Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Bischöfliche Weingüter Trier – een impressie

Die Bischöflichen Weingüter Trier

Bischöfliche Weingüter Trier

Bischöfliche Weingüter Trier – De Bischöfliche Weingüter Trier zijn voortgekomen uit het wijngaardbezit van het Bischöfliches Konvikt, het Bischöfliches Priesterseminar en de Hohe Domkirche.

Bischöfliches Konvikt

Bischöfliches Konvikt

Bischöfliche Weingüter Trier – Bischöfliches Konvikt

Het Bischöfliches Konvikt bestaat uit 37 hectare wijngaarden op alle drie de rivieren: Piesporter Goldtröpfchen en Avelsbacher an der Mosel, Ayler Kupp aan de Saar, Eitelsbacher Marienholz en Kaseler Kehrnagel op de Ruwer. Tot het bezit van het Bischöfliches Konvikt behoort het DUISBURGER HOF IN EITELSBACH en dient als Kelterhaus voor de druiven die worden geoogst aan de Moezel en de Ruwer. Bisschop Karl Mannay richt in 1806 in een Domhaus de kathedrale school op, die hij later Kleines Seminar noemt. Omdat het oorspronkelijke vermogen niet toereikend was om tegemoet te komen aan de toestroom van leerlingen, richtten zij aan het begin van de 19e eeuw een particuliere vereniging op, die moet nadenken “over manieren en middelen” om ook onbemiddelde jongeren te kunnen laten studeren ten behoeve van de geestelijkheid. Zo kon uiteindelijk het Bischöfliches Konvikt met Pasen 1840 starten met 16 studenten.

Het Duisburger Hof

Geflankeerd met torens en rond een rechthoekige binnenplaats is dit complex schilderachtig gelegen op een helling westwaarts naar de Ruwer gericht tussen de dorpen Ruwer en Eitelsbach. De zuidelijke hal, die dateert uit de 14e eeuw, is nu een filiaal van het bisdom. De noordelijke en oostelijke delen van het gebouw worden gebruikt als kelder ten behoeve van de wijngaarden van het Bischöfliches Konvikt Trier langs de Ruwer.
Het Duisburger Hof bevond zich tot in de 16e eeuw in bezit van de familie von Schönberg. Een oud wapen boven de ingang zegt dat Hugo von Schönberg, Domherr te Trier, de modernisering van de woontoren in 1571 heeft toegestaan. In de 17e eeuw verwierf aartsbisschop Philipp Christoph von Sötern het Duisburger Hof. Zijn opvolger Philipp Franz von Sötern schonk het Duisburger Hof aan de Trierer Domkapitel, waar het in bezit bleef tot aan de secularisatie. Na enige tijd in privébezit, schonk de particuliere familie Endres het Duisburger Hof aan het Bischöfliches Konvikt in Trier. Met de fusie van de wijngaarden van het Bischöfliches Konvikt, het Bischöfliches Priesterseminar en de Hohe Domkirche werd uiteindelijk het noordelijke en het oostelijke deel van het Duisburger Hof ook bezit van de Bischöfliche Weingüter Trier.

Duisburger Hof

Duisburger Hof

Bischöfliche Weingüter Trier – Bischöfliches Priesterseminar

De wijngaarden van het Bischöfliches Priesterseminar omvat 34 hectare grond, met inbegrip van wijngaarden zoals Erdener Treppchen en Trittenheimer Apotheke an der Mosel, Kaseler Nies’chen aan de Ruwer en Ayler Kupp aan de Saar. Het Bischöfliches Priesterseminar Trier is in 1773 onder de naam “Seminarium Clementinum” door KEURVORST EN AARTSBISSCHOP CLEMENS WENZESLAUS VAN SAKSEN opgericht. Tot op heden is dit het opleidingscentrum van het Bisdom Trier voor kandidaten voor het priesterschap.

Bischöfliche Priesterseminar

Bischöfliche Priesterseminar

Clemens Wenzeslaus

De dood van Clemens Wenzeslaus is in juli 2012 voor de 200ste keer herdacht. De op vrijdag 27 juli 1812 in Marktoberdorf in de Allgäu gestorven Clemens, Kurfürst en aartsbisschop van Trier, bisschop van Augsburg en Fürstprobst van Ellwangen was één van de hoogste prinsen in het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Propst is een titel voor voorgangers van een centrale katholieke parochie, vooral in de 20e eeuw met de titel van provoost aangeduid. De provoost van de kerk (ecclesia praeposita) in deze gevallen is de belangrijkste kerk van een stad of regio en/of heeft bijzondere historische betekenis.

Clemens Wenzeslaus

Clemens Wenzeslaus

Clemens Wenzeslaus van Saksen vond de ideeën van de Verlichting helemaal niets. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij als keurvorst van Trier zich tot de taak gesteld had, in het bijzonder het onderwijs uit te breiden, het onderwijs en de welvaart te bevorderen en de oprichting van instellingen zonder winstoogmerk te ondersteunen. Op 30 oktober 1787 gaf hij een decreet uit om de kwaliteit van de plaatselijke wijnbouw te verbeteren. Binnen zeven jaar moest zoveel mogelijk Riesling aangeplant worden. Op de 200ste herdenking werd door de Europese Academie van Wijn en Cultuur in de kelders van de Bischöfliche Weingüter gestart met een lezingenreeks, maar ook werd er een Riesling Raritäten proeverij gehouden waarbij de wijnen teruggingen tot 1937!

Hohe Domkirche

Hohe Domkirche

Bischöfliche Weingüter Trier – Hohe Domkirche

De wijngaarden van de Hohe Domkirche beslaan 27 hectare, waarvan ongeveer zes hectare in een bijzonder waardevolle locatie – de Scharzhofberg an der Saar. Alle druiven die worden geoogst in de Saar worden op de legendarische OUDE SCHARZHOF IN WILTINGEN gekelderd. De geschiedenis van de kathedraal van Trier, de oudste kerk van Duitsland en de oudste kathedraal ten noorden van de Alpen, gaat terug naar het begin van het Christendom. Keizer Constantijn, die voor het eerst de vervolgde Christenen in de 4e eeuw Godsdienstvrijheid verleent, laat de eerste grote basiliek in Trier bouwen in de jaren 310-320 onder bisschop Agritius. Deze bouw werd beschouwd als de grootste kerk van het Romeinse Rijk. De geschiedenis van de kathedraal is altijd nauw verbonden met de wijnbouw. Uit documenten uit 1249 blijkt dat de leden van het aartsbisdom tijdens de oogst van hun religieuze verplichtingen werden bevrijd.

Scharzhofberg

De Scharzhofberg is één van de beste wijngaarden van Duitsland. Het historische pand aan de Scharzhofstraße bij Wiltingen is sinds 1851 in het bezit van de Hohe Domkirche. Wat bijna niemand weet is dat niet alleen de wijnen, maar ook de geschiedenis van Scharzhof legendarisch is en dateert uit de 10e eeuw. In 1030 liet Propst Adalbero aan de Trierer abdij van St. Maria ad Martyres goed vijf stukken land na. In oude geschriften uit 1239 werd voor het eerst een boerderij genoemd op het hof die in 1905 helaas gesloopt werd. In 1314 kreeg het toenmalige klooster vier hectaren wijngaarden, die vermoedelijk gelegen waren op de Scharzhofberg.

Scharzhofberg

Scharzhofberg

De door de Benedictijner abdij van St. Mary in 1719 nieuwgebouwde Scharzhof werd in de loop van de secularisatie in 1801 gekocht door Johann Jakob Koch in Luxemburg, lid van het Benedictijner klooster, namens zijn abt Placidus Mannebach. Koch, die pastoraal actief was in de parochie van Wiltingen, trouwde na een paar jaar met zijn huishoudster en verdreef zijn vorige medebroeders van de wijnmakerij, die hij voor zichzelf hield. Na Kochs overlijden in 1829 werd de Scharzhof gedeeld. Het oude gedeelte van de Scharzhof werd door Clara Koch verkocht aan de Hohe Domkirche om zo de celibaatsbreuk van haar vader een beetje te compenseren. Het nieuwere deel van de Scharzhof bleef in bezit van de familie Müller-Koch, die het tot op de dag van vandaag als bewoond Weingut gebruikt.

Bischöfliche Weingüter Trier – Friedrich Wilhelm Gymnasium

De wijnbouw van het wijnhuis Friedrich-Wilhelm-Gymnasium in Trier wordt sinds 1561 met de hoogste kwaliteitsaanspraken bedreven. De Riesling druiven rijpen in indrukwekkende steile hellingen langs de Moezel en Saar op 25 hectare aan internationaal erkende topwijngaarden. Het bezit van het wijnhuis Friedrich-Wilhelm-Gymnasium omvat tal van klassieke, internationaal bekende steile leistenen hellingen van de Midden-Moezel: Graacher Himmelreich, Graacher Domprobst, Bernkasteler Badstube en Trittenheimer Apotheke. Aan de Saar, een stukje onder Trier, worden druiven gekweekt op de ongeveer 13 hectare Falkensteiner Hofberg. De ongeveer 25 hectare wijngaarden zijn uitsluitend beplant met Riesling.

Friedrich Wilhelm Gymnasium

Het Friedrich-Wilhelm-Gymnasium is ontstaan uit het op 3 februari 1561 opgerichte Trierer Jezuïetenkolleg. De wijngaarden komen vooral voort uit schenkingen van Aartsbisschop Johann von der Leyen en aartsbisschop Jacob zu Eltz (1561-1581).
Toen de jezuïetenorde in 1773 door paus Clemens XIV opgeheven werd betekende dit het einde van het jezuïetencollege na 210 jaar. Het jezuïetencollege werd echter door keurvorst Clemens Wenzeslaus als kurfürstliche Gymnasium voortgezet. Onder Frans bewind werd het kurfürstliche Gymnasium vooralsnog als Ecole Centrale en vanaf 1811 als Collège voortgezet. In 1805 werd aan de school de uit het Jezuïetenvermogen stammende gebouwen en wijngaarden teruggegeven, als gevolg van een keizerlijk decreet van Napoleon. Het bezit werd ook in de Pruisische tijd behouden. Het Franse “Collège” werd in eerste instantie als “königlich-preuβisches” Gymnasium voortgezet maar uiteindelijk in 1896 in Friedrich-Wilhelm-Gymnasium hernoemd. Tot op heden is de school onder deze naam een integraal onderdeel van Trier. Nog lang droeg het beheer van de wijngaarden aanzienlijk bij tot de financiering van de school. Eén, tot vandaag wel de bekendste leerling, is geboren in Trier nl. Karl Marx.
Sinds 2004 behoort het wijngoed tot het Bischöfliche Priesterseminar Trier, die het sinds de overname als een onafhankelijke wijnmakerij voortzetten. Als onderdeel van deze beslissing nam men al snel de beslissing om het traditionele merk Friedrich-Wilhelm-Gymnasium te versterken. Het uiterlijk en logo van het Friedrich-Wilhelm-Gymnasium is volledig in 2012 herzien, het heeft zijn eigen assortiment structuur en prijslijst, geïndividualiseerde labels en de verhalen over de historie geactualiseerd.
De complexiteit van de Moezelwijnen wordt ook weerspiegeld in de natuur te weerstaan: ruige leisteen landschappen en extreem steile hellingen, dan weer begroeide en liefelijk glooiende heuvels. Deze perfect geharmoniseerde tegenstellingen komen ook weer tot uitdrukking in de Rieslingwijnen. Fruitig zuur en een complexe waaier van aroma’s ballen samen tot een culinair genot. Het behoud van traditionele technieken van duurzame wijnbouw, en respect voor de heeft de hoogste prioriteit bij de productie van de wijnen van het Friedrich-Wilhelm Gymnasium.

Bischöfliche Weingüter Trier

Bischöfliche Weingüter Trier – Wijn en wijnbouw

Bijna 85 procent is Riesling, tien procent rode wijn (früh- en Spätburgunder (Pinot Noir), St. Laurent en Regent) en vijf procent Elbling en Pinot Blanc. “Wij produceren een ongewoon hoog percentage van de droge wijnen, namelijk 65 procent,” zegt directeur Weyand, die een lichte trend in de richting van de off-dry wijnen ziet in de afgelopen jaren. Meer dan 30 vaste medewerkers plus seizoenarbeiders en stagiairs zorgen voor de productie van ongeveer 700.000 flessen, dat wil zeggen 800.000 liter wijn per jaar. De wijnen worden verkocht in heel Duitsland, in Nederland, België, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Zuid-Korea en Japan.

Directeur Dr. Kartsen Weyand und kellermeister Johannes Becker fietsend door de gewelven in Trier

Directeur Dr. Kartsen Weyand und kellermeister Johannes Becker fietsend door de gewelven in Trier

Wijnkelder

De kelder is zeker een bezoek waard. “Hier in de kelder is er een constante luchtvochtigheid, maar het is zeer steriel, want er groeit hier een penicilline schimmel”, aldus Weyand. Onder het gebouw uit de jaren 60, zijn er drie ondergrondse verdiepingen: de bovenste verdieping met 80 stalen tanks die een totaal van ongeveer 300.000 liter kunnen bevatten; de laagste voor de opslag van flessen; de middelste verdieping anderzijds leidt tot de kelder met vaten, met een verbinding naar de oude gewelven.

Weinwirtschaft Friedrich-Wilhelm

Mocht u in Trier zijn bezoek dan eens de Weinwirtschaft Friedrich-Wilhelm! Schuin tegenover de Konstantin Basilika die u niet kan missen in Trier. Even een mooie wijn drinken, koffie kan ook, en rondneuzen in de vinotheek. Het precieze adres is Weberbach 75, 54290 Trier.  Bedenk als u binnen bent dat u zich feitelijk al boven de wijnkelders bevindt!

Weinkeller Bischöfliche Weingüter Trier

Weinkeller Bischöfliche Weingüter Trier

Bestellen