Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Intipalka Tannat (corona) wijn van de maand januari 2021!

Intipalka Tannat

Intipalka Tannat – Corona virus

Tannat is de druif met het meeste resveratrol, een ‘levensverlengend’ druivenbestanddeel.

Met één dreun sloeg Peter van der Voort resveratrol uit de anonimiteit. Het hoofd van de IC van het UMCG stelt in de 1 Mei uitzending van Jinek namelijk dat de stof bekend van rode wijn een gang naar de IC kan voorkomen. De intensivist wijdt het verbeterde ziekteverloop aan het effect dat resveratrol zou hebben op een stof genaamd leptine. Dit hormoon heeft een verhoogde status bij mensen met overgewicht, een kwaal die we al langer aan een heftiger coronaverloop linken. Verhoogde leptine niveaus zouden namelijk zorgen voor benauwdheid en een grotere kans op besmetting door corona. Desalniettemin kwam de stelligheid die de Groninger tentoonspreidde bij de blonde schone hem op felle kritiek van zijn collega’s te staan. Zo riep Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie van Wageningen Universiteit, op tot voorzichtigheid. Het effect van resveratrol zou nog lang niet bewezen zijn:

,,Mensen met veel vetweefsel hebben vaak hoge leptine concentraties in hun bloed. Leptine heeft veel functies, of het iets met corona doet of met de symptomen is volgens mij nog niet goed uitgezocht. Dikkere mensen zijn wel meer ziek, maar komt dit wel door leptine?” Een worsteling binnen de wetenschap. Maar achter wie moeten we ons nu scharen? Is de kritiek van hoogleraar Witkamp overtrokken? Of het optimisme van Van der Voort misplaatst? We zochten het uit.

Intipalka tannat bestellen

Resveratrol heeft antioxiderende, antitumorale, antivirale en vrije radicalen afvangende eigenschappen.

Er bestaan al veel onderzoeken die het effect van de antioxidant ten opzichte van andere COVID virussen behandelen. De polyfenol zorgt voor een verlaagde status van het hormoon leptine. Dit vermindert mogelijk longembolieën en kans op vatbaarheid corona. We weten ook dat longembolieën de voornaamste en meest dodelijke complicaties zijn bij corona patiënten. Resveratrol zou dus het ziekteverloop van corona kunnen beïnvloeden.

Resveratrol heeft al langer onderbouwde toepassingen

Laten we voorop stellen dat het pre-corona onderzoek naar resveratrol alom aanwezig is. Zo bezit de natuurlijke polyfenolverbinding die overvloedig voorkomt in druiven, rode wijn, moerbeien en pinda’s, antioxiderende, antitumorale, antivirale en vrije radicalen afvangende eigenschappen.Het door corona gehypte nutriënt behoort tot de zogenoemde fytoalexine-familie van fytochemicaliën. Dit zijn antimicrobiële-achtige verbindingen die planten produceren als reactie op schimmelinfecties of fysiologische stress. Met dit biologische bestaansrecht moduleert de antioxidant de ontstekingsreactie veroorzaakt door vrije radicalen en kan het infecties voorkomen.

Een antiviraal middel

Deze biochemische eigenschappen resulteren in antivirale eigenschappen voor een breed scala aan pathogenen. Zo bleek de polyfenol het mortaliteitscijfer significant te verkleinen voor eenden die geïnfecteerd waren met het eend-enteritisvirus. Zhao et al. ontdekte vergelijkbare resultaten voor een herpesvirus bij varkens dat -net als COVID-19- een fatale longontsteking veroorzaakt. Biggen die leden aan het zogenoemde pseudorabievirus en resveratrol kregen, hadden significant lagere virale lasten en overleden minder vaak dan de varkens in de onbehandelde controlegroep. En biggen waren vaker onderwerp van onderzoek. Het gedurende 21 dagen toedienen van resveratrol resulteerde voor de roze zoogdieren in minder heftige diarree veroorzaakt door het rotavirus. En ook voor ons homo sapiens blijkt de wonderstof in rode wijn al langer ziektesymptomen te verminderen. Een via neusspray toegediend mengsel van resveratrol en carboxymethyl-bèta-glucaan zorgde namelijk voor verminderde symptomen van verkoudheid bij zuigelingen.

Pre-corona onderzoek naar andere COVID virussen

Wanneer we de literaire balans opmaken doen we een ontdekking die menig wenkbrauw doet fronsen. Er bestaan namelijk al onderzoeken die het effect van resveratrol ten opzichte van COVID virussen behandelen. Zo toonde Lin et al. in 2017 al aan dat resveratrol de virale replicatie van het direct aan Corona verwante virus MERS-COVID in de cellen significant remde. Dit resulteerde in minder heftige ademhalingsklachten bij de groep die resveratrol toegediend kreeg in verhouding tot de onbehandelde controlegroep. Zelfs zonder het recente onderzoek van Van der Voort lijkt de hypothese dat er causaliteit bestaat tussen resveratrol en corona dus verre van een uit de lucht gegrepen hypothese. De eerlijkheid gebiedt wel te vermelden dat de pre-corona literatuur die resveratrol in relatie tot COVID virussen behandelen niet zijn uitgevoerd op mensen. De bewering dat de radicalenvanger effect heeft op COVID virussen is dus vooralsnog een foutieve. Desondanks bestaat er inmiddels wel algemene wetenschappelijke consensus dat resveratrol een sterk antiviraal middel is. En dat mochten we al concluderen voordat Van de Voort beweerde dat resveratrol wellicht een positief effect zou hebben op het verloop van corona.

Meer buikvet is meer kans op besmetting

Maar wat mogen we dan wel precies concluderen naar aanleiding van het onderzoek van Van der Voort? De studie draaide in beginsel om de stof leptine; een hormoon dat in verhoogde hoeveelheid aanwezig is in het buikvet van mensen met overgewicht. Nu hebben ten minste 90 procent van de mensen met corona op de IC overgewicht. Bovendien weten we dat bij een besmetting van welk virus dan ook, de pathogenen via de zogenoemde ACE2 receptor het lichaam binnendringen. En warempel; deze receptor vinden we in hoge mate terug in het vetweefsel. Meer vetweefsel betekent dus automatisch meer ACE2 receptoren. De hypothese dat meer vetweefsel leidt tot een grotere kans op aanhaking van een pathogeen op de ACE2 receptor, ofwel grotere kans op besmetting, lijkt dus gefundeerd.

Resveratrol en longembolieën

De term longembolie zal geen vreemde term zijn mocht je het coronanieuws enigszins gevolgd hebben de afgelopen maanden. Het is de voornaamste complicatie van het coronavirus, die zelfs fatale gevolgen kan hebben. Een longembolie is niets meer of minder dan een verstopt bloedvat in de longen en bij meerdere van deze verstopte bloedvaten ervaar je ademhalingsproblemen. Nu lijkt leptine ook bij dit coronasymptoom een rol te spelen. Verhoging van het hormoon in het bloed geeft namelijk een signaal aan de bloedplaatjes dat ze moeten gaan samenklonteren, wat kan resulteren in een verstopping van het bloedvat, een zogenoemde embolie.

Resveratrol heeft positief effect op coronaverloop; een logische aanname?

Oké, even in het kort dan. Meer lichaamsvet betekent meer leptine. Meer leptine resulteert in meer receptoren die een virus kunnen opvangen en door het lichaam verspreiden. Daarnaast zorgt een verhoogde leptinestatus voor een grotere kans op bloedstollingen, die op hun beurt resulteren in embolieën wanneer het bloedvat daadwerkelijk verstopt raakt. We weten ook dat longembolieën de voornaamste en meest dodelijke complicaties zijn bij corona patiënten. Je hoeft absoluut niet gestudeerd te hebben om het mogelijke verband te zien tussen een middel dat de leptinestatus terugdringt en een minder ernstig verloop van COVID-19. Oh, en dat resveratrol zo’n middel is weten we toevallig al decennia.

Voorzichtig zijn of direct toepassen

Nu valt in niet-pandemische tijden best wat te zeggen voor de voorgestelde voorzichtigheid van hoogleraar Witkamp. Wetenschap is immers een proces van jarenlang onderzoek, waarbij we pas over consensus spreken wanneer tientallen onderzoeken dezelfde richting op wijzen. De afgelopen jaren zijn er echter al een hoop studies gedaan naar het effect van resveratrol, ook in relatie tot COVID-19 verwante ziekten. Consensus bestaat er dus al over een aantal toepassingen van de antioxidant. Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat resveratrol voor de mens volledig veilig is om te gebruiken. Waar is dan eigenlijk de oproep tot voorzichtigheid van hoogleraar Witkamp op gebaseerd?

Overigens reageerde Van der Voort ad rem op de oproep van Witkamp: ,,Ik wil ook helemaal geen valse hoop wekken. Dat doe je als je verwachtingen schept over iets waarvan je al zeker weet dat het niet werkt. Dit middel kán misschien wat doen. En dan is het goed om het publiek bij te praten over de stand van zaken van je onderzoek.” De Groningse intensivist is het dan ook deels eens met de hoogleraar ,,Als medische wetenschap zijn wij doorgaans vrij terughoudend, we volgen onderzoekstrajecten die meerdere jaren beslaan. Maar die tijd is er nu niet. Daarom is deze openheid ook meer een oproep aan andere wetenschappers: help mee, denk mee!”

Van der Voort probeert dus eigenlijk het onderzoek naar resveratrol en corona een turbo onder te schroeven, met in het achterhoofd dat die oproep misschien wel duizenden mensenlevens kan redden. Een nobel streven toch? Wij zijn kamp Van der Voort! En wij drinken tannat!!

Intipalka tannat bestellen

Wijnbouw in Peru heeft een lange geschiedenis en gaat terug naar de 16e eeuw. Echter is door de ligging het tropische klimaat niet geschikt om kwaliteit wijnen te maken. Door de warme zomers en weinig regenval is irrigatie noodzakelijk. Tevens door de warme rijpen de druiven zo snel dat met 2x per jaar kan oogsten, uiteraard komt dit niet ten goede aan de kwaliteit van de uiteindelijk wijn.

Intipalka Tannat – Peruaanse druiven

Op de wijngaarden zijn voornamelijk Internationale Franse, Spaanse en Italiaanse druiven terug te vinden, zoals bijvoorbeeld;

  • Tempranillo;
  • Merlot;
  • Cabernet Sauvignon;
  • Nebbiolo;
  • Sangiovese;
  • Grenache.

Intipalka Tannat – Wijngebieden

De wijn gebieden in Peru liggen in de provincie Ica met als hoofdstand de gelijknamige Ica stad, op de kaart ligt deze regio z’n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima. Binnen Deze provincie zijn wijngaarden voornamelijk gecentreerd rondom de volgende steden:

  • Pisco: Gelegen aan de kust in het noorden van de provincie;
  • Ica: Hoofdstad van deze regio en gelegen meer land inwaarts, centraal binnen de provincie.

Intipalka Tannat – ICA en haar raadsels

De raadselachtige Ica-stenen in Peru zijn al decennia lang een raadsel voor historici en wetenschappers. Naar verluidt gevonden in oude graven, bevat de bibliotheek met gegraveerde rotsen die te zien is in de privéfaciliteit van het Cabrera Museum in het dorp Ica, Peru, duidelijke afbeeldingen van dinosauriërs. Dinosaurustekeningen uit pre-Colombiaanse culturen zijn zeer problematisch voor de heersende theorie dat alle dinosauriërs uitstierven voordat de mens evolueerde. Deze artefacten zijn echter met aanzienlijke scepsis bekeken, omdat ze niet werden gevonden en gedocumenteerd door getrainde onderzoekers. Maar andere soortgelijke ceremoniële grafstenen werden ontdekt en gedocumenteerd door internationale archeologen en zijn ondergebracht in de collecties van gerespecteerde musea. Lees verder via deze link.

 

Intipalka Tannat – La Bodega Vinos

La Bodega Vinos importeert de beste wijnen uit Peru. De wijnen komen uit de wijngaarden van de familie in Peru: Santiago Queirolo. Yolanda Queirolo, de dochter van de wijnmaker, woont met haar vriend Arjan Kiel in Nederland en importeert de door de familie gemaakte wijnen vanuit Zuid-Amerika. Yolanda leerde Arjan al snel de Latijns Amerikaanse cultuur kennen en de heerlijke wijn uit de wijnstreken van haar vader. Vanuit haar passie voor Peruaanse wijn zijn ze deze gaan importeren voor de Nederlandse markt. Met als doel Nederland te laten proeven dat de kwaliteit van deze wijn ongeëvenaard is.

Intipalka Tannat wijngaarden

Een italiaanse immigrant Santiago Queirolo Raggio kwam rond 1880 in Peru aan, waar hij tot een bloeiende Italiaanse gemeenschap aansloot die zich inmiddels in Lima gevestigd had. Hij ging wonen met zijn familie in Pueblo Libre, dan nog iets meer dan een agrarisch dorp aan de rand van Lima. Hij verkocht in eerste instantie inktvis en andere zeevruchten op de straat voordat hij met zijn taverne, Antigua Taberna Queirolo begon. Hier verkocht hij traditionele Peruaanse Creools eten en flessen wijn en Pisco van druiven worden geteeld op grond kocht hij rond Cañete, ten zuiden van de stad.

Uiteindelijk ging hij wijn en pisco maken, onder de naam Santiago Queirolo wat weer gebruikt werd voor een merknaam voor wijnen en gedistilleerde dranken, terwijl het restaurant slechts een onderdeel van zijn bedrijf werd. Hoewel de Antigua Taberna Queirolo nog in bedrijf is, is het de Santiago Queirolo wijnbusiness, dat hoofdzakelijk de core-business werd. In het magazijn waar pallets van wijn en pisco opgestapeld staan, voor restauranthouders en groothandels voor het plaatsen van grote orders. Vandaag kunt u Santiago Queirolo wijnen en sterke dranken in vele supermarkten en restaurants over de hele wereld verkrijgen.

Intipalka Tannat – Renovatie

In 2000 is na overleg met de wereldberoemde wijnmakers Jacquis Bloquin en Edmundo Bordeu, hebben de Queirolo-familie besloten om hun wijnhuis te renoveren, wat uitmonde in het verkrijgen en ingebruikname van de wijngaarden te Ica in 2002.

Sinds 2009 zijn de Intipalka wijnen op de markt. Wijnmakers Jiusan en Jorge Ernesto Queirolo, een kleinzoon van de oprichter zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de wijnen en pisco’s, die uitdrukking geven aan de persoonlijkheid van de Peruaanse cultuur.

De wijngaarden in Ica bevinden zich in de hooglanden van de Ica-vallei, aan de voet van het Andesgebergte, op 60 km van de kust en meer dan 500 meter boven de zeespiegel. De bodem heeft een diepe leem en het bevindt zich in een woestijnklimaat, met frisse winters en zonnige warme zomers. Ica vallei heeft een grote thermische temperatuurschomelingen tot 20 ° C tussen dag en nacht, waardoor dit gebied een echte oase voor ideale wijnstok teelt. Er wordt gebruik gemaakt van druppelirrigatie en de oogst gebeurt met de hand.

Geografische Locatie: Ica, Km 300 ten zuiden van Lima / Ica vallei. Hoogte: 500 meter boven de zeespiegel.

Intipalka Tannat – De Grote Hamersma

Beoordeeld in de Grote Hamersma 2020 met een 8.5: “Het vlaggenschip van Intipalka heet Nº 1 en is ongeveer 4 x duurder dan deze tannat overigens. Maar ter geruststelling hij is het waard. Deze zijn van net geen tientje doet het ook bij de beste producent van Peru en in de vallei van Ica trouwens ook erg goed. Volwassen, moderne, goed gemaakte wijn. Donker fruit, romigheid, dikke bitters, rijpe tannines maar ook veel bite. Niet van schrikken: gewoon terugbijten.”

Intipalka Tannat – Verrassend droge kruidige wijn

Tannat is een druivenras dat zijn oorsprong had in Zuid-West Frankrijk. Zeer populair geworden in Zuid-Amerika. De druivenras geeft een diep donkere kleur aan de wijn. De druif gedijt erg goed op grintachtige zandgronden. Het is een kruidige droge wijn, met aroma’s die sterk herinneren aan rood en zwart fruit, vermengd met kersen en aardbeien. Ronde en rijpe tannines proeft u in de mond. De natuurlijke zuurgraad heeft een juiste volume, is zeer selectief en een mooie lange afdronk. Lekker bij Barbecue of steak. Ook heerlijk bij gegrilled klasse rundvlees van de BBQGreen EggKamado JoOfyrBlack Bastard of de Oklahoma.

Intipalka tannat bestellen

Intipalka Tannat