Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

De tanden van de hond – Les murgers de dents de chien

Enchanté! Een wijn die tot de verbeelding spreekt! Ik denk er na een maand nog steeds aan terug en werp blikken van genegenheid op deze lege fles. Waar heb ik het over? Over Domaine Francoise & Denis Clair in Santenay. Deze premier cru, 2012 Saint-Aubin “Les murgers de dents de chien” heeft mij een ganse avond bekoord! De wijngaarden van Saint-Aubin, Côtes de Beaune,  grenzen in het zuiden aan de wijngaarden van Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet.  Zoals de Saint-Aubin Premier Cru ‘En Remigny’, waar Denis Clair zijn geliefde wijngaarden heeft. Er is Premier Cru wijn, ca 160 ha, en de gewone Saint-Aubin wijn (Village), ca 80 ha. Er wordt zowel rode als witte Saint-Aubin wijn geproduceerd. De Saint Aubin wijnen hebben (nog) een mooie prijs kwaliteit verhouding.

Puur, fijn fruitig, een helderheid van koele mineraliteit die geleidelijk plaatsmaakt voor een complex van aroma’s van citrusvruchten en witte bloemen. De afdronk is lang, ik bedoel ook echt lang en elegant. Als u in de buurt bent dan kunt u beter maar even langsgaan. Of u kunt er eentje (2012!) drinken in restaurant Le Terroir in Santenay!Les Murgers de dents de chien

En dan over de naam van de wijngaard. Daar is tot op heden geen zinnige vertaling van gevonden. De tanden van de hond liggen in de wijngaard, dat zouden we ons voor kunnen stellen, kijk maar:

dents de chien

4 Reacties

 1. Niemeijer

  Murgers is / zijn veldmuren van enkel gestapelde veldkeien die van enige afstand gezien lijken op hondentanden. Te zien met de zoekterm “Murgers” — Afbeeldingen. Zie ook de websites van enkele St. Aubinproducenten..

  1. Vino Amore

   Hier wordt het toch weer uitgelegd zoals ik het bedoelde. Wellicht zullen we het nooit zeker weten?

   https://youtu.be/AlAPAP0TdL8

 2. Esther

  Dit was een heerlijke wijn met een ietwat grappige naam van de wijngaard! Gelukkig hebben we een fles meegenomen!

  1. Peter

   Ah, dat is zeker gelukkig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.