Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Dumanet Chardonnay

Dumanet Chardonnay

Dumanet Chardonnay – wijn van de maand

Dumanet Chardonnay Reserve dik, vet en lekker fout!

Dumanet Chardonnay Reserve – Het huis ‘Les Vignerons Du Narbonnais’ waar deze Chardonnay vandaan komt ligt in de Languedoc, het zonnige zuiden van Frankrijk, de grootste wijnstreek van Frankrijk. Het huis Dumanet is echter ooit opgericht door een koetsier die tussen Narbonne en Carcasonne zijn vaste route had. Tot hij op een dag besloot zijn koets te verkopen en met deze centen een wijndomein op te zetten. Waar hij begon met 14 hectare is het huidige huis inmiddels uitgegroeid tot 300 hectare wijngaarden. Verspreid over vier dorpen in de buurt van Narbonne (Narbonne, Ouveillan, Sallèles d’Aude et Vinassan) spannen zo’n 330 wijnbouwers zich iedere dag in om van de druiven uit dit mooie gebied de meest prachtige wijnen te maken. Onder het gezamenlijke merk Néotera (letterlijk: ‘de geboorte van een nieuw terroir’) is hier een hypermoderne Cave Coopérative gestart met maar één doel: toegankelijke, karakteristieke wijnen maken met behulp de beste, moderne technologieën, zonder daarbij de oude tradities uit het oog te verliezen. De wijnboeren van Les Vignerons du Narbonnais zijn zich bijzonder bewust van de noodzaak om het unieke karakter en de historie van deze regio te bewaren voor toekomstige generaties. De teelt, selectie, oogst en verwerking van de druiven verlopen daarom duurzaam, met respect voor de bodem, de natuur in en rond de wijngaarden en, zoals het Fransen betaamt, de sociale cohesie.

Dumanet Chardonnay – Over Chardonnay

In de 16e eeuw werd de Chardonnay druif voor het eerst ontdekt in Frankrijk. Het was echter pas in de 17e eeuw dat hij geregistreerd werd en dus een naam kreeg als druif. Dit druivenras is vernoemd naar het stadje Bourgogne waar zijn afkomst ligt. Deze druif werd in het verleden nogal eens door de war gehaald met de Pinot Blanc en dit gebeurt tot op heden nog wel eens. Dit is niet gek aangezien dit druivenras afstamt van de Pinot Blanc en de Gouais Blanc. Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan. Naast voor stille wijn wordt ze ook veel gebruikt voor mousserende wijn. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif pinot blanc, maar heeft een heel andere smaak. In de Elzas wordt zij ook wel weisser klevner genoemd of – een beetje verwarrend – pinot blanc chardonnay. De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde ‘houtopvoeding’ krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als “chardonnay” verkocht terwijl er minder wordt gelet op waar hij vandaan komt. In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als “vettig” en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

Dumanet Chardonnay Reserve

Veel pracht en praal deze Dumanet Chardonnay Reserve. Vettig, boterig en romig zijn smaken die deze wijn het beste beschrijven. Deze ronde volle wijn is heerlijk, zo verfijnd en perfect in balans! In de neus is wat geel fruit te herkennen en tonen van vanille, kamperfoelie, acacia en citrus. De smaak is betoverend, een explosie van geel fruit zoals, abrikozen, perzik en pruimen, caramel, getoast brood en hazelnoot zorgt voor een mooie finale! De afdronk van deze Dumanet Chardonnay Reserve is zacht en romig. Een waanzinnig prachtige wijn voor het geld!

Dumanet Chardonnay Reserve