Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Sauvignon blanc L’Elegante’ wijn van de maand juni 2020!

Sauvignon blanc L'Elegante'

Sauvignon blanc L’Elegante’ Domaine du Pre Baron – vieilles vignes – wijn van de zomermaanden!

Sauvignon blanc L’Elegante’ – Touraine was vroeger een zelfstandige Franse provincie, gelegen in het midden van het land rondom de rivier de Loire. De hoofdstad van Touraine is Tours. In 1790 werd de provincie verdeeld over de departementen Indre-et-Loire, Loir-et-Cher en Indre. Deze departementen maken tegenwoordig deel uit van de regio midden-Frankrijk. De geschiedenis van de wijnbouw rondom Touraine gaat ver terug. De Romeinen legden hier wijngaarden aan. De ontwikkeling van de wijnbouw continueert in de 4e eeuw onder het bewind van de bisschop van Tours, Saint Martin. In de 15e en 16e eeuw vestigde de regering zich in Amboise en Blois, waardoor de Touraine wijnen alom meer bekendheid kregen. In deze periode ontstond de wijngaard in Oisly waar Domaine du Pré Baron zijn wijngaarden heeft. Oisly is ook de plek waar de welbekende Sauvignon de Touraine zijn oorsprong vindt (1905). In die periode werd het lokaal Surin genoemd. Door het geurige aroma nam de populariteit van deze wijn ongekende vormen aan en zijn bekendheid verspreidde zich door heel Noord-Europa. Het gebied bezit één van de beste terroirs van Touraine.

Domaine du Pré Baron

De familie Mardon vestigde zich in Oisly aan het begin van de 20e eeuw. Al vijf generaties werkt men zeer toegewijd aan de kwaliteit van de wijnen. Door kennis en dynamiek in het proces van het wijnmaken proberen Guy Mardon en zijn zoon Jean-Luc het Domaine verder uit te bouwen! Het wijnhuis is aangesloten bij de groep Terra Vitis, die een natuurvriendelijke wijnbouw zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen nastreeft. Het wijngaardbezit is 35 hectare. De belangrijkste druif voor Domaine Pardon is de Sauvignon Blanc met 20 hectare aanplant. Het bijzondere terroir geeft de druif hier een ongekende frisheid en verfijning. Wat rood betreft kent de Gamay in Oisly zijn beste wijngaarden. Een klein gedeelte van de wijngaard is aangeplant met Pineau d’Aunis. Hiervan wordt de Touraine rosé gemaakt. Deze wijn eindigde op het Nederlands Wine & Food Festival 2010 in de top 5, prijscategorie: slijterij/drankenhandel tot Euro 10,=. Oisly ligt tussen de beroemde rivier de Loire en de Cher. Het gebied bezit één van de beste terroirs van de Touraine en is verder bekend om zijn idyllische ligging te midden van beroemde châteaux, waaronder dat van  Châteaux de la Loire, Blois, Chenonceau, Chambord en Cheverny. Een prachtige omgeving voor een vakantie! Het klimaat heeft continentale trekjes, gematigd door de invloed van de Atlantische oceaan: warme, zonnige zomers met  relatief weinig regen. De bodem bestaat voornamelijk uit een combinatie van zand en kiezelsteen, ideaal voor de aanplant van aromatische druivenrassen, zoals de Sauvignon Blanc en de Gamay. Hier en daar zijn er ook delen met kalk en zandsteen te vinden en sterk kiezelhoudende delen. Deze bodemsoort leent zich meer voor de aanplant van Cabernet Franc.

Sauvignon blanc L’Elegante’ – Domaine du Pre Baron

Terra Vitis wijn sfkomstig van oude wijnstokken (vieilles vignes). Intens aroma van exotisch fruit, kweepeer, witte perzik en verse limoentjes. De opwekkende, knisperende smaak bezit fris en sappig fruit verweven met kruidige, florale nuances. De wijn dartelt over de tong en eindigt met een lange, limoen betoonde afdronk! Een absolute voorjaar- en zomerwijn! Bijzonder vermelding: Proefschrift Wijnconcours: finalewijn, Wijn van het Jaar 2009, wit (jaargang 2009). Een ideale wijn om de zomer door te komen!

Bestel deze dame hier!

 

Please follow and like us: