Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Domaine Denis Jamain Reuilly is fijne koopwaar!

Denis Jamain - Domaine de Reuilly

Domaine Denis Jamain Reuilly is fijne koopwaar!

Domaine Denis Jamain Reuilly – Maandag 5 maart ontmoette ik de aimabele Denis Jamain op een proeverij voor wijnprofessionals in onze hofstad Den Haag. Denis had maar drie wijnen op tafel staan, maar die waren dan ook fantastisch!

Domaine Denis Jamain Reuilly

Domaine Denis Jamain Reuilly – De Reuilly wijngaard heeft een lange geschiedenis … een zeer lange geschiedenis, sinds de eerste wijnstokken in Reuilly in de 7e eeuw werden toevertrouwd door koning Dagobert aan de monniken van de Koninklijke Abdij van St. Denis. Denis Jamain’s grootvader plantte in 1935 de eerste sauvignon blanc wijnrank in zijn 2 hectare grote wijngaard. Op dat moment waren de wijngaarden in Reuilly verwoest door de Phylloxera Vastatrix, de druifluis, en niet erg in trek. Toch geloofde de man in het terroir van Reuilly. Hij heeft absoluut gelijk gekregen! Denis zijn passie voor wijn is pas op latere leeftijd, als een soort tweede cariere, aangewakkerd. Maar gepassioneerd is hij zeker, wat een verrukkelijke wijnen!!

Domaine Denis Jamain Reuilly

Het Domaine de Reuilly ligt in het hart van de appelatie, met alle 18 Ha wijngaarden binnen het dorp zelf. Waarvan de 11 Ha sauvignon blanc en de 4 Ha pinot noir geplant zijn in Les Coignons en Pierres Plates in  kalkzandsteen – klei grond. De pinot gris is geplant in kiezel-zandgrond in de wijngaarden van Les Chatillons en Les Conges. Alles zo specifiek mogelijk passend bij het druifras. Denis Jamain laat niets aan het toeval over. Na het uitvoeren van werkzaamheden in de wijnbouw gedurende vele jaren, keerde hij zich in 2007 tot de biologische landbouw (gecertificeerd door Veritas) en biodynamisch / biodynamica in 2011 (gecertificeerd door Demeter).

Domaine Denis Jamain Reuilly – terroir

Het terroir is een essentieel onderdeel van de kwaliteit van de wijnen, net als de selectie van de planten, de klimatologische omstandigheden en het werk van de wijnmaker. Domaine Denis Jamain profiteert van een uitzonderlijke streek. Alle Sauvignon Blanc (12 ha) en Pinot Noir (5 ha) worden geplant op heuvels op het zuiden en zuidwesten (gemiddelde helling van 15%), waardoor ze genieten van een maximale zonneschijn. Pinot gris worden geplant op twee percelen zand-grindachtige grond (4 ha), zeer goed geschikt voor deze druif, die een lichte grond nodig heeft om de uitdrukking van zijn fruitige aroma’s te bevorderen. Het landgoed profiteert van een uitzonderlijk terroir, voornamelijk in klei-kalksteen Kimmeridgian-type voor de teelt van de drie druivensoorten en profiteert ook van zeer gunstige klimatologische omstandigheden voor de goede rijping van de druiven. De bodem die bestaat uit deze heuvels is kalkrijke met een overvloed aan mariene fossielen en schelpen die daar zijn neergelegd door catastrofes in het verleden. Deze hoedanigheden geven de wijn een specifieke mineraliteit.

Domaine Denis Jamain Reuilly

Het wijnhuis naast de kavels is uitgerust met moderne, efficiënte faciliteiten en zorgt voor een perfecte traceerbaarheid van activiteiten en producten. Het biedt ook uitmuntende hygiënische omstandigheden en een onberispelijke gezonde en zuivere omgeving.

Domaine Denis Jamain ligt gemiddeld op een hoogte van 160 meter, geniet zonnige omstandigheden en heeft daardoor een relatief vroege oogst (gemiddeld 10 dagen eerder dan de wijngaarden van Sancerre). De oogst vindt in principe plaats van 10 tot 30 september en de weersomstandigheden zijn over het algemeen uitstekend met veel zon overdag, koele nachten en weinig vochtigheid. Saillant detail, Denis haalt het hout voor de wijnvaten uit het plaatselijke bos dat in familiebezit is!

De Sauvignon Blanc is een heerlijke wijn die niet meteen verveelt, heeft een fijne kruidenversheid zonder overtollige scherpte. Rokerig en mineraal. Droog, pittig en mooie focus en zuiverheid. Fris, strak en lang. De Pinot Gris en Pinot Noir zijn eveneens absolute aanraders! De Pinot Noir is licht kersenrood zoals het hoort. Licht gekruid en bladerig (niet in het minst groen) zoet rood fruit. Elegant en delicaat met een fijn Loire karakter en een fijne zijdeachtige textuur. Licht, maar persistent. Elegant en met fijne Pinot-textuur. Sappige afdronk.

Blanc

Pinot Gris

Pinot Noir