Aubin Premier Cru ‘En Remigny’, waar Denis Clair zijn geliefde wijngaarden heeft. Er is Premier Cru wijn, ca 160 ha, en de gewone Saint-Aubin wijn (Village), ca 80 ha. Er wordt zowel rode als witte Saint-Aubin wijn geproduceerd. De Saint Aubin wijnen hebben (nog) een mooie prijs kwaliteit verhouding. Puur, fijn fruitig, een helderheid van koele mineraliteit die geleidelijk plaatsmaakt voor een complex van aroma’s van citrusvruchten en witte bloemen. De afdronk is lang, ik bedoel ook echt lang en elegant. Als u in de buurt bent dan kunt u beter maar even langsgaan. Of u kunt er eentje (2012!) drinken in restaurant Le Terroir in Santenay!

Les Murgers de dents de chien

En dan over de naam van de wijngaard. Daar is tot op heden geen zinnige vertaling van gevonden. De tanden van de hond liggen in de wijngaard, dat zouden we ons voor kunnen stellen, kijk maar:

dents de chien

 

4 Reacties

 1. Niemeijer

  Murgers is / zijn veldmuren van enkel gestapelde veldkeien die van enige afstand gezien lijken op hondentanden. Te zien met de zoekterm “Murgers” — Afbeeldingen. Zie ook de websites van enkele St. Aubinproducenten..

  Reageren
  1. Vino Amore

   Hier wordt het toch weer uitgelegd zoals ik het bedoelde. Wellicht zullen we het nooit zeker weten?

   https://youtu.be/AlAPAP0TdL8

   Reageren
 2. Esther

  Dit was een heerlijke wijn met een ietwat grappige naam van de wijngaard! Gelukkig hebben we een fles meegenomen!

  Reageren
  1. Peter

   Ah, dat is zeker gelukkig!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.