Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Abbona San Luigi Dolcetto

Abbona San Luigi Dolcetto

Historie van Azienda Marziano Abbona

Abbona San Luigi Dolcetto – Een geweldig verhaal begint met een onvergetelijk begin. Dat van de Abbona wijnmakerij is vertegenwoordigd door het harde, briljante werk van de eerste Marziano Abbona en zijn zoon Celso. Voorouders van de familie en oprichters van het wijngoed, beide mannen waren streng en traditioneel, moedig maar ook vooruitstrevend. Celso Abbona was de eerste van zijn generatie die geloofde in het potentieel van Dogliani en haar grondgebied, maar ook besefte welke druivenrassen nodig waren om het terroir zo goed mogelijk te kunnen uitdrukken, namelijk de Dolcetto. Deze druif geeft een wijn met een relatief lage zuurgraad, zachte tannines, terwil het aroma’s geeft van veel zwart fruit, koffie en zeker ook een hint van viooltjes. De wijn vormt een goede combinatie met pasta en tomatensaus, lam en harde oude kazen zoals Pecorino. In Piemonte heb ik uitgebreid kennis gemaakt met Dolcetto en het is een heerlijke wijn! Barstensvol fruit, intense kleur, je vraagt je meteen af of dat wijnglas wel weer schoon te maken is, bescheiden tannines, echt mooi!

Azienda Marziano – de wijngaarden

Samen met zijn familie plantte Celso de legendarische wijngaard Bricco Doriolo, gelegen in Santa Lucia di Dogliani. De vlaggenschip wijn van de wijnmakerij komt uit deze wijngaard, genaamd de Papà Celso ter ere van deze grote man. Na de dood van Celso in 1964 ging de wijnmakerij over aan zijn zonen, Marziano (genoemd naar zijn grootvader) en Enrico Abbona. Dit waren moeilijke jaren vol van hard werken. De broers transformeerden het familiebedrijf – een traditionele boerderij – in een wijnmakerij. Ze begonnen hun eerste Dolcetto te bottelen onder de naam van de familie en, in de voetsporen van Celso, bleven investeren in het gebied en de wijnstokken van Dogliani. In het begin van de jaren tachtig keken Marziano en Enrico naar de Langhe met vernieuwde interesse – en misschien met een beetje een gok. Ze zagen een uitdaging. Op dit moment was Barolo nog niet ontdekt, en zij kochten land in het heuvelachtige gebied van Monforte d’Alba en Novello, bekend om hun productie van deze “Koning van Wijnen”, Barolo. De twee broers hebben zich niet alleen beperkt tot het kopen van land; maar ze kozen de beste percelen in de beste posities en dat in een streek die historisch gezien als meest prestigieuze beschouwd werd: Ravera in Novello; Bricco Barone en Rinaldi in Monforte d’Alba. Terwijl de selectie van hun wijnen steeds meer internationale erkenning kreeg, voegde Mara Abbona, dochter van Marziano, zich in 1999 in het bedrijf. Het was hetzelfde jaar waarin Enrico Abbona helaas overleed aan een ernstige ziekte. Langhe DOC Rosso I due Ricu is opgedragen aan hem en aan Marziano’s oom, ook Enrico genaamd. Marziano Abbona ging door met zijn onderzoek en aankopen van het beste land in Barolo, zoals Pressenda in Monforte d’Alba en Cerviano in Novello. Tegen het einde van de jaren negentig was de tijd rijp om een ​​nieuwe wijnmakerij te bouwen in het midden van de wijngaarden waar de geschiedenis van de familie Abbona lag.

Azienda Marziano – de nieuwe generatie

Het werk van de nieuwe generaties en hun gebruik van moderne technologie duwde de wijnmakerij in een richting van een vernieuwde communicatiestijl, via internet en online sociale netwerken. Naast virtuele communicatie steekt de wijnmakerij energie en middelen in gastvrijheid en bezoek aan de wijnmakerij om wijnliefhebbers het werk, de passie en de lange traditie te laten zien die al bijna een eeuw deel uit maakt van de familiegeschiedenis van Abbona. Momenteel bestaat Azienda Abbona uit 52 ha wijngaarden. De witte wijnen vallen onder DOC Langhe met o.a. de Cinerino en DOCG Roero Arneis. Binnen de Langhe vind je de wijnvelden rond Dogliani, Monforte d’Alba en Novello. De meeste wijngaarden hebben een leeftijd van ongeveer 60 jaar oud. Er wordt gewerkt met respect voor de natuur en de druiven worden met de hand geplukt. Alle wijnen van Marziano Abbona hebben een geweldig geur, concentratie, diepgang en complexiteit. Overigens, het gebied bestaat voornamelijk uit heuvels en kent prachtige vergezichten. De meeste wijngaarden liggen beschut op hellingen en de warmte van de zon blijft hier goed hangen. Door de hoge luchtvochtigheid is er veel mistvorming. De naam Nebbiolo is hier ook uit afgeleid, ‘nebbia’ betekent mist. Doriolo, Santa Lucia en Rinaldi zijn enkele bekende zones in de regio Langhe. Wie nog nooit in de Langhe is geweest doet er goed aan dit te agenderen!

Abbona San Luigi Dolcetto

De fermentatie van de Abbona San Luigi Dolcetto vindt plaats gedurende vijf tot zeven dagen op een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius. Voordat de wijn in de handel komt heeft hij zes maanden in stalen vaten gerijpt en 1 maandje in de fles. Zoals gezegd, de Dolcetto is een wijn die puur gemaakt is op het fruit! Een prachtige balans, zondoorstoofde paarse reflecties, aromatisch in de neus met nuances van viooltjes, zwarte bessen, bramen en kersen. Zéér fruitige wijn met een volle smaak en lengte! Gastronomisch te combineren met rijke en smaakvolle en ook eenvoudige keuken, pasta gerechten, kazen, truffel- en vleesgerechten.

Verkrijgbaar bij Vino Amore