Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Brachetto Vino Spumante Rocca dei Forti wijn van de maand juli 2020!

Rocca dei Forti Brachetto Vino Spumante

Veneto

Brachetto Vino Spumante – Veneto heeft een wijngeschiedenis in productie zowel als in handel. De oudste sporen van wijnbouw in Veneto gaan terug tot de 7e eeuw voor Christus. Maar het was wachten tot de middeleeuwen op het grote succes van de regio. Venetië als commercieel machtscentrum werd een draaischijf voor import en export van onder andere wijn, naast kruiden en voedingsmiddelen. Toen rond de 16e eeuw de hoogdagen van Venetië als handelscentrum voorbij waren, verschoof de aandacht opnieuw naar de productie van lokale wijn. Daar legde men de fundamenten van de tot op heden bekende wijnen uit de regio’s Valpolicella en Treviso. Tegenslagen en ziektes zorgden voor eenheid en solidariteit onder de producenten, en eind 19e eeuw markeerde de oprichting van het Conegliano de Società Enologica Trevigiana en de Scuola di Viticoltura ed Enologia di Conigliano. Deze twee instituten vormen de basis van het befaamde CIRVE (Centro Interdipartimentale per la Ricerca in Viticoltura ed Enologia), waar elk jaar veel nationale en internationale wijnmakers afstuderen. Klimaat: mediterraan met zachte zomers en soms verraderlijke winters – Bodem: minerale moederrots, kalksteen, klei, lava – Ligging: vooral op zuidelijk gerichte heuvels levert de wijnstok topkwaliteit!

Brachetto Vino Spumante

Wereldfameuze wijnen

Vandaag is Veneto als wijnregio in absolute topvorm, zowel op het vlak van kwantiteit als kwaliteit. Als grootste producent in Italië zorgt de regio voor meer dan een miljard flessen wijn op jaarbasis. Dit zonder aan kwaliteit in te boeten. De Amarone della Valpolicella en de goede witte wijnen genieten erkenning in binnen- en buitenland, en ook de ‘kleinere’ wijnen zoals Soave, Bardolino of de gewone Valpolicella wijnen zijn beter dan ooit te voren. De regio is verder in te delen in meerdere subregio’s. Rond het Lago di Garda liggen de wijngaarden voor de productie van Bardolino-wijn. De rosé variant wordt hier Chiaretto genoemd.

Classico-zone

De meest bekende wijn uit deze regio is de Valpolicella. Het oorspronkelijke gebied – de classico zone – bevindt zich rondom de gelijknamige stad Verona. Landinwaarts en ten oosten van Venetië komen we in het gebied waar de Soave vandaan komt. Ook hier geldt dat de beste exemplaren uit het oorspronkelijke deel, de classico zone, komen. Verder is de Prosecco, parelend of mousserend een belangrijk exportproduct.

Culinair

Culinaire specialiteiten: Riso Nano Vialone Veronese, vormt de basis voor de wereldwijd beroemde risotto – Sopressa Vicentina, een gerijpte salami die kort gebakken heerlijk is met gegrilde polenta – Monte Veronese, een zeer bijzondere, pittige kaas, ideaal bij pasta – Ciliegia di Marostica, een hartvormige kersensoort.

Brachetto Vino Spumante

Tor dell’Elmo

Torr dell’Elmo is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1950. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste mousserende wijn producenten. De druiven komen uit de regio Veneto, Marche en Piemonte. De verwerking vindt plaats in de regio Marken/Marche. Torr dell’Elmo startte met de productie van mousserende wijnen in de jaren 50. In de jaren ’70 volgde een uitbreiding naar mineraalwater en in de jaren ’90 kwam daar de productie van stille wijnen bij. De productiemethode van de mousserende wijn heeft men te danken aan de Italiaanse M. Martinotti (directeur van het Koninklijke Laboratorium van de Wijn), die de methode van gisting op tank rond 1895 ontwikkelde. Na 1900 was het M. Charmat die hierop patent aanvroeg.

De beste wijnen worden geselecteerd en vervolgens onder druk en thermische controle geplaatst. Na toevoeging van de liqueur de tirage, een combinatie van gist en suikers, wordt een tweede gisting op gang gebracht. Het aanwezige koolzuurgas dat hierdoor ontstaat zorgt voor de ‘prise de mousse’. De mousserende wijn (spumante) wordt vervolgens onder druk vanuit de tank op fles gebracht.

Rocca dei Forti Brachetto Vino Spumante

Door de druiven niet helemaal te laten uit vergisten blijft een natuurlijk restzoet behouden. Fonkelend bramen rode kleur. Zoetsappige aroma’s stuiven uit het glas van bramen, rijpe bosaardbeien, framboos met op de achtergrond een lichte kruidigheid. Een natuurlijk frisse zuurgraad geeft de medium volle, zoetige smaak een mooi tegenwicht. Verfrissende afdronk met een accent op zwart fruit. Wijn en gerecht: aperitief, maar ook als dessertwijn bij fris romige desserts (vers fruit met ijs), koude en warme bereidingen van rood en zwart fruit, fruit bavarois en warme bereidingen als Tarte Tatin. Maar ook bijvoorbeeld Tiramisu.

Please follow and like us: