Vino Amore

Masterclass Piemonte

Piemonte - FOTO DI © ROBERTO SACCO/SINTESI

Enchanté e benvenuto beste wijndrinker!

Vino Amore doet er alles aan om bij te blijven op wijngebied. En we vinden het leuk u daarover te berichten. Daarom blijven wij workshops, masterclasses en proeverijen bezoeken!

Piemonte herbergt duizend jaar geschiedenis en een schat aan artistiek en architectonisch erfgoed. Van de Romeinse tijden in Turijn (Rome Augusta Taurinorum) tot la Belle Époque in de hele regio. De kostbaarste schatten van Piemonte komen uit het Barokke tijdperk zoals de paleizen van de Savoye dynastie, maar ook de kerken, woningen en pleinen ontworpen door onder andere Filippo Juvarra, Guarino Guarini, Ascanio Vitozzi en Carlo di Castellamonte. Van Palazzo Carignano tot de Basilica di Superga, de hele regio is bezaaid met zeventiende eeuwse juwelen. Prachtige voorbeelden van de Barokke architectuur zijn de koninklijke paleizen waaronder Reggia di Venaria Reale, Palazzina di Stupinigi, hetKoninklijk Paleis en de kastelen van Moncalieri en Racconigi. Deze zomerresidenties en jachtkastelen zijn uitzonderlijke voorbeelden van pracht en rijkdom en werden in 1997 door UNESCO onderscheiden als werelderfgoed. Ook werd deze onderscheiding toegekend aan de architecturale waarde van zeven van de twaalf Sacri Monti in Piemonte. Deze Heilige Bergen zijn vandaag de dag nog steeds belangrijke bedevaartsoorden. Het landschap van Piemonte wordt gekenmerkt door steile pieken en brede dalen, die in de zomer bedekt zijn met graslanden, weides, lariks- en dennenbossen, en in de winter bedekt zijn met sneeuw. De bergen, vooral rondom Turijn, herbergen vele internationaal bekende skigebieden die als thuisbasis dienden voor de Olympische Winterspelen in 2006. 52.000 hectaren aan wijngaarden op de hellingen van Piemonte produceren de wijnen die deze regio wereldberoemd hebben gemaakt. Beroemde witte en rode wijnen zoals Nebbiolo, Dolcetto, Gavi en Asti Spumante verkopen elk jaar miljoenen flessen over de hele wereld. Twee van de meest prestigieuze wijnen, de Barolo en Barbaresco, zijn niet alleen internationale symbolen van deze streek, maar van heel Italië. Als thuisland van recreatie is het aanbod hier van de bovenste plank. Vooral op het gebied van smaak, met eeuwen aan culinaire traditie en nauwgezette aandacht voor ingrediënten en de kwaliteit van lokale teelten. Piemonte is de leider van de Italiaanse keuken met zijn witte truffels, chocolade, hazelnoten, Castelmagno en Robiola kaas, en Barbaresco, Nebbiolo en Barolo wijnen. Maar de echte ster van de Piemontese keuken is zonder twijfel de witte Alba truffel. Piemonte’s witte goud wordt vooral gevonden in de Langhe, maar ook in het overige heuvelachtige grondgebied van de regio. Geschaafd in dunne plakjes om “gewoon” voedsel op te smukken zoals gepocheerde eieren of rijst (een andere lekkernij van Piemonte) en een schotel van “tajarin” (verse handgemaakte pasta) of rauw rundvlees kan veranderen in iets exquisiets. Deze smaakreis kan niet worden beëindigd zonder vermelding van chocolade, in het bijzonder de combinatie van cacao en hazelnoten die aanleiding gaf tot de onnavolgbare gianduiotto van handgemaakte traditie en een ander beroemd product, Nutella. Ik ben er groot mee geworden en sla tweewekelijks de hand op een nieuwe pot, van 825 gram dan wel hè!

Wij hadden een erg mooie avond over dit prachtige deel van Italië. Een aantal minder bekende en vergeten druiven als freisa, grignolino en nascetta hebben hun karakter, scope en potentieel laten zien. Illustratief waren ook de verschillende benaderingen van de grignolino’s van Marchesi Incisa Della Rocchetta versus Accornero. Mooie Barbera’s, Barbaresco’s en Barolo’s geproefd…in mijn ogen toch wel de meest stoere, gespierde wijnen die er zijn. Wijnen die niet kijken op een decennia! Kortom, Italië is een groot wijnland en juist de lokale druiven zijn een ware troef! Wordt vervolgd!

Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.