Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Duurste wijnen ter wereld

Mosel

Enchanté! De Côte de Nuits uit de Franse Bourgogne is officieel de duurste wijn ter wereld. Voor een fles betaal je gemiddeld zo’n 13.856 euro. Dan hoor je terecht in het rijtje duurste wijnen ter wereld! Dat blijkt uit een klassement van de ’50 duurste wijnen ter wereld’ dat Wine Searcher opstelde. Opmerkelijk gegeven: geen enkele Bordeauxwijn haalde de top tien. Das dan weer jammer. Wat ik persoonlijk dan weer wel leuk vind is dat naast Frankrijk dan wel twee keer Duitsland voorkomt. De grote Duitse wijnen kunnen zich meten met de groten der aardkloot. Onthoud dat, waerde lezer!

Om en bij de 14.000 euro, zoveel tel je neer voor een flesje van de duurste wijn ter wereld. Het gaat om een Grand Cru van de in 2006 overleden wijnbouwer Henri Jayer. Ook voor de overige wijnen uit het top tien-lijstje moet er gemiddeld zo’n 4.500 euro gerekend worden. Het gaat dan ook stuk voor stuk om bijzonder zeldzame wijnen, afkomstig van domeinen die vaak maar in een beperkte oplage voorzien. Opvallend maar ook weer niet verrassend is dat de meeste dure wijnen afkomstig zijn uit de Bourgogne. De eerste bordeauxwijn die in de lijst geregistreerd staat, is de Petrus Pomerol, en die komt pas op een achttiende plaats. Zo’n fles heb je voor gemiddeld 2.462 euro.

Waarom nu precies de wijn van Henri Jayer zo’n euroknaller is geworden? Dat heeft waarschijnlijk te maken met een combinatie aan factoren. Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De ‘puurheid’ van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit. Het persoonlijke wijndomein van Jayer beperkte zich tot een totale oppervlakte van om en bij de 5 hectare. Daardoor blijft het aanbod van zijn Côte de Nuits beperkt, en de vraag ernaar groot. In de wijnwereld het ideale recept voor een kostelijke bedoening.

  1. Henri Jayer Richebourg Grand Cru, Côte de Nuits (rode bourgognewijn, Frankrijk): € 13.853
  2. Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti Grand Cru, Côte de Nuits (rode Bourgogne, Frankrijk): € 12.138
  3. Henri Jayer Cros Parantoux, Vosne-Romanée Premier Cru (rode bourgognewijn, Frankrijk): € 8.052
  4. Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese (Moezel, Duitsland): € 6.044 (2003 TBA € 14.500,=)
  5. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru, Côte de Beaune (rode bourgognewijn, Frankrijk): € 5.220
  6. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru, Côte de Nuits (rode bourgognewijn, Frankrijk): € 4.429
  7. Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese (witte moezelwijn, Duitsland): € 4.290
  8. Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Côte de Nuits (rode bourgognewijn, Frankrijk): € 4.260
  9. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru, Côte de Beaune (witte bourgognewijn, Frankrijk): € 4.143
  10. Domaine Jean-Louis Chave Ermitage Cuvée Cathelin, Rhône (rode hermitage uit de Franse Rhône): € 3.459