Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Jongieux Blanc aspergewijn wijn van de maand mei en juni 2021!

Jongieux Blanc aspergewijn

Jongieux Blanc aspergewijn domaine Chevallier Bernard Vin De Savoie

Jongieux Blanc aspergewijn Vin De Savoie – Domaine Chevallier Bernard

Jongieux Blanc Vin De Savoie – In deze hoek van Savoye werden altijd wijnstokken verbouwd. Op het landgoed specialiseerden Marcelle en Francis Chevallier zich in de wijnbouw in de jaren 70. Wat ons betreft, Jean-Pierre Bernard en Chantal Chevallier, wij ontmoetten elkaar in Beaune tijdens onze studies in BTS in oenologische wijnbouw. Voordat we het landgoed in 1996 overnamen, werkten we in Beaujolais in andere wijn- en wijngebieden. Toen we de winery overnamen, hebben we onze twee achternamen gecombineerd om het landgoed Chevallier Bernard te creëren. In 2016 kwam onze zoon Antoine bij ons.

De wijngaarden in Savoye hebben een lange gemeenschappelijke geschiedenis die al meer dan 2 millennia is geschreven. Drie data markeren hun unie:

  • 1432: de Altesse-druivensoort, die de beroemde Roussette de Savoie geeft, wordt geïmporteerd uit Cyprus door de graaf van Marest, terug van de kruistocht. De wijn die op de karakteristieke Jongieux-heuvel wordt geproduceerd, zal dus de naam Marestel aannemen, net als de Jongieux Marestel-heuvel;
  • 1973: verkrijgen van het gecontroleerde oorsprongslabel Vin de Savoie. De democratisering van de wintersport en de verbetering van de kwaliteit van de wijnen zorgden toen voor een aanzienlijke ontwikkeling van de wijngaard;
  • 1989: de wijngaard van Jongieux krijgt een geografische naam en de geproduceerde wijn heet nu Vin de Savoie Jongieux. Het is een belangrijke datum voor alle Jongiolans!

Jongieux Blanc aspergewijn Vin De Savoie – Jongieux

Jongieux is een van die wijngaarden die we niet zullen vergeten. Het open middengebergte biedt een landelijk panorama. De wijnstokken zijn gevestigd op de puinhellingen van de Mont Charvaz. Ze liggen op het zuidwesten en profiteren van maximale zonneschijn tot de laatste stralen van de ondergaande zon. De karakteristieke helling van Marestel vormt het hart van de wijngaard. De bakermat van het druivenras Altesse, klimt tegen de berg op.

Jongieux Blanc aspergewijn Vin De Savoie – De wijngaarden

De wijnstokken gedijen op de berghelling op zeer steenachtige bodems. Een groot deel van de wijngarden kan volledig gemechaniseerd geplukt worden, alleen de percelen die op de helling van Marestel worden gecultiveerd zijn dat niet. De verschillende druivenrassen die op de 13 hectare van het Domaine worden verbouwd, zijn:

  • la Jacquère
  • l’Altesse
  • le Chardonnay
  • le Gamay
  • la Mondeuse

Van 2006 tot en met 2017 was de vignoble Agriculture Raisonnée gecertificeerd. In lijn met deze aanpak heeft het domaine eind 2016 de High Environmental Value-certificering verkregen, die getuigt van hun aanpak ten gunste van biodiversiteit door hun engagement voor milieuvriendelijke praktijken. Elke actie die in de wijngaard wordt uitgevoerd, wordt het hele jaar door bepaald door observaties of analyses. De heggen zijn behouden, de hellingen en de wijngaard zijn met gras begroeid, wat een grote diversiteit aan flora en fauna bevordert.

Jongieux Blanc aspergewijn Vin De Savoie – De kelder

De nieuwe kelder is operationeel sinds de oogst van 2004 en werd ontworpen en gebouwd om de integriteit van de druif het best te respecteren en de overdracht van sap en wijn te beperken. Dit respect, evenals traditionele werkmethoden gecombineerd met moderniteit, maakt het mogelijk om authentieke wijnen te verkrijgen, typisch voor de terroirs. Het gebouw herbergt de wijnkelder en de opslag van wijnen en flessen in ruimtes met airconditioning. In 2014 hebben de eigenaren dit gebouw vergroot om meer functionele flessenopslag en ordervoorbereiding te bieden.

Jongieux Blanc aspergewijn Vin De Savoie – Guide Hachette Des Vins 2021

Met trots en groot genoegen kondigden Jean-Pierre en Chantal aan dat ze door de Guide Hachette des vins 2021 zijn verkozen tot Wijnmaker van het Jaar! “Notre Jongieux Blanc Jacquère est coup de coeur!” De Jongieux Blanc – Vin De Savoie is ontwikkeld in de meest pure traditie, zonder malolactische omzetting, om de sprankeling en frisheid die zo kenmerkend is te behouden. Het is een “dorstige” wijn, en dat is tegenwoordig echt een pré! “Slechts 11°, zoals de wijnen die mijn vader Françis maakte, er is tegenwoordig veel vraag naar het lage alcoholpercentage”. De witte Jongieux is erg licht, in tegenstelling tot de Rousette de Savoie. “We hebben het geluk zeer oude wijnstokken te hebben in een van de mooiste terroirs van Savoye. Het is het land dat alles doet. Je herkent een Rousette aan zijn tonen van gekonfijte druiven en zijn aroma’s van honing. Het zijn de gletsjermorenen die rusten op kruimelige kalkstenen rotsen die het deze smaak geven.” – “We doen er alles aan om mooie en fruitige wijnen te verkrijgen. Op onze gamays, zoals in Beaujolais, gebruiken we een semi-koolzuurmaceratie die het rode fruit naar voren brengt.”

Jongieux Blanc aspergewijn Vin De Savoie – Jacquère

De Jacquère druif is een wit druivenras en is alleen aangeplant in de Savoie. De wijnen van dit ras zijn vrij licht en neutraal en hebben een droge smaak met hoge zuren en aroma’s van gras en citrusvruchten. Ondanks het koude klimaat dat er heerst in de Savoie is het wel een productief druivenras. Dit ras is vooral lekker als fris apéritief en juist door zijn frisse, neutrale karakter uitstekend te combineren met niet al te zware vis als forel, fruits de mer of mosselen. Maar ook bij asperges!

Jongieux Blanc aspergewijn Vin De Savoie

Jongieux Blanc wordt gemaakt van de Jacquère-druif. Typisch Savoie, het is het meest populaire druivenras in Savoie. Het vertegenwoordigt de helft van de wijngaard. De royale trossen krijgen aan het einde van de rijping roze kleuren. Het produceert een alcoholarme, frisse, lichte, minerale en zeer fruitige wijn die jong gedronken wordt. We telen het op 3,5 hectare op de verschillende terroirs van Jongieux in Savoie. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens, met zoveel mogelijk respect voor hun integriteit, naar de pers vervoerd. De most (druivensap) is vrij scherp en heeft rijke rassenaroma’s. De gisting vindt langzaam plaats in onze kelders onder thermische regulering. Deze wijn, die regelmatig wordt beloond in wedstrijden, is een gok. Bent u op zoek naar de perfecte wijn voor uw fondue? Dan moet u deze wijn kopen!

Andere wijnen van dit mooie wijnhuis!

Jongieux Blanc Vin De Savoie