Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Barolo – Wijn van koningen en koning van de wijnen

Barolo

Piemonte – Barolo – Wijn van koningen en koning van de wijnen

Piemonte

Deze regio ligt zuiden van Valle d’ Aosta en betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg‘. Piemonte is een groot gewest waarvan Turijn de hoofdstad is, ligt tussen verschillende bergketens ingesloten. Aan de noord- en westzijde wordt de regio begrensd door de Alpen, aan de zuidkant door de Alpi Ligure die de regio daarmee beschermen tegen het zeeklimaat ten gunste van het continentale klimaat. Dat maakt het gebied tot een uitstekende wijnstreek, iets wat al heel lang bekend is, want reeds in de oudheid werden er in Piemonte druiven aangeplant. De belangrijkste wijnzones van Piemonte liggen ten zuiden van de rivier de Po, in de provincie Cuneo ( Langhe en Roero ) en in de provincies Asti en Alessandria met het dorpje Alba als commercieel middelpunt. Rond het dorpje Barolo, in de provincie Cuneo, wordt de gelijknamige wijn gemaakt ( zie kaartje met de gemeentes die Barolo produceren ). Aan het sterke, gespierde karakter van deze wijn is af te lezen dat hij stamt uit de dagen dat wijn nog een voedingsmiddel was: ‘ il vino che è pane ‘. Zowel rond Alba als rond Asti worden zeer goede wijnen van de Barbera gemaakt, respectievelijk onder de DOC Barbera d’ Alba en Barbera d’ Asti . De Barbera is een druivensoort die momenteel veel furore maakt in binnen- en buitenland, en die wijnen oplevert die na enige jaren van rijping een goede concurrent van de Nebbiolo’s kunnen zijn. De grote flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van de Barbera maakte deze druif lange tijd zeer geliefd als ‘ extra ‘ aanplant in menige wijngaard. Rond het dorp Barbaresco, niet ver van Barolo gelegen, worden eveneens stevige rode wijnen van de Nebbiolo gemaakt.

Dolcetto en Barbera

Tegenwoordig vallen vooral de in populariteit stijgende Barbera op, en de om zijn zachte en ronde karakter geprezen Dolcetto. Onder de diverse wijnen die van de Dolcetto gemaakt worden is de Dolcetto d’ Alba DOC het meest bekend. Deze wijn, uit het gebied rondom Alba, staat bekend vanwege zijn stevige doch ronde structuur en fluwelige smaak. Dolcetto is een vroeg rijpende blauwe druif. Dolcetto betekent “kleine zoete”. De druif geeft een droge rode wijn die jong wordt gedronken. Er zijn in Piemonte meerdere DOC(G)’s waar de Dolcetto de belangrijkste druif is. Dit zijn Alba, Asti, Acqui, Langhe, Monregalesi, Ovada, Diano d’Alba en Dogliani. Over het algemeen wordt de wijn Dolcetto d’Alba als de bekendste beschouwd, zowel kwalitatief als kwantitatief. Deze druif geeft een wijn met een relatief lage zuurgraad, zachte tannines, terwil het aroma’s geeft van veel zwart fruit, koffie en zeker ook een hint van viooltjes. De wijn vormt een goede combinatie met pasta en tomatensaus, lam en harde oude kazen zoals Pecorino. Dolcetto wordt puur op fruit gevinificeerd.  De wijn heeft minimaal een jaar flesrijping nodig, hoewel sommige exemplaren meer gebaat zijn bij een langere rijping waarin ze diverse aroma’s kunnen ontwikkelen. De zachte wijnen van de Dolcetto winnen aan populariteit in Italië maar zeker ook de gemeenten die Barolo produceren daarbuiten.

Barbera

Het werd tot voor kort algemeen aangenomen dat dit ras ontstaan was in de heuvels van Monferrato, dat midden in de regio Piemonte ligt. Maar inmiddels zijn er sterke aanwijzigingen dat de druif afkomstig is uit de streek rondom Asti, waar deze druif aan het einde van de 18e eeuw wordt beschreven door de Italiaanse botanicus Nuvolone Pergamo. Het duurde echter tot het einde van de 19e eeuw voordat deze variëteit belangrijk werd. Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit ras niet verwant is aan de andere soorten uit Piemonte, dus zal meer onderzoek nodig zijn om de oorsprong van de Barbera te vinden. De wijn rijpt op eikenhouten vaten, in het geval van de beste Barbera’s tot 12 maanden. Het is een blauwe druivensoort die probleemloos op allerlei bodemsoorten gedijt en een royaal volume per hectare kan leveren tot wel 70 hectoliter per hectare. Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine-gehalte. Lang werd Barbera als een tweederangs druif beschouwd. Sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw is men in toenemende mate kwaliteitswijnen van deze druif gaan maken.

Barolo

Barolo is een droge rode wijn en wijnstreek in Piemonte, in Italië, gelegen ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 ” Wijn van koningen en koning van de wijnen “. De Italiaanse kwalificering is sind 1980 DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), hetgeen de hoogste kwalificering is. Voor een Barolo-wijn betekent dit dat deze aan de volgende kwalificaties moet voldoen wil de wijn daadwerkelijk de naam Barolo meekrijgen:

 1. Barolo, minimaal twee jaar houtrijping, mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven;
 2. Barolo riserva, drie jaar houtrijping, mag pas vier jaar na de oogst worden vrijgegeven;
 3. Barolo riserva special, vier jaar houtrijping, mag pas vijf jaar na de oogst worden vrijgegeven;
 4. Minimaal alcohol percentage 13%.

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif en heeft veel hinten van viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lange rijpingstijd nodig. Overigens zijn er tegenwoordig ook een aantal producenten die Barolo-wijnen maken die jeugdig gedronken kunnen worden. De Barolo-wijn is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden. De wijngaarden van de Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450m, in de Langhe heuvels in het zuiden van Piemonte. De laatste jaren wordt er veel te veel uitgebreid naar de lagere gebieden wat de kwaliteit niet ten goede komt. De echte goede Barolo’s komen uit de kerngebieden.

 • Please follow and like us:

Wijnhuizen

Massolino

De geschiedenis van de Massolino’s en hun wijn raakte verstrengeld met de geschiedenis van Serralunga d’Alba in 1896, toen Giovanni het wijngoed stichtte. Giovanni was de eerste persoon die de elektrische stroom naar het dorp wist te brengen. Een ondernemende, vasthoudende en creatieve man, stamvader van een familie die de combinatie van inspiratie en traditie wist te combineren tot iets om erg trots op te zijn!

Familie Massolino

De eerste wijnkelder werd gebouwd door Giuseppe, de zoon van de oprichter Giovanni, die samen met zijn zus Angela, zijn landgoed uitbreidde met de beste gronden. Hij was in 1934 één van de oprichters van het Consortium voor de Verdediging van Barolo en Barbaresco . Op dat moment had Giuseppe zes kinderen. Drie van hen, Giovanni, Camilla en Renato, traden in de voetsporen van hun vader, Zij breidden het landgoed uit met de aankoop van cru wijngaarden die authentieke juwelen zijn: Margheria , Parafada en Vigna Rionda .

Het maken van wijn met passie, in zijn land van herkomst, met behoud van de typische kenmerken van de autochtone druivensoorten, in de overtuiging dat er een diepe band is tussen de wijngaarden, heuvels en wijnboeren, dat is de filosofie van de familie Massolino!

Abbona

Slechts veertien jaar oud was Marziano Abbona toen zijn vader ‘Papa Celso’ overleed en hij plotseling aan het roer kwam te staan van het gelijknamige wijnhuis. Marziano groeide uit tot een bevlogen wijnmaker. De tijd ontbreekt hem echter om zich uitsluitend met het wijnmaken bezig te houden. Zijn belangrijkste taak is het overzien van de wijnproductie. Hoofd-wijnmaker is Giuseppe Caviola. Zijn dochter Chiara is zijn rechterhand en een rijzende ster in opkomst. De jaarlijkse productie bedraagt 240.000 flessen. Het bedrijf bezit 42 hectare aan wijngaarden.

Klimaat, ligging en bodem

De wijngaarden van Marziano Abbona liggen verspreid over meerdere subzones in de subregio Langhe. Uit deze zone komen de beste Barbera- en Nebbiolo-wijnen. De bodem, gevormd in het Mioceen-tijdperk, bestaat uit kalksteen en klei. De regio is zeker een bezoek waard. Het gebied bestaat voornamelijk uit heuvels en kent prachtige vergezichten. De meeste wijngaarden liggen beschut op hellingen en de warmte van de zon blijft hier goed hangen. Door de hoge luchtvochtigheid is er veel mistvorming. De naam Nebbiolo is hier ook uit afgeleid, ‘nebbia’ betekent mist. Doriolo, Santa Lucia en Rinaldi zijn enkele bekende zones in de regio Langhe. De wijnen zijn vol en stevig en vragen om enige bewaartijd.

Innovatie

De familie Abbona familie doet dagelijks research op het gebied van geur- en smaakontwikkelingen om hier in de toekomst haar voordeel mee te doen.

Feiten en weetjes

 • ‘Terlo Ravera’ is de naam van een wijngaard. Ravera bevindt zich rondom het plaatsje Novello;
 • ‘Valle dell’Olmo’ betekent houtvallei, het is de naam van één van Abbona’s bezittingen in San Luigi, welke bestaat uit een gedeelte kelder en een gedeelte wijngaarden met aanplant van Dolcetto;
 • ‘Faset’ is een zone in het dorp Barbaresco. ‘Vigna Faset’ betekent wijngaard Faset;
 • San Luigi gelegen in de subzone Dogliani vormt één van de beste regio’s voor kwaliteitswijn in de Langhe. Het is tevens de plek waar de familie Abbona is gevestigd met een deel van de wijnkelder en Dogliani-wijngaarden;
 • De vogeltjes op het etiket komen uit de Langhe regio. De kunstenaar, verantwoordelijk voor het ontwerp van het etiket, is een goede vriend van de familie;
 • Marziano verloor zijn vader toen hij slechts veertien jaar oud was. Ter nagedachtenis draagt de beste Dolcetto van het huis de naam ‘Papa Celso’ . In de Gambero Rosso is de wijn bekroond met maar liefst drie glazen (bicchieri);
 • De Barolo Reserva ‘Cerviano’ rijpt één jaar langer op hout dan de normale vier jaar. In totaal rijpt de wijn vijf jaar op houten fusten en vervolgens nog een jaar op fles. De wijn verschijnt uitsluitend in topjaren, waaronder: 2001, 2004 en 2006. Slechts drie hectare wijngaard is voor deze wijn beschikbaar. Het etiket draagt de afbeelding van een hert, ‘Cerviano’, en verwijst naar een inheemse soort welke zich ophoudt in de bergen rondom Piemonte.