Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Jacky Blot Haut de la Butte – een schoonheid van een wijn!

Jacky Blot Haut de la Butte

Jacky Blot Haut de la Butte

Le Domaine de la Taille aux Loups

Jacky Blot Haut de la Butte – Domaine de la Taille aux Loups is de uitvoering van de droom van Christian Prudhomme, die voor hij hierheen kwam werkzaam was bij Mouton-Rothschild en bij Opus One in Napa Valley. In 1988 startte Prudhomme hier zijn eigen domein door 7 hectare wijngaarden aan te kopen in Montlouis. Hij bracht de opbrengsten sterk terug, met de bedoeling wijnen te gaan maken van een hoge kwaliteit. De druiven werden geoogst met kleine kratjes om ze onbeschadigd de kelder in te krijgen en de wijnen gistten op vaten die hij had gekocht bij Château d’Yquem in Sauternes. Een mooi plan, maar na twee jaar kon hij het financieel niet bolwerken en was hij –tragisch genoeg- gedwongen zijn nieuw verworven domein van de hand te doen. Dat is het moment waarop Jacky Blot in beeld komt, degene die het domein overneemt en het vervolgens op de kaart zet als een van de beste wijndomeinen van Montlouis en Vouvray. Blot was niet afkomstig uit de wijn, maar had wel enige ervaring opgedaan als négociant in Tours. Blot nam de exploitatie van dit mooie domein met veel dynamiek ter hand. Omdat de wijngaarden in dit deel van Frankrijk niet extreem duur zijn, was hij in staat het domein uit te breiden van de initiële zeven hectare tot 45 hectare nu. Daarbij zijn sinds 2008 ook enkele hectares in Vouvray, waar Blot een paar prachtige wijnen van maakt.

Jacky Blot Haut de la Butte – Kwaliteit begint in de wijngaarden van Le Domaine de la Taille aux Loups

Basis voor de hoge kwaliteit van de wijnen van het Domaine de la Taille aux Loups is het zorgvuldige werk in de wijngaard. In de wijngaard heeft Blot onderzoek gedaan naar het effect van de leeftijd van de stok en de verschillende terroirs op de rijping van de druiven, om het perfecte moment van plukken optimaal te kunnen bepalen. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de druiven in de wijngaard worden geplukt in opeenvolgende plukgangen. Zo wordt voor elke wijn gezorgd voor perfect materiaal. In mindere jaren worden alle mindere druiven en trossen met rot zorgvuldig weggeknipt. De eerste plukgang van gezonde druiven is voor het maken van de heerlijke mousserende wijnen van het domein. Daarna volgt de plukgang voor de droge wijnen en in de mooiere jaren kunnen op een later tijdstip nog druiven worden geoogst voor het maken van zoete(re) wijnen, demi-sec en zelfs moelleux. Bijzonder voor dit deel van de Loire is dat Blot vrijwel al zijn wijnen laat gisten op eikenhouten vaten. Hij gebruikt daarvoor verschillende formaten, van barriques voor de mooiste wijnen, tot demi-muids (500 liter vaten) en tenslotte foeders, dus groter hout, voor de meer eenvoudige wijnen van het domein. Maar hij wil geen houtaroma’s aan de wijn geven, dus wordt maar eentiende van de vaten jaarlijks vernieuwd. Blot werkt met de natuurlijke suikers in de druiven en zal toevoegen van suiker (chaptalisatie) dan ook vermijden. Sulfiet wordt zo min mogelijk gebruikt. Dit zorgt dat de wijnen van dit domein puur en zuiver blijven.

Wijn van de maand!

Superklasse! De minst begrepen rode druif van Frankrijk is vast en zeker de cabernet-franc. Deze druif komt uitgebreid voor in nagenoeg iedere grote rode Bordeaux op Grand Cru niveau. Maar geniet desondanks een povere reputatie. Noordelijker van Bordeaux, in de Loire vallei is deze druif de absolute heer & meester voor de rode wijnen van Saumur Champigny, Chinon en Bourgeuil. Deze wijnen kunnen groots zijn en voor relatief redelijke bedragen enorm veel kwaliteit bieden. Een van de top wijnmakers van de Loire is Jacky Blot. Hij maakt schitterend wit maar ook hemelbestormend rood. Hij weet rode wijnen te maken die de “mopper tannines” (vrij naar : Harold Hamersma) niet bezitten. Wel hebben zij diep en rijk geconcentreerd rood fruit in de geur. Prachtige ‘vulling’ finesse en diepte in de mond. Iedere keer weer is een fles van deze man een feestje. Leg wat van deze schoonheid weg gedurende 5 tot zelfs 10 jaar, in een koele kelder en over een paar jaar weet je niet wat je meemaakt!