Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Bubbels oftewel mousserende wijnen

Chardonnay

Enchanté! Een verzameling mousserende wijnen met hun onderlinge verschillen.

Champagne

Hier is het ooit allemaal mee begonnen, de populairste der sprankelende wijnen. De naam is zoals je waarschijnlijk wel wist afkomstig van de Champagnestreek in Frankrijk, en wordt geproduceerd met drie verschillende druiven: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Enkel de mousserende wijn die in de Champagnestreek wordt gemaakt mag zichzelf officieel “Champagne” noemen. Champagne komt dus per definitie uit Frankrijk.

Prosecco

Deze wijn met bubbels is in Amerika erg populair. In vergelijking met champagne is prosecco veel goedkoper, en het is een droge, witte wijn die gefermenteerd is. Prosecco wordt – in tegenstelling tot champagne – niet beter met de jaren, en wordt dan ook altijd jong gedronken. Deze mousserende wijn wordt gemaakt van proseccodruiven.

Cava

Het Spaanse antwoord op de Italiaanse sprankelende wijn is de alombekende cava. De bereidingswijze is identiek aan die van champagne, met als verschil dat het overal in Spanje gemaakt kan worden en niet streekgebonden is. Macabeo, Xarel-lo en Parellada zijn de drie Spaanse druivensoorten die aan de basis liggen van een fles cava. Ook dit prijskaartje is aanzienlijk voordeliger dan dat van een fles champagne, maar dat hoefden we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Cava wordt in tegenstelling tot prosecco wel soms wat ouder gedronken, net zoals champagne.

Crémant

Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.

Lambrusco

Lambrusco is ook een mousserende wijn uit Italië, en verschilt van prosecco omwille van het kleurtje: rood. De wijn wordt gemaakt van – je raadt het al – de lambruscodruif.

Espumante

Ook de Portugezen hebben hun eigen wijn met bubbels, die ze de espumante noemen. Hij wordt gelijkaardig aan de champagne geproduceerd. Niet te verwarren met heel goedkope Portugese espumosos, waarschijnlijk de goedkoopste onder de mousserende wijnen. Espumoso wordt gemaakt door koolstofdioxide in wijn te spuiten, waardoor bubbels ontstaan.

Moscato d’Asti

Nog een bubbelend wijntje dat van de Italianen afkomstig is, en een beetje zoeter smaakt dan prosecco. De Italianen draaien nooit rond de pot wat hun wijnnamen betreft: Asti verwijst naar de provincie waar de Moscatodruif groeit, waar Asti van gemaakt wordt. Asti bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, zo’n 5 à 8%. Bij het maken van Moscato d’Asti is het van essentieel belang dat gisting vroegtijdig tot een halt geroepen wordt zodat de zoetheid van de wijn gewaarborgd wordt. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat niet alle aanwezige suikers omgezet worden in alcohol. Dit gebeurt door de wijn te koelen tot het vriespunt, zodat de gisting stopt. Na omstreeks een jaar gaat de temperatuur omhoog en worden er gisten toegevoegd aan de most. Het ligt bruisende tintje in de wijn is via dit natuurlijke proces van gisting ontstaan. Na deze gisting is de wijn uiteindelijk klaar om gefilterd en vervolgens gebotteld te worden. Voila, een heerlijke Moscato d’Asti!

Asti Spumante

De Asti Spumante heeft meer bubbels en meer alcohol. Het productieproces is dan ook iets anders. Het gistingsproces wordt niet zo abrupt stopgezet als bij de Moscato d’Asti, en de sterkere bubbels worden gecreëerd met behulp van de Charmat Methode. Deze methode houdt in dat de wijn eerst in gesloten tanks gefermenteerd wordt, en vervolgens een tweede fermentatie op de fles ondergaat. Doordat er een langere gisting is wordt een groter deel van de suikers omgezet in alcohol wat leidt tot een sterkere drank met minder zoetheid. Desalniettemin heeft de Asti Spumante nog steeds die kenmerkende muskaatsmaak van ietwat zoet, rijp fruit.

Brachetto d’Acqui

Brachetto d’Acqui is een zoete, mousserende, rode wijn. De wijn wordt voor 100% gemaakt van de druif Brachetto. Heel typerend voor deze wijn is de geur van rozen. Het minimale natuurlijk alcoholvolumegehalte moet 6% zijn. De vergisting wordt gestopt wanneer een alcohol-percentage van 5,5% is bereikt, waardoor de wijn op natuurlijke wijze volzoet blijft. Hergisting op fles zorgt voor een vrolijke bubbel. Het belangrijkste aanplantgebied is momenteel de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen. De Brachetto wordt ook wel de “rode Moscato” genoemd wordt.

Sekt

Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie van wijn met bubbels, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. De meeste Sekt wordt volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, maar sommige goedkope versies worden geïnjecteerd met koolstofdioxide. Die herken je aan de naam “Schaumwein”, oftewel: schuimwijn.

1 Reactie

  1. Jolanda van Hattem

    Wat een leuke berichten plaatsen jullie! Groetjes van jullie Dotje! Xxx

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.