Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Château de Pommard

Château de Pommard

Château de Pommard – Côte de Beaune

Château de Pommard – De wijngaarden van de Côte de Beaune behoren tot één van de vijf grootste wijngaarden van Bourgondië. De wijngaarden van de Côte de Beaune produceren rode prestigieuze rode wijnen en witte wijnen die wereldwijd gewaardeerd worden voor hun elegantie en finesse. Het is één van de vijf grootste wijngaarden van Bourgondië.

Château de Pommard

Château de Pommard – De wijngaarden van Bourgondië

De Bourgondische wijn regio strekt zich uit over bijna 300 km, van Joigny in de Yonne tot Mâcon in de Saône en Loire. Ze bestaat van noord naar zuid uit 5 grote wijngaarden:

  1. Chablis en de Grand Auxerrois (in de Yonne)
  2. Côte de Nuits (in de Côte d’Or)
  3. Côte de Beaune (in de Côte d’Or)
  4. Côte Chalonnaise (in de Saône en Loire)
  5. Mâconnais (in de Saône en Loire)

De gehele Bourgondische wijngaard is geklasseerd als Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C., Franse kwaliteitscontrole), dit is een uitzondering in Frankrijk!

De Côte de Beaune

Grands crus, premiers crus en prestigieuze benamingen volgen elkaar op in de Côte de Beaune. Van noord tot zuid strekken de wijngaarden zich uit van Ladoix-Serrigny tot Maranges, geografisch gedomineerd door de Hautes-Côtes de Beaune. De Côte de Beaune staat bekend om zijn grote witte wijnen zoals Corton-Charlemagne, de Montrachet of de Meursault. Zeer mooie rode wijnen komen bij uitzondering ook voor tussen de Corton, Pommard of de Volnay.

De Hautes-Côtes de Beaune

De wijngaarden van de Hautes-Côtes de Beaune produceren excellente Bourgondische regionale namen die tevens profiteren van de benaming Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune.

Château de Pommard

Enchanté! Château de Pommard is op het eerste gezicht een kasteel in perfecte staat, een wijnkasteel met een eeuwenlange traditie. Hertog Odo I van Bourgondië heeft er rond 1080 een eerste kasteel gebouwd waarvoor de Benedictijnen van de Abdij van Maizières te Beaune de eerste wijnvelden aanlegden. Odo I van Bourgondië (1058 – Tarsus, 1102), bijgenaamd Borel (de Rode) was de tweede zoon van Hendrik van Bourgondië (zelf een zoon van hertog Robert I van Bourgondië) en Sybilla van Barcelona. In 1079 volgde hij zijn broer Hugo I van Bourgondië op als hertog van Bourgondië. Odo trok in 1087 naar Spanje om er de Moren te gaan bestrijden en nam deel aan de verovering van Toledo. Samen met zijn broer Robert stichtte hij de bekende abdij van Cîteaux en in 1093 werd de abdij van Clairvaux gesticht. Hij stierf tijdens de Eerste Kruistocht in Tarsus.

In 1726 heeft Vivant Micault, secretaris en stalmeester van Louis XVI, er een nieuw kasteel laten optrekken met de bijgebouwen voor de wijnproductie in regency stijl. Keizer Napoleon had er later zijn eigen kamer en was een liefhebber van de wijnen van dit domein. Château de Pommard, 20 hectare wijngaard, is in 2014 verkocht aan de Amerikaanse digitale ondernemer Michael Baum, voor een nog niet vrijgegeven bedrag. De wijngaard bestaat uit één groot perceel. Het kasteel is de laatste tien jaar totaal gerenoveerd en was tot nog toe eigendom van Maurice Giraud en is het vlaggenschip van het Bourgondische wijntoerisme. Maurice Giraud (* 1942) was zo’n beetje de keizer van de luxe immobiele van het mondaine Frankrijk. Zoon van een arme landbouwer en houthakker, 8 kinderen. Het kan verkeren. Hij begon als timmerman met nauwelijks startkapitaal. Het waren wel andere tijden, een man een man, een woord, een woord. Kom er eens om vandaag de dag! Als kleine bouwondernemer startte hij in 1974 MGM, Maurice Giraud Montagne in Les Ménuires. Het witte goud was ontdekt, de wintervakanties. In minder dan 30 jaar tijd bouwde Giraud en team meer dan 11.000 appartementen in dorpjes zoals Chamonix, Morzine, Val-d’Isère, Courchevel of Méribel. Luxe gebouwen van de hoogste kwaliteit! Toch bleef hij al die tijd hunkeren naar de bijzondere momenten met zijn vader, het openen en genieten van oude flessen wijn. In 2000 kreeg Maurice per toeval te horen dat de verkoop van Château de Pommard door de vorige eigenaar, de bekende psycho analist Jean Laplanche, niet doorging. Maurice is toen gaan onderhandelen en kon toen zijn kinderdroom realiseren. Hij werd in 2003 eigenaar van Château de Pommard en kon meteen zijn dikke portemonnee trekken. De gebouwen van het kasteeldomein waren in zeer slechte staat en moesten volledig gerestaureerd worden. Iets meer dan 50 miljoen stak Maurice Giraud in zijn passie! Hij verkocht hiertoe zijn 18 hotels en vakantiewoningen. Vervolgens duurde het zes jaar om weer leven in de “brouwerij” te krijgen.  20 hectare en vijf verschillende grondlagen (te bezichtigen in grote flessen) staan voor de pinot noir ter beschikking. De druivenpluk geschiedt met de hand en het transport in kistjes van 10 kilo.

Kunst in Château de Pommard

Kunst in Château de Pommard

Emmanuel Sala, de vinoloog heerst over de druiven, de wijnen en leeft feitelijk als God in Frankrijk. Château de Pommard brengt ieder jaar een uitmuntende unieke wijn. Het eigen wijnmuseum is uitgebouwd met de restauratie van een oude wijnpers! Er is een mooie kunstgalerie en je kunt wijnen proeven.  De wijnen staan op de kaart bij meer dan 50% van de drie *** restaurants. Het zal inmiddels duidelijk zijn, dit Château is een bezoek méér dan waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.