Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Le Masciare Aglianico ‘Barbassano’

Le Masciare Aglianico 'Barbassano'

Le Masciare Aglianico ‘Barbassano’ – wijn van de maand

Le Masciare Aglianico ‘Barbassano’ – Irpinië is een relatief nieuwe DOC, sinds 2005, in de oostelijke heuvels van Campanië, ten oosten van Avellino. De aglianico is hier een belangrijke druif voor rode wijnen. Irpinië heeft een trotse traditie van olijfolieen en wijnen van de hoogste kwaliteit zoals de Ravece en Marinese olijfvarieteiten en wijnen zoals de Fiano di Avellino, Greco di Tufo en Taurasi, alledrie geclassificeerd als DOCG. Het ‘terroir’ van dit gebied biedt de optimale condities voor deze oude olijf- en druifsoorten, die al eeuwenlang deel uitmaken van het landschap. De vulkanische ondergrond van de regio en de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de Aglianico druif wijnen levert die zich kunnen meten met de Nebbiolo druif uit Piemonte en de Sangiovese druif uit Toscane. De populariteit van de wijnen uit deze regio is een relatief nieuw verschijnsel. De wijngaarden van deze DOCG druifsoorten mogen zich slechts bevinden binnen de grenzen van enkele gemeentes in Irpinië, waaronder Paternopoli, waar u onze wijn en olijfolie estate kunt vinden. Het totale DOCG gebied is gelimiteerd tot slechts circa 420 hectare. Tonen van kersen, kruidnagel, intens, zwoel, zoete pruimen, zoethout en vanille. In de mond sappig, vol en rijp, mooie zuren en een zachte afdronk. Bij konijn, pasta/deegwaren, lam van de grill, zachte romige kaas, kip, rood vlees, zoals entrecôte, vederwild, varkensvlees!

Bestellen of klik om te bellen!

Aglianico

Tot voor kort werd aangenomen dat de oorsprong van deze druif in Griekenland lag en door de Grieken in de 7de en 6de voor Christus werd meegenomen toen zij de Tyrreense kusten veroverden. Recent DNA-onderzoek heeft echter uitgewezen dat de Aglianico geen enkele verwantschap vertoont met welke Griekse druif dan ook. De eerste keer dat de naam voorkomt is in een geschrift uit 1520 van een eigenaar die druiven teelde met de naam Aglianiche, het (vrouwelijk) meervoud van Aglianico. Het document komt uit het stadje Conversano in Zuid-Italië. De naam komt zeer waarschijnlijk van het Spaanse woord Ilano, wat vlakte betekent. De Spanjaarden hebben in de 15de en 16e eeuw centraal en zuidelijk Italië bezet gehouden en deze periode komt overeen met het de datum van het eerder genoemde document. De groei is onstuimig, waardoor terugsnoeien van het grootste belang is. Deze druif heeft een vroege bloeiperiode en komt zeer laat tot rijping. Begin november is in dezen geen uitzondering. De lange rijpingstijd is nodig om de harde tannines ronder en zachter te maken. De druif is resistent tegen echte meeldauw, maar uiterst gevoelig voor botrytis. De beste wijnen hebben een diep donkere, bijna zwarte kleur en aroma’s van chocola, pruimen en zelfs de suggestie van vulkanisch materiaal waar de planten op groeien is onmiskenbaar. Het hoge tanninegehalte en de bijbehorende zuurgraad zorgen ervoor dat wijn van deze druif wel de Barolo van het zuiden wordt genoemd.