Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Château Puy Blanquet – Saint-Émilion Grand Cru

Château Puy Blanquet - Saint-Émilion Grand Cru

Château Puy Blanquet – Saint-Émilion Grand Cru

Historie

De familie Moueix is niet groot geworden met het produceren van de Château Puy Blanquet – Saint-Émilion Grand Cru, maar met het distribueren van wijn. Met de winst daarvan werden nadien wijndomeinen aangekocht. Het succesverhaal start in het begin van de twintigste eeuw als Jean Moueix, handelaar in zuivelproducten, zich bij zijn broer Antoine vervoegt die op de rechteroever van Bordeaux al in de wijnhandel zit. De zoon van Jean helpt zijn vader aanvankelijk in de zuivelhandel, maar richt in 1937 de firma “Etablissements Jean-Pierre Moueix” op in Libourne, wijnhoofdstad van de Bordelese rechteroever. In een tijd waarin de wijnen van Saint-Emilion en Pomerol nog lang niet de reputatie hadden die ze vandaag hebben, richtte hij zich uitsluitend op de distributie van wijnen uit deze regio. Jean-Pierre Moueix combineert zijn neus voor wijn met een neus voor zaken. Hij bouwt een sterk commercieel netwerk uit.In de jaren 1950 begon Jean-Pierre Moueix zijn winst te investeren in de aankoop van domeinen, te beginnen met Château Magdelaine in Saint-Emilion. De trouwe oenoloog van de familie, Jean-Claude Berrouet, verwierf een grote reputatie.

Château Puy Blanquet – in onze tijd

De zoon van Jean-Pierre, Christian, nam de leiding van het bedrijf over in 1991, maar de patriarch bleef present, tot hij in maart 2003 overleed: hij zou dat jaar 90 geworden zijn. Christian Moueix wordt vandaag bijgestaan door zijn zoon Edouard die verantwoordelijk is voor de verkoop. De wijnkelders van Moueix beslaan ruim 20.000 vierkante meter en zijn gevestigd in Libourne langs de Dordogne rivier. Chateau Puy Blanquet is in eigendom van de Jacquet familie sinds 1958. Tegenwoordig is Madame Jacquet de eigenaresse. De wijngaarden, het wijnmaken en de verkoop van de wijnen staan onder leiding van de Moueix familie, die dit al jaren voor mevrouw Jacquet verzorgd. Ets. Moueix is een van de meest gereputeerde handelshuizen in de Bordeaux en o.a.eigenaar van beroemde Château’s zoals La Fleur Petrus en Trotanoy. De twintig hectare grote wijngaard ligt oostelijk van het stadje Saint-Emilion. De wijngaard is aangeplant met 80% Merlot druiven, 15% Cabernet Franc en 5% Carbernet Sauvignon. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 25 jaar, met een aanplantdichtheid van 5000 stokken per hectare. De bodem bestaat uit een mix van klei en kalkzandsteen. De druiven worden vergist in traditionele betonnen vaten. Hierna ondergaat 80% van de wijn een rijping op 2e en 3e jaars eikenhouten vaten en 20% op nieuwe eikenhouten vaten, voor een periode van 12 tot 14 maanden, om de wijn aan smaakcomplexiteit te laten winnen.

Château Puy Blanquet – Saint-Émilion Grand Cru

Château Puy Blanquet is een klassieke wijn uit Saint-Emilion, Bordeaux. De wijn ondergaat de alcoholische fermentatie en rijpt daarna 12 tot 14 maanden in gebruikte en nieuwe (10%) Franse eikenhouten vaten. Château Puy Blanquet heeft aroma’s van kersen, frambozen, bosbessen en een lichte kruidigheid van laurier, vanille en zoethout. Heerlijk in combinatie met een Côte de Bœuf met rode wijnsaus, stoofvlees, een klassieke beef bourguignon of bij hazenrug met een wildsaus waarin ietsje vanille!

Château Puy Blanquet – Saint-Émilion Grand Cru