Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Ferreri Nero d’Avola ‘terre siciliane’

Ferreri Nero d’Avola ‘terre siciliane’

Sicilië – Ferreri Nero d’Avola ‘terre siciliane’

Ferreri Nero d’Avola ‘terre siciliane’ – Sicilië was al in de Oudheid beroemd om zijn landbouwproducten, in de eerste plaats om haar wijn. Nog voor de Grieken brachten de Feniciërs de wijnstokken vanuit het Nabije Oosten naar het eiland, waar tot dan alleen maar wilde druiven groeiden. Na de Feniciërs kwamen de Grieken, die naast innovatieve botteltechnieken nieuwe druivensoorten als grecanico meebrachten. Met de wijn deed ook de Griekse mythologie haar intrede. De cultus van Dionysos en zijn maenaden, door de Romeinen later bacchanten genoemd, breidde zich uit en ook de van haar geboorte eiland verdreven dichteres Sappho moet haar eigen druiven verbouwd hebben. Haar beroemde huwelijksliederen golden het bruidspaar dat bij de inzegening van het huwelijk uit dezelfde kelk dronk om de zegen van Eros en Afrodite te vragen. De stad Erice in de buurt van het huidige Trapani bezat een heiligdom waar tempelprostitutie werd uitgeoefend. Zoals de talrijke amforenscherven bewijzen, dronken de priesteressen en de pelgrims wijn als welkome afwisseling van falernerwijn en de lievelingsdrank van Caesar zou zelfs de Mamertino uit Capo Peloro zijn geweest. Het kan verkeren. De wijnen kregen al snel op het hele eiland een goede naam en Sante Lancerio, de schenker van paus Paulus III, bezong de wijnen in een aan kardinaal Guido Ascanio Sforza gericht schrijven in alle toonaarden. Het ging uiteindelijk verkeerd toen de Spaanse onderkoning het heft in handen nam. In plaats van wijn werd er nu tarwe verbouwd. Pas in 1773 lukte het Sicilië om zijn aangeboren plek in de wijnwereld weer te heroveren. Toevallig had de Engelsman John Woodhouse de marsala ontdekt en kwam er een doorbraak. Een andere afzetmarkt voor wijnen van het eiland leek zich in 1870 te openen, toen de druifluis (Phylloxera Vastatrix) de Franse wijngaarden vernielde en de wijnbouwers wijn moesten importeren. Al snel kwam het schadelijke ongedierte echter over de Alpen en zette zijn vernietigende werk voort tot op het verre Sicilië. Binnen een paar jaar was alle hoop de bodem ingeslagen en een nieuw begin was buitengewoon moeilijk. Op de huidige wereldmarkt had Siciliaanse wijn het lange tijd moeilijk, want goedkope massaproductie had een negatieve uitwerking op de goede naam. Toch is het een paar wijnbouwers en wijnkelders in de laatste tien jaar gelukt goede kwaliteit te ontwikkelen en zich zo stapje voor stapje op de Italiaanse en een paar van de belangrijkste buitenlandse markten te vestigen.

Nero d’Avola – Ferreri Nero d’Avola ‘terre siciliane’

De Nero d’Avola behoort tot de belangrijkste rode druiven van Italië en is gezichtsbepalend op het eiland Sicilië. Deze robuuste rode druif dankt haar naam aan het dorpje Avola aan de oostkust van Sicilië. Sommige wijnboeken leggen een verband tussen de Nero ‘d Avola en de syrah druif. De druif wordt ook wel Calabrese genoemd, afgeleid van het Griekse woord kalavisi, wat ‘goede druif’ zou betekenen. Het heeft echter niets te maken met de gelijknamige regio Calabrië waar deze druif nauwelijks aangeplant is. Nero d’Avola produceert wijnen die mooi donker, zacht en robuust zijn en die goed rijpen, vooral als ze kort in eiken vaten zijn behandeld. Ook als mengdruif is hij ideaal omdat hij een zeer diepe kleur geeft in combinatie met veel suiker en een aciditeit die, ondanks de hitte, goed aanwezig is. Het is net deze aciditeit die, bij teelt op bepaalde ondergronden, soms problemen kan opleveren. Vandaar dat hij dikwijls geblend wordt met druivenrassen zoals Nerello Mascalese of Frappato die van nature minder zuren hebben. Tegenwoordig wordt er ook veel Cabernet sauvignon , Merlot en Syrah aangeplant. In combinatie met deze druivenrassen is men in staat om volle wijnen te produceren met veel elegantie en subtiele aroma’s. We vinden een grote verscheidenheid in wijnen op basis van deze druif. Van gemakkelijke, fruitige drinkwijnen tot gecorseerde roséwijnen en volle en complexe wijnen. In de zonovergoten kalkrijke vlaktes van Zuidoost Italië, rond de steden Rosolini en Pachino, is de hoogste concentratie te vinden van Nero d’Avola-wijngaarden. Hoelang deze druif hier al verbouwd wordt is niet erg duidelijk. Wat we wel weten is dat er enorm veel wijngaarden gerooid werden met Europese subsidies en dat de Nero d’Avola vaak heeft moeten plaatsmaken voor fruit en groenten. Toch is hij enorm populair en wordt hij aanzien als de beste blauwe druivensoort van het eiland. De appellaties zijn in Sicilië van ondergeschikt belang en we vinden de meeste wijnen op basis van deze druif dan ook in de overkoepelende appellatie IGT Sicilia Rosso.

Ferreri Nero d’Avola ‘terre siciliane’ – wijn van de maand

Het toonaangevende wijnbedrijf Ferreri is gevestigd aan de andere kant van het eiland ten opzichte van Avola, in het stadje Santa Ninfa. Hiervandaan is het in één rechte lijn naar de stad Tunis in Noord Afrika. De Nero d’Avola van Ferreri is een donkere, rijk geurende, gul smakende rode wijn. Veel zon geeft concentratie terwijl de zee juist een verkoelende werking heeft waardoor de druiven ook iets fris bewaren. Het is een serieus glas rood die perfect past bij geroosterde kip of lam, rijpe, harde kazen en pastaschotels met een vleesrijke saus waarin tomaten niet worden geschuwd.

Ferreri Nero d’Avola ‘terre siciliane’ 2015 Ferreri € 13,95

(prijzen per publicatiedatum)

  Gratis thuisbezorgd in de Drechtsteden vanaf een doosje 6 flessen! - Verzenden: bijkomende porto 9,= t/m 30 kg vracht (3 dozen van van 6 - afwijkende tarieven voor grote flessen) - levering na ontvangst vooruitbetaling op factuur! (Tussentijdse) prijswijzigingen, jaargangen en drukfouten voorbehouden!

  Uw naam (verplicht)

  Uw adres (verplicht)

  Uw postcode (verplicht)

  Uw woonplaats (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Uw telefoon (verplicht)

  Uw geboortedatum (verplicht)

  M/V (verplicht)

  Uw bestelling