Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Le Montrachet

Le Montrachet

Le Montrachet

Le Montrachet is de naam van een Grand Cru wijngaard met een oppervlakte van 8,00 hectare (waarvan 4,01 hectare in het dorp Puligny-Montrachet en 3,99 hectare in Chassagne-Montrachet in de Côte de Beaune (Bourgogne)). De gemiddelde opbrengst is 393 hectoliter (52.272 flessen) per jaar van de duurste droge witte wijnen ter wereld, gemaakt van de Chardonnay. De wijn vraagt om minimaal 10 jaar rijping om de uitzonderlijke kwaliteiten te tonen.

De naam Montrachet – in de Romeinse tijd Mons Rachicensis – betekent kale heuvel en duidt op de afwezigheid van bomen. De wijngaard ligt op 260 meter hoogte met een perfecte expositie (stand ten opzichte van de zon), een uitstekende afwatering en beschermd tegen de overheersend westelijke wind. De wijngaard heeft een harde, arme, onvruchtbare bodem van Bathonische kalksteen met daarop een lichtbruine laag van kalksteengruis. Bovenaan de wijngaard ligt mergel uit het Bajocien, in het onderste deel vooral kiezelstenen. De wijngaard is over het geheel vrij stenig.

De oudste bewaard gebleven loftuiting over deze wijn stamt uit 1482. In 1728 zei Claude Arnoux in zijn Disseration sur la situation de Bourgogne over Le Montrachet dat Latijn noch Frans de lieflijkheid kunnen uitdrukken van de kwaliteiten van deze wijn. Ook zei hij dat de wijn zeer duur is en een jaar vooraf moet worden gereserveerd. In 1855 formuleerde Dr. Jean Lavallé zijn mening dat welke prijs ook betaald werd voor een fles Le Montrachet, deze nooit te hoog zou zijn. A. Jullien noemde Le Mont Rachet (sic) als enige witte Bourgogne in zijn classificatie uit 1886 van de grootste wijnen van de wereld.

Gefascineerd door het unieke karakter van de wijn doen wetenschappers al sinds eeuwen geleden onderzoek naar de bodemsamenstelling van de wijngaard. Men heeft ontdekt dat in de bodem wat ijzer en klei worden aangetroffen, maar ook een opvallende hoeveelheid magnesium, lood, gallium en beryllium. Bovendien enige hoeveelheden koper, zink, strontium, titanium, kobalt, tin, molybdeen, vanadium, nikkel, chromium en zelfs zilver. Het is aangetoond dat deze stoffen een effect hebben op de druiven die ermee gevoed worden en op de wijn die daarvan wordt gemaakt. Chromium is bijvoorbeeld goed voor de fruitontwikkeling, zink om de zuurgraad te verminderen en de rijkdom van de druivensuiker te vergroten, kobalt versnelt het rijpingsproces, etc. Toch zijn de ligging en de afwatering de belangrijkste factoren die Le Montrachet zo’n uitzonderlijke kwaliteit geven. Net als zoveel andere (top)wijngaarden in Bourgogne is Le Montrachet eigendom van diverse domeinen.

In 2012, toen een 0,042 ha (ouvrée) perceel Montrachet verkocht werd voor meer dan een miljoen euro aan miljardair François Pinault, bracht dit de waarde van een hectare op 23 miljoen euro. Met net iets onder de 8 hectare oppervlakte, is de Montrachet wijngaard één van de duurste in de wereld. Voor de goede orde, een hectare is 100 bij 100 meter, u loopt het rond in 40 seconden als u snel bent! Een ouvrée is een oppervlaktemaat in Bourgondië (4,28 are), de oppervlakte die één arbeider per dag kon afwerken. De are daarentegen is weer afgeleid van de hectare of andersom, de are is 10 bij 10 meter. Dan is dat weer helder.

Gelegen tussen de gemeenten van Puligny (4.01ha) en Chassagne (3,99), beide hebben de beroemde naam aan die van henzelf gehecht, is dit de plaats voor de beste Chardonnay in de wereld. Welhaast perfecte omstandigheden om heerlijk rijp en goed gebalanceerde druiven voort te brengen voor hemelse witte wijnen.

Traditioneel worden de percelen gelegen aan de Chassagne kant “Le Montrachet” genoemd en zijn de wijnstokken geplant van noord naar zuid, terwijl aan de Puligny kant de percelen “Montrachet” worden genoemd, de wijngaarden zijn beplant in rijen die lopen van oost naar west.

“Mont Rachet” geeft zijn naam aan de omliggende vier Grand Crus: Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet en Criots-Bâtard-Montrachet. Niet elke “Grand Cru” in Bourgondië is Grand, de kans op het krijgen van een werkelijk heerlijke fles is vaak 50%. Die kans met Montrachet ligt meestal veel hoger. De stijlen kunnen zeker verschillen per producent en négociant, maar waar je op kunt rekenen is diepte van smaak, complexiteit, kracht, volheid en grandeur.

Er zijn verschillende belangrijke eigenaren maar de meest bekende voorbeelden zijn toch wel Domaine de la Romanée Conti, Ramonet, Marquis de Laguiche (Drouhin), Bouchard Père et Fils en Guy Amiot-Bonfils.Chassagne-Montrachet

Le Montrachet – percelen in Chassagne-Montrachet

ha = ha = 10.000 m2 = 2,47 acres

a = are = 100 m2

ca – centiare – 1m2

Ch. Du Puligny Montrachet

4a 28 ca. Wijnstokken geplant noorden naar het zuiden. Aangekocht door Etienne de Montille in 2012 van Societé Foncier Vignobles SA.

Domaine de la Romanée Conti (drie percelen)

34 a 19 ca Wijnstokken geplant van oosten naar het westen. Een van de drie percelen die eigendom zijn van het Domaine is als eerste verworven in 1963 uit Comte de Moucheron in Meursault (voormalig Serre-Bernard goed).

16 a 70ca. Wijnstokken geplant noorden naar het zuiden. Een van de drie percelen die eigendom zijn van het Domaine, tweede verwierf het in 1965 van Monsieur Roizot van het voormalige Draper landgoed.

16 a 70ca Wijnstokken geplant noorden naar het zuiden. Een van de drie percelen die eigendom zijn van het Domaine. De derde verworven in 1980 van Roland Thevenin.

Domaine des Comtes Lafon

31.82 are Wijnstokken geplant van het oosten naar het westen.

Domaine Jacques Prieur (2 percelen)

20a 90ca Westzijde perceel net boven op de heuvel. Wijnstokken geplant van het noorden naar het zuiden.

37 a 38 ca. Lager perceel. Wijnstokken geplant van oost naar west.

Domaine Leflaive

8a 25ca Wijnstokken geplant van noorden naar het zuiden.

Domaine Thénard (2 percelen)

1ha 08a 70ca Chassagne-Montrachet. Wijnstokken geplant oosten naar het westen. Exploitatie en verkoop voornamelijk door Maison Roland Remoissenet et Fils.

74a 61ca Wijnstokken geplant van oosten naar het westen. De tweede grootste eigenaar in de wijngaard. Tweede perceel. Exploitatie en verkoop voornamelijk door Maison Roland Remoissenet et Fils.

M Amiot Guy et Mme Monnot Jean-Claude (2 percelen)

6 a 35 ca klein perceel met wijnstokken geplant in 1920, van noord naar zuid.

0,02 ha

M Colin Marc (4 percelen, geclusterd)

0,03 ha – 0,01 ha – 0,01 ha – 0,03 ha

Mlle Petitjean Claudine

5 a 42 ca

Mme Blain-Gagnard Claudine

7 a 83 ca Wijnstokken geplant van ‘t noorden naar het zuiden.

Mme Fontaine-Gagnard Laurence

7a 81ca Wijnstokken geplant van ‘t noorden naar het zuiden.

Mgr René Fleurot

4,05 are Wijnstokken geplant van ‘t noorden naar het zuiden.Puligny-Montrachet

Le Montrachet – percelen in Puligny-Montrachet

Marquis De Laguiche Jean

2,06 ha Wijnstokken geplant van ‘t oosten naar het westen. Vinificatie en marketing door Joseph Drouhin. De grootste landeigenaar.

Maison Bouchard Père et Fils

88a 94 ca Wijnstokken geplant van ‘t oosten naar het westen.

Mm Ramonet Noël et Jean-Claude

25a 90ca Wijnstokken geplant van ‘t oosten naar het westen. Pierre Ramonet kocht 0,26 hectare Montrachet van de Milan en Mathey-Bachelet families in het voorjaar van 1978.

Guillaume

26 a 66 ca Wijnstokken geplant van ‘t oosten naar het westen. Levert de meeste Louis Latour, Louis Jadot en O. Leflaive Frères.

Guillaume (Boillerault de Chauvigny)

13 a 33 ca Wijnstokken geplant van ‘t oosten naar het westen. Levert de meeste Louis Latour, Louis Jadot en O. Leflaive Frères.

Regnault de Beaucaron

26a 66ca Wijnstokken geplant van ‘t oosten naar het westen. Levert de meeste Louis Latour, Louis Jadot en O. Leflaive Frères.

Mme De Surville

13 a 33 ca Wijnstokken geplant van ‘t oosten naar het westen. Levert de meeste Louis Latour, Louis Jadot en O. Leflaive Frères.Montrachet Centre

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.